Eerste “Identitair colloquium” in Edegem

Op zondag 30 november jl. organiseerde de Vlaams Nationalistische Actie Groep Voorpost haar eerste colloquium in Edegem. Onder de titel “Identitair verzet in Europa” verzamelden zo’n 130 sympathisanten en aanhangers in hotel “De Basiliek” aan het Gemeenteplein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bart Vanpachtenbeke

Bart Vanpachtenbeke, nationaal voorzitter Voorpost, opende het colloquium. “Over heel Europa winnen nationalistische organisaties aan populariteit, zowel in de parlementen als op straat wordt er gestreden voor het behoud van onze identiteit (behoud van Zwarte Piet, Sinterklaas, Paasklokken, enz …). Het protest tegen het bureaucratische EU-systeem, die de identiteit van de lidstaten wil vernietigen om zo één grote Europese eenheidsworst te creëren groeit gestaag.

Het open grenzen beleid van de EU zorgt ervoor dat veel identiteiten in Europa onder druk komen te staan. Terwijl Europa wordt bestormd door gelukzoekers uit heel de wereld laat de EU alles maar begaan om zo hun multiculturele droom waar te maken.

Voorpost onderhoudt al jaren banden met verschillende nationalistische organisaties in Europa(Hongarije, Polen, Bretagne, …), het is nu de tijd om de vertegenwoordigers van die organisaties naar Vlaanderen te brengen. Het wordt tijd om de banden te versterken en het samen op te nemen tegen de EU !” aldus de voorzitter.

Na een korte hulde voor een overleden militant ging het colloquium officieel van start.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nationalisme in het noorden en zuiden van Europa

Er volgende een panelgesprek onder leiding van Hilde De Lobel met Fredrik Hagberg uit Zweden (Nordisk Ungdom) en Enric Ravello uit Catalonië (SOMCatalans).

CATALONIE

Enric Ravello is 46 jaar en woont in Valencia. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Valencia en is medeoprichter van de rechtse Catalaanse onafhankelijkheidspartij ‘SOM Catalans’. In het verleden was Enric verantwoordelijk voor de buitenlandse relaties voor de rechtse partij ‘Plataforma per Catalunya’ (PxC). Toen in 2013 PxC zich keerde tegen het referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid, verlieten veel Catalaanse nationalisten de partij waaronder ook Enric Ravello. Samen met deze groep richtte hij SOM Catalans op.

Enric Ravello :Onder de Franco-dictatuur was er van Catalaans zelfbestuur geen sprake. Het is bij de dood van Franco in 1975 dat dingen zijn beginnen te veranderen. Eerst kreeg Catalonië, Baskenland en Galicia een zekere vorm van autonomie. Kort nadien kregen alle regio’s van Spanje evenveel autonomie terwijl zij dit niet vroegen. In 2006 stemde het Catalaans parlement een nieuwe wet door 70% van de aanwezigen voor een verdere aanpassing van het autonomiestatuut. In 2008 werd dit door de rechtse regering in Madrid vernietigd door het Spaanse Hoog Gerechtshof. Er ontstond veel discussie over hoe het nu verder moest. In 2010 waren er op de Catalaanse nationale feestdag 1,5 miljoen betogers voor meer autonomie. Bij de daarna volgende verkiezingen behaalden de Catalaans nationalistische partijen CiU en ERC samen 60 % van de zetels. Zij schreven een referendum uit voor 2014. Dit vond begin november plaats. Ongeveer de helft van de Catalanen nam eraan deel. De uitslag luidde : 80% voor onafhankelijkheid, 10% voor confederalisme en 5% tegen. Een prognose over heel de Catalaanse bevolking geeft 56-58% voor de onafhankelijkheid. De planning is nu dat bij de volgende Catalaanse verkiezingen de nationalistische partijen samen één lijst vormen en zich zo aan de kiezers aanbieden. Deze lijst zou +/- 65% van de stemmen halen. Daarna verklaart het Catalaans parlement de onafhankelijkheid in 2016 na administratieve onderhandelingen met de rest van Spanje en de EU. Nadien volgen terug verkiezingen met een klassiek aanbod van de politieke partijen”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hagberg, De Lobel, Ravello

ZWEDEN

Fredrik Hagberg is 28 jaar en afkomstig uit de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hij was tot voor kort beroepsmilitair maar is het afgelopen jaar ontslagen bij het Zweedse leger voor zijn steun aan de revolutie in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. Fredrik is medeoprichter van Nordisk Ungdom en draagt de verantwoordelijkheid voor de internationale contacten voor deze organisatie.

Nordisk Ungdom is een Scandinavische activisten organisatie die het denkpatroon van mensen en de manier waarop ze de wereld waarnemen willen veranderen door middel van acties.

Fredrik Hagberg :Veel mensen buiten Zweden denken dat de Samen (‘Lappen’ is een scheldwoord in Zweden) verwant zijn met de Finnen. Dit is niet het geval. Ze hebben meer gelijkenissen met de Eskimo’s. In Zweden wonen nog 20.000 Samen. Ze eisen een groot grondgebied op en krijgen veel subsidies van de Zweedse overheid. Er heerst veel corruptie met EU-fondsen. Er heerst bij de Samen ook een zekere arrogantie tegenover Zweden. De linkse partijen in Zweden misbruiken de Samen door te stellen dat “iedereen in Zweden migranten zijn, om zo de huidige massale toevloed van niet-Europese migranten goed te praten” .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Overal problemen met migranten

Enric Ravello : “In Catalonië hebben we Spaanse en niet-Europese migranten. De Spaanse werden reeds ten tijde van Franco naar Catalonië gestuurd om de Catalaanse volksgeest en cultuur te ondermijnen/ te doen verwateren. De nieuwe generatie Spaanse Catalanen werden Catalanen door huwelijk en ze wonen ook in de meer landelijke gebieden. Er is een groep Spaanse migranten rond Barcelona die Spaans is gebleven. Ze gaan naar Spaanstalige scholen, voelen zich Spaans en gedragen zich als kolonisatoren. Het gaat om 20% van de bevolking van Catalonië. Ze stemmen meestal socialistisch (PSOE). Bij de Catalaanssprekenden is 85% voor de onafhankelijkheid van Catalonië. In de totale bevolking is dit rond de 56%. De invloed van migranten werkt negatief voor de Catalaanse onafhankelijkheid.

Bij de niet-Europese migranten heeft men enerzijds moslims (60%) en anderzijds migranten uit Zuid-Amerika (40%). ‘Madrid is de tweede stad van Ecuador’, na Quito. 40% van deze groep woont ook in de ‘rode gordel rond Barcelona’. Met Zuid-Amerikanen zijn er veel problemen, vnl. misdaadbendes. Deze mensen zijn ook niet geïntegreerd in de Catalaanse samenleving.

Bij de moslims zijn het meestal Marokkanen en Pakistanen. Ze leven in eigen getto’s,  vaak in middelgrote steden in het Catalaanse binnenland. Er zijn vele problemen o.a. het dragen van de burka door moslimvrouwen. Tijdens het referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid stelde de leider van de moslims dat ze niet moeten deelnemen aan het referendum omdat het onwettig is. Bij de 50% thuisblijvers van dit referendum zitten vele Spaanse, Zuid-Amerikaanse en moslimmigranten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fredrik Hagberg :Het beeld van Zweden als welvaartstaat waar alles op wieltjes loopt is socialistische propaganda. Dit pakt enkel op papier. De werkelijkheid is helemaal anders. In Zweden hebben identitaire partijen een zeker succes. Het doel van de socialisten en van links is de mensen afhankelijk te maken van de Staat. Vroeger zorgden de mensen voor hun familie, nu zal de Staat dit overnemen. Cliënteelisme. Vroeger was er in Zweden relatief weinig misbruik van de welvaartstaat. Vandaag is dit helemaal anders door het vele misbruik dat er wordt gemaakt door migranten. In Zweden komen er 100.000 migranten per jaar binnen. Zo dreigt de welvaartstaat om te vallen. Het is niet meer te betalen. Zweden heeft de hoogste belastingaanslag van heel Europa. Men moet zelfs besparen op de ouderenzorg.

De welvaartstaat vermoordde het familiale weefsel. Voor vrouwen komt tegenwoordig eerst de carrière en dan de kinderen.

In Zweden leven tegenwoordig 10% migranten op een bevolking van 9 miljoen inwoners. Voor de socialisten mogen ze onbeperkt blijven. Ze krijgen een onbeperkt recht op gezinshereniging. De situatie verandert snel door de liberale wet op de gezinshereniging.”

 

Hoe ziet u het verzet ? Samenwerken of eigen weg volgen ? Pessimist of optimist zijn ?

Enric Ravello : “Het verzet is hard. Het verzet heeft goede ideeën, beschikt over goede bewegingen en politieke partijen. We voelen ons één in dezelfde strijd. Er zijn goede onderlinge contacten.

We moeten ons wel de vraag stellen wat we als alternatief stellen tegenover de Europese Unie (EU). In de jaren ’70 en ’80 waren we heel positief over de EU. Vandaag is er niets van overgebleven. We spreken heel negatief over de EU. We brengen geen alternatief. We mogen niet teruggaan naar de situatie van de jaren ’90 toen we de EU wilden afbreken. We moeten nadenken over wat we in de plaats kunnen stellen. Er is een sterk Europa nodig om ons te verdedigen tegen de dreigingen die op Europa afkomen (China, islamisering, de opkomende economieën in de derde wereld, enz …) .

Ik ben realist. We hebben de kans om te vechten en te winnen.”

Fredrik Hagberg : “Overal zijn er dezelfde problemen. We moeten meer samenwerken, meer leren uit elkaars ervaringen. Ex-Oostbloklanden hebben problemen zoals immigratie van islamvolkeren veel minder. Zij zien de EU als steun. Ze zien de problemen niet omdat ze deze nog niet hebben ondervonden. Het verzet wordt overal groter. We mogen niet afhankelijk worden van Rusland, noch van de USA. We geloven in onze eigen kracht. Ik ben optimist. De mensen zien meer en meer wat de EU is. Ze zien de werkelijke problemen. We moeten de EU van buiten aanvallen of van binnenin overnemen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bart de Bard

 Nu volgde er een optreden van Bart de Bard. Deze ‘zanger zonder meer’ (°Deurne, 1963) begon als zovelen op 16-jarige leeftijd gitaar te spelen in de jeugdbeweging. Diep onder de indruk van toenmalige kleinkunstenaars, waaronder Jef Elbers, Jan Puimège, Miel Cools en zovele anderen, begon hij zelf liedjes te schrijven.

In de daarop volgende jaren nam hij deel aan verschillende liedjeswedstrijden zoals Fanclub, een kwarteeuw kleinkunst, Eurosong, enz …In 1998 werd hij vijfde in de “Grote Prijs Will Ferdy”. Bart maakt eigen nummers, soms ontroerend of humoristisch, soms raak of autobiografisch, kortom een zanger met het hart op de juiste plaats.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Verbelen, Montauzier, Deckers

Nationalistische media

Panelgesprek onder leiding van Guy Verbelen met Padrig Montauzier uit Bretagne en Bert Deckers uit Vlaanderen.

Padrig Montauzier is 64 jaar en afkomstig uit de Bretoense stad Rennes. In het verleden was hij actief in de Bretoense afscheidingsbeweging ‘Front de Libération de la Bretagne’ (F.L.B., Bretoens Bevrijdingsfront). In 1978 werd hij veroordeelt tot een gevangenisstraf voor zijn rol in de bomaanslag op het paleis van Versailles. Later werd hij medeoprichter en voorzitter van de Bretoens nationalistische partij ‘POBL’ en de nationalistische beweging ADSAV.

Sinds de oprichting van ADSAV in het jaar 2000 is hij hoofdredacteur van het tijdschrift War Raok (Vooruit). War Raok is een nationalistisch tijdschrift die geschiedkundige en culturele thema’s uit Bretagne bespreekt.

Padrig Montauzier : “War Roak is een verzetsblad, zowel tegen (extreem)links als tegen de liberalen. Het hele Franse politieke spectrum is tegen ons. Wij willen een Bretoens volk dat zich verzet tegen de Franse kolonialistische macht die ons land reeds bezet van voor de Franse revolutie van 1789.

Wij zijn rechtse nationalisten. Bretagne stemde lang rechts, daar is nu wat verandering in gekomen met de socialisten. Maar de socialisten zijn internationalisten en pro-immigratie.

Wij zijn zeker geen fans van het Front National van Marine Le Pen. Zij zijn ultra-Frans. Le Pen is tegen de Bretoense taal. Ze zijn tegen de volkeren die onder de franse koloniale knoet leven (Bretoenen, Basken, Catalanen, Corsikanen, Vlamingen, Elzassers, Occitanen). We hebben geen contacten met het FN. Onlangs organiseerden we een betoging tegen de bouw van een derde moskee in Quimper. Het FN deed niet mee. Hun einddoel is erg vaag. Het FN zijn ultra-jakobijnen, dit zijn de ergste vijanden zoals de communisten van de PCF.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Padrig Montauzier uit Bretagne

De nieuwe media

Bert Deckers is 35 jaar en afkomstig uit Antwerpen, zijn jeugd heeft hij doorgebracht bij het VNJ en NJSV. Via omwegen zoals Voorpost en TAK is hij bij de Vlaams Blok Jongeren beland. Enkele jaren was hij voorzitter van VBJ-Antwerpen en tot voor kort werkte hij voor de grafische dienst van het Vlaams Belang. Sinds 2010 is Bert hoofdredacteur van Rechts Actueel.

Rechts Actueel richt zich op een rechts-nationale doelgroep. Ze wensen te informeren, de rechts-nationalistische ideologie te verspreiden en mensen te vormen. Hiervoor volgen zij het pad van de digitale verspreiding van informatie, een communicatiemethode aangepast aan de tijd.

Bert Deckers :De jeugd leest nu eenmaal minder boeken en tijdschriften. On-line media hebben het voordeel van het onmiddellijk doorsturen, zoveel als je wilt. Rechts Actueel mikt op jongeren. We proberen hen aan te trekken met interessante artikels. Daarna willen we ze ook meer diepgang meegeven. Rechts Actueel heeft 2.000 volgers op Facebook. Op vier jaar tijd hebben we 2 miljoen kliks geregistreerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bert Deckers

Censuur bestaat ! Doodzwijgen ook !

Padrig Montauzier :Frankrijk is een zeer reactionair land. War Raok bestaat 15 jaar. In die tijd zijn wij nooit geciteerd door Ouest France, een van de grootste kranten van Frankrijk. Wij hebben te maken met intellectueel terrorisme. Ze willen ons doen zwijgen. In de Bretoense boekhandels in Bretagne wordt War Raok geboycot. Niet in deze van Parijs. Links heeft geen ideologie. Ik geloof in een patriottische opleving. Met een goede wil kunnen we allemaal samenwerken.”

Bert Deckers :Rechts Actueel is één maal het slachtoffer geweest van de overheid, het “Centrum tegen racisme” heeft eens een onderzoek naar ons gedaan. Op Facebook zijn we ook eens op de vingers getikt. Er is een zekere censuur, want in Sint-Niklaas willen we een Duits nationalistisch zanger laten optreden en dit mag niet van de socialisten die nu met een N-VA-burgemeester de meerderheid vormen. We zijn hiervoor al naar de rechtbank gestapt. Rechts Actueel is voor de heel-Nederlandse gedachte.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tomislav Sunic

Spreekbeurt door Tomislav Sunic

Tomislav Sunic is 61 jaar en geboren in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Tot 1978 studeerde hij Frans en Engels aan de universiteit van Zagreb. Met een diploma op zak werkte hij tot 1982 in Algerije voor een Kroatisch-Joegoslavisch bedrijf. Daarna immigreerde hij naar de USA om verder te studeren aan de staatsuniversiteit van Californië. Gedurende deze studies werd hij zeer openlijk politiek actief en bekritiseerde hij in de USA bij tal van NGO’s resoluut het communistisch bestuur van Joegoslavië en nam hij het op voor de politieke gevangen in dat land. Toen Kroatië zichzelf onafhankelijk had gevochten trok hij terug naar zijn geboorteplaats.

Tomislav is een Nieuw-Rechtse denker en schrijver die sinds de jaren negentig al reeds een achttal boeken heeft geschreven. Hij is zelf geen lid van een politieke partij maar is wel nauw betrokken bij de nationalistiche Kroatische HCSP partij.

Sunic had het over een duale en negatieve identiteit. “Welke taal gebruiken we vandaag om internationaal te communiceren ? Vandaag is de lingua franca duidelijk het Engels. Dit heeft zijn gevolgen voor het intellectuele leven. Wie kent nog de Vlaamse literaire klassiekers ? of de Duitse ? of de Franse ? We moeten ons ook hoeden voor een negatieve identiteit. In de staten die uit ex-Joegouslavië komen maken ze nu grappen over elkaar; Kroaten over Serviërs en omgekeerd, terwijl zij bijna dezelfde taal spreken. Ze kennen het migrantenprobleem niet zoals dit in West-Europa bestaat. Wie heeft er belang bij het migrantenprobleem ? Het kapitalisme en liberalisme. Ze kunnen permanent putten uit goedkope arbeidskrachten en ondermijnen zo de bestaande volksgemeenschappen. Handelaren houden geen rekening met grenzen, enkel met hun eigen winst. Ik ben niet erg optimistisch voor de toekomst.

Gewezen voorzitter van Voorpost Johan Vanslambrouck besloot dat het colloquium zeer geslaagd was. “We gaan nu onze ideeën toetsen aan dat van onze Europese vrienden. Er zijn hier duidelijke paralellen met de migratie naar Catalonië en Zweden. Hieruit moeten we besluiten trekken. We kunnen enkel herbevestigen waarvoor Voorpost staat : enkel binnen een eigen volksgemeenschap kan een democratie gedijen.”

Nadien was er nog gelegenheid op ontmoeting en discussie aan de verkoop- en infokraampjes van de binnen- en buitenlandse organisaties. De nabije bar deed de rest !

 

Foto’s (c) Gazet van Hove