De Groenstraat ligt op de gemeentegrens van Hove en Mortsel, gelegen tussen de Wouwstraat en de Mechelsesteenweg (N-1). Het stuk tussen de twee spoorwegbruggen (Wouwstraat en Jordaenslei) is levensgevaarlijk voor fietsers. Per uur komen er dan nog een achttal bussen van De Lijn voorbij en deze grote gevaartes vormen een zware bedreiging voor de fysieke veiligheid van de vele fietsers (schoolkinderen fietsen naar scholen in Boechout, Hove, Mortsel en Edegem). Daarom rijden een groot aantal fietsers op het voetpad om hun veiligheid te verzekeren. Liever een boete dan in het ziekenhuis of erger !

In het vlakbij gelegen kasteel Cappenberg (grondgebied Hove) huist de BLO-school Ritmica. Dagelijks worden hier meer dan honderd schoolkinderen aangevoerd met auto’s en busjes, wat de verkeersveiligheid er zeker niet veiliger maakt.

In de Groenstraat heerst ook een parkeerchaos, aangezien iedereen er komt parkeren – met het vlakbij gelegen Mortselse Sint-Jozefziekenhuis – terwijl je in de straten van Mortsel-Dorp moet betalen om je auto te parkeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
gevaarlijk kruispunt Groenstraat-Jordaenslei

Politieke situatie nu éénvoudiger : graag snelle actie voor de fietsers !

Tijdens de vorige bestuurslegislatuur (2007-12) vroeg het toenmalige Vlaams Kartel aan de Hovese groen-linkse bestuursmeerderheid om op Hoves grondgebied – voor de volkstuintjes tussen de twee spoorwegbruggen – een fietspad aan te leggen. Volgens toenmalig schepen van openbare werken Jos Peeters (CD&V) ging dit allemaal in orde komen. Iedereen was het voorstel immers goed genegen. Enkel Mortsel was de leidende gemeente om het initiatief te nemen. Toen had Mortsel nog een groene burgemeester in de persoon van Ingrid Pira die vlak in de buurt woont. Resultaat : veel blabla … maar er gebeurde niets !!!

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zijn er aanzienlijke politieke verschuivingen in zowel Hove als Mortsel, – beiden nu met een N-VA burgemeester – maar de problematiek van de verkeersveiligheid in de Groenstraat en omgeving is nog steeds dezelfde gebleven. Vandaag staan we even ver als vijf jaar geleden : nergens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
gevaarlijke toestanden voor fietsers

Een nieuw beveiligd fietspad in de Groenstraat – tussen de twee spoorwegbruggen – zou een voltooiing vormen tussen de bestaande fiets-o-strade langs de spoorlijn 25 Antwerpen-Mechelen-Brussel en de bestaande fietspaden op Hove’s grondgebied op de as Wouwstraat-Mortselsesteenweg/Boechoutsesteenweg.

Hove’s burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) is de aanleg van een fietspad goed genegen, we vermoeden zijn Mortsels collega Erik Broeckx (N-VA) ook … dus er mag snel actie worden ondernomen. Er hoeven geen onteigeningen van woningen te gebeurden, wel één of twee bomen rooien. Er kunnen er nadien nieuwe worden aangeplant. De N-VA zit vandaag zowel in de Vlaamse als de federale regering ! Graag actie voor de veiligheid van de vele fietsers/schoolkinderen ! Of zijn de ministeriële N-VA-kabinetten nog niet volledig operationeel ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
er is tussen de twee spoorwegbruggen – gevaarlijkste stuk – voldoende plaats voor de aanleg van een fietspad