Van de aangekondigde grote stakingsdag in de provincie Antwerpen (ook in de provincies Limburg, Luxemburg en Henegouwen wordt er gestaakt) was er in Hove niet veel te merken.

Aan het NMBS-spoorwegstation Hove gaf het informatiebord volgende mededeling : “Staking van een deel van het personeel : forse verstoring van het treinverkeer verwacht vanaf zondag 23 nov. 22.00u. tot de laatste trein op maandag 24 nov.”. Op het perron zaten rond 8.15u. drie mensen nog hardnekking te hopen op de komst van een trein. Een aanwezige van buitenlandse afkomst had snel door dat het geen zin had om te wachten toen we hem hierover aanspraken en vertrok onmiddellijk. Infrabel liet wel weten dat er richting de nationale luchthaven van Zaventem wel nog treinen reden, al men daar ook te maken krijgen met afgeschafte treinen ten gevolge van de staking.

De autobussen en trams van De Lijn lagen grotendeels plat. In Mortsel zagen we op de Liersesteenweg toch enkele reizigers wachten op een tram – die heel waarschijnlijk pas dinsdagmorgen zal verschijnen.

In het Hovese onderwijs was het een bijna normale werkdag. In ’t Groen Schooltje (GO) was de school gewoon open en waren er drie stakers op een 20 tal personeelsleden. Bij Regina Pacis verschoten ze toen we ons aanboden voor informatie. “De school is open en alle leerlingen zijn aanwezig. Er is een zeer minimale stakingsgevoeligheid” was het antwoord. In de gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool waren er geen stakers en liep de school gewoon door.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
gemeentediensten werkten

Bij het Hovese gemeentepersoneel waren er drie stakers bij de gemeentediensten, op een totaal van meer dan 100 personeelsleden.

De Postverdeling van de kranten in Hove verliep normaal en stak vrij vroeg – rond 6.00u. – reeds in de brievenbussen. ’s Morgensvroeg rond 8.00u. was er reeds bedrijvigheid in het postkantoor aan het Sint-Laureysplein.Het sorteercentrum Antwerpen X van bpost ligt wel voor 24 uur stil. De stakingsoproep werd er massaal opgevolgd. De Hovenaars zullen hun brievenpost dus een dag later ontvangen.

Onze buurgemeenten ?

In Kontich was er een symbolische vakbondsblokkade aan de industriezone Satenrozen. Werkwilligen werden wel doorgelaten.

In Mortsel was de supermarkt Carrefour aan de Liersesteenweg rond 9.00u. gewoon open. Er waren geen stakingsposten te zien. De winkels op de as Statielei-Antwerpsestraat waren normaal open.

Waar het wel grimmiger aan toeging was bij het Mortselse chemische bedrijf Agfa-Gevaert, waar er vele Hovenaars werken. Hier hadden stakingsposten het kruispunt Septestraat-Hendrik Kuypersstraat volledig afgesloten en was er ook een stakingsblokkade ter hoogte van de bedrijfsingang aan de Hendrik Kuypersstraat. Enkel voetgangers en fietsers konden door. Vele tientallen automobilisten moesten 180 graden terugdraaien. Sommigen probeerden de barricade te doorbreken door op het voetpad te rijden. Dit gaf aanleiding tot veel geroep en geduw met de aanwezige stakersposten. We waren getuigen van zo’n autobestuurder die toch probeerde door te breken, maar hij moest uiteindelijk toch buigen en terug rijden via de Deurnestraat en Antwerpsestraat. Volgens ACV-hoofddélégué Yves Van Antwerpen “ligt de firma helemaal plat, behalve de mensen die een veiligheidsfunctie hebben zijn aanwezig. De directie vroeg de werknemers of ofwel vakantie te nemen ofwel te staken. Alle parkings zijn geblokkeerd. Er is geen probleem met de politie. Ze zijn eens komen kijken en stuurden het verkeer aan de blokkade terug. De politie houdt zich gedeinsd, want ‘anders zit het spel snel op de wagen’ “. Het waren meestal ACV-stakingspiketten die aanwezig waren. Een delegatie van de PVDA (Partij van de Arbeid) was ook aanwezig met drie dames.