Voordracht Debatclub in Edegem, 12 november 2014, 20.00u.

Onderwerp : “Is de islam verenigbaar met de westerse waarden ?”

Door Prof. Dr. Urbain Vermeulen, was hoogleraar islamkunde en  klassiek Arabisch aan de K.U.Leuven en de U.Gent. Hij was ook algemeen voorzitter van de Europese Unie van Arabisten en Islamologen.

Plaats : hotel “De Basiliek”, Trooststraat 22 (gemeenteplein). Aantal aanwezigen : 150.

Inleiding van de spreker door Frans Crols.

Prof. Vermeulen : “De alledaagse beelden van de islam zijn niet al te hoopgevend in de wereld. De ‘islam en Europa’ betekent de islamietische en Europese waarden vergelijken. Deze zijn niet altijd met elkaar te verzoenen. Dit is een groot probleem voor de multiculturele maatschappij.

Welk zijn de problemen in de wereld en in de islamietische gemeenschappen in Europa ? We vertrekken van de basisgedachte dat de islam als officieel dogma geldt waar niet kan aan getornd worden, dat hij de eerste ideologie en godsdienst is van de mensheid en superieur aan alle andere systemen.

Adam en Eva : door God uit het aards paradijs verdreven.

Wat zegt de islam ? “Als Adam en Eva het paradijs verlaten hebben, keert Adam zich om. Wat ziet hij op de boog boven de toegangspoort van het paradijs ? De islamitische geloofsbelijdenis => er is geen God tenzij Allah en Mohammed is zijn profeet. => de eerste mens wordt geconfronteerd met de islam omdat hij de eerste moslim is geworden.

De engel Gabriël is gekomen met een tekst : de koran is het eeuwige woord van God waar niet kan aan getornd worden.

Probleem : God sprak tegen alle volkeren, ook de Joden.

De tekst die de Joden hebben verschilt van die van de Christenen. Mohammed wordt geconfronteerd met de Joden. Er zijn dingen die niet kloppen : Mohammed zegt : “Jullie hebben uw teksten vervalst. Ook de Christenen. De islamieten hebben de enigste juiste tekst.”

Moslims geloven dus in de geschriften die vervalst zijn, Joodse en Christelijke geschriften. Bewijst dat ze aan het toppunt staan van de mensheid. Van de andere volkeren (Hindoes, Zaraoestrieërs) wist Mohammed nog niets af .

De Arabieren hadden historisch nog geen boek.

Aan de koran wordt alle mogelijke gezag gegeven. Het boek geeft een chaotische indruk. Alles staat er door elkaar. Onderverdeeld in hoofdstukken. Bijna onleesbaar. Het hangt niet aan elkaar.

De moslims hebben een heilige verering voor de koran. Maar als je niet goed kunt slapen => lees er enkele bladzijden uit en een verkwikkende slaap zal u overvallen.

Alles staat zogezegd in de koran. Dit bewijst de hoeveelheid achterstand in de ontwikkeling van de cultuur en de samenleving van de Arabische landen. Het summum voor de moslims is de koran vanbuiten te kennen. Na 6 jaar koranschool te volgen, kennen ze de koran vanbuiten. Zodoende stond de ontwikkeling in de moslimlanden zo lang stil.

Het probleem van de koran is : er zit veel tegenspraak in. Er zijn zaken van God afgeschaft maar ze staan nog in de koranteksten. Zoals wijn drinken, er wordt vier keer over gesproken. Wijn drinken waarvan je geen pijn in je hoofd krijgt.

Over bepaalde problemen wordt helemaal niet gesproken.

De tradities van de profeet. Zijn voor moslims belangrijker dan de koranteksten.

Mohammed zei dingen die niet van God kwamen maar volgens zijn eigen inzichten waren.

In de koran staan 600 verzen van juridische inhoud. Dit stelt problemen voor moslims buiten de islamwereld.

De wereld is verdeeld in het ‘huis van de islam’ en de anderen.

Na de dood van de profeet waren er velen die een bepaalde opvatting wilden verdedigen. Zo kwamen er oneindig vele vervalsingen van de islamitische leer in omloop. In de periode 860-876 zetten zes mannen zich samen en specialiseerden zich in de overleveringen, de tradities van de islam. Van de meer dan 100.000 tradities in omloop waren er slechts 6.000 authentiek. Ze werden in zes compilaties samengevat. Dit gaf aanleiding tot interpretaties.

In de 9de eeuw werden de bronnen van het islamitisch recht vastgelegd : de koran, de tradities, de consensus (van wie ?) en de redenering door analogie. Vb. whisky is verboden, het bevat alcohol, wijn ook dus ook verboden. In Oesbekistan en Turkmenistan geldt die redenering door analogie niet voor de wodka !

Radicale islam in Vlaanderen

Dit gaf aanleiding tot het ontstaan van een aantal rechtsscholen of wetsrichtingen. Vanaf de 12de eeuw bleven er vier over in de soennietische islam. In de details verschillen deze vier rechtsscholen. Het is een heel ingewikkeld geheel dat samen de “fhik” vormt : de rechtsgeleerdheid, de wortels, de takken. Het recht wordt in de islam voorgesteld als een boom. Dit is het werk van individuele juristen. Er is in de islam hierover geen enkel debat geweest. Over van alles bestaan er dus verschillende opvattingen. De islamieten zijn het onderling over bijna niets eens.

Dit geeft aanleiding tot grote problemen, ook bij ons. Wat zal men hier aanleren in de toekomstige imamopleidingen ? als die er ooit zullen komen ? Welke regels gaat men doceren ? Van welke rechtsschool ? Vb. het hoederecht over de kinderen. In de islam is er een verschil tussen jongens en meisjes ? Wanneer de vader de moeder verlaten heeft of de vader overleden is ?

In Egypte zijn er andere normen voor jongens (vanaf 5 jaar) en meisjes (vanaf 7 jaar). De puberteit bekijkt men ook anders voor jongens en meisjes. Het huwelijk voor meisjes vanaf 13-15 jaar.

Het begrip “diefstal” : => afhakken van de hand. Een paard meenemen van een niet afgesloten terrein. Als de dief erkend, kijkt men naar de waarde van het gestolen goed ? Al deze rechtsregels werden door rechtsgeleerden in de eerste drie eeuwen van de islam uitgewerkt en zijn vandaag nog van toepassing.

Islamitische ideeën die iedere vorm van vooruitgang erkennen beginnen vandaag meer succes te kennen (Mali, Nigeria). De vooruitgang volgens de islam betekent de terugkeer naar het verleden. Toen de islam beleefd werd zoals de profeet het zou gewild hebben. Voor nieuwe gedachten is er niet veel plaats.

Bij de soennieten moet iedere moslim behoren tot een rechtsschool. Je moet het vergelijkend recht zeer goed kennen. Zeker de redeneringen door analogie.

De rechtsscholen behoren tot het gebied van de islamitische kennis. In de islam is het recht veel belangrijker dan de godsdienst voor het dagelijkse leven van de moslims. Ze zijn het over niet veel eens, behalve over de grote principes.

De sharia is een algemeen woord en betekent “islamitisch recht”. Het is een abstract begrip : “een pad dat in de woestijn loopt naar de waterput”.

p1050053

ISLAM versus EUROPA

Men kan alles van de islam vergelijken met een aantal zaken die in Europa van groot belang zijn.

Vb. democratie. In het westen bestaat dit in de gebieden met een christelijke traditie, die daarbij veel veranderingen hebben ondergaan (Verlichting). In geen enkel islamietisch land is er een scheiding tussen ‘staat en godsdienst’. In Turkije brokkelt dit af.

In Egypte bestaat er nog een Senaat. De raadplegingsvergadering. Van de staatsrechtelijke traktaten heeft het overgrote deel van de bepalingen betrekking op de functie van de imam (de leider van de gemeenschap). Als de leider niet goed is, mag hij worden verdreven of eventueel gedood (aanslag op president Saddat).

In de islam zijn er twee beroepsgroepen die het voor het zeggen hebben : ten eerste de bureaucraten, de rechters en ten tweede de “mannen van het zwaard” (militairen en politie).

De mensenrechten : dit is een negatie van de moderne rechten van de mens. De doodstraf is zogezegd afgeschaft behalve na toepassing van de sharia.

De verdraagzaamheid : waarom kan een niet-moslim niet huwen met een moslima ? tenzij ze zich bekeren tot de islam. De superioriteit van de islam staat steeds voorop.

De ongelijkheid : moslims vs. christenen/ joden. Dit is een juridische ongelijkheid. Tot voor enkele jaren waren er bloeiende christelijke gemeenschappen in een aantal islamitische landen. Vandaag worden de christenen er verdreven en uitgeroeid (Syrië, Irak, Egypte) . Dit is het einde van het christendom in het Midden-Oosten. Ook het einde van de moderniteit. De christenen hadden alle belang bij de scheiding tussen staat en godsdienst in hun respectievelijke landen. In Irak steunden de christenen de politiek van Saddam Hoessein omdat hij hen met rust liet.”

 

P1020954

PAUZE – ‘bijtanken’

Nadien kwamen de vragen vanuit het publiek aan bod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prof. Vermeulen is een kenner van de islam

Hoe moeten we ons de Europese islam van kardinaal Danneels voorstellen ?

“Dit kan men beter aan Rik Torfs vragen. Monseigneur Harpignies van Doornik denkt een groot kenner van de islam te zijn. We zullen het hier houden bij het ‘colloque singulier’. Kwestie van privacy. De kardinaal zei het me in vertrouwen.”

 

Is de islam nog een halt toe te roepen zonder onze democratische waarden opzij te zetten ?

“Men moet de uiterste gevolgen kennen, vanaf het ogenblik dat er stemrecht werd gegeven. Er is een volledige gelijkschakeling. Als ze op bepaalde plaatsen de meerderheid hebben, hebben ze die. Om één en ander in het gelid te houden, moet men ze dwingen om zich aan onze wetten te houden. Dit in afwachting tot ze een meerderheid halen, dan moeten wij ons aanpassen.

Ze moeten in ieder geval de wetten respecteren. Rituele besnijdenissen zijn in opmars in België. Dit moet bestraft worden. Dit mogen we niet laten doorgaan.

Enige tijd geleden was er een probleem met vrouwen die de nikaab droegen in Maaseik. Ex-minister Marino Keulen ging er met de islamitische gemeenschap spreken. Hij moet dan toegevingen doen. Voor de Arabieren is niemand gelijk. Men is superieur of inferieur.”

 p1050067

Het offerfeest. Onverdoofd slachten ?

“Volgens een vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap is er voor onverdoofd slachten geen draagvlak binnen hun gemeenschap. Dit kan ons niet schelen. We moeten de wet laten toepassen. Ze moeten zich aan de wet houden.

Turken zeggen “geef een aalmoes aan de armen”, dit is veel beter.

Ik werd ooit eens in een hoorzitting van de Senaat gevraagd over het slachten, in de commissie Economische zaken. Daar zei men dat de dieren mogen verdoofd worden. Ik werd toen bij het buitengaan door twee imams bedreigd. Ze zeiden me “u bent een gevaarlijk man”. Ik heb toen toch het parket verwittigd.”

p1050099

Zijn de moslims in Europa een vijfde kolonne ?

Dit weten we niet. We kennen de netwerken niet. Neem nu Vilvoorde. De burgemeester en de politiecommissaris wisten niets af van de activiteiten in de moslimwereld. Ze wisten niets af van de Syriëstrijders. Zonder dat de politie het weet zitten een deel van die gasten bij Sharia4belgium. Fouad Belcacem zou eigenlijk gestenigd moeten worden volgens de koran. Want hij verwekte een kind bij een ongetrouwde vrouw. In Saoudi Arabië zou hij veel moeten doen om aan de ophanging of ‘het zwaard’ te ontsnappen.”

 

Wat moeten we ons van de ‘Arabische Lente’ nog voorstellen ? Wat is er fout gelopen ?

“De Arabische Lente is er geen. Ik werd eens gevraagd voor het programma Terzake. De VRT kon mij geen taxi sturen om me in Gentbrugge op te halen. Ik had ook geen zin om er twee minuten een uitleg te komen geven – en dan nog één minuut onderbroken worden door mensen die eigenlijk niets van het onderwerp afweten. De VRT-knul aan de telefoon vroeg mij dan nog of ik wel bekwaam was om over het onderwerp te komen spreken. Ik heb toe de telefoon afgelegd.

Even in herinnering : er was de opstand in Tunesië. Een fruithandelaar krijgt een PV van een vrouwelijke politieagente in Abu Sied.

Egypte : president Moebarak van de troon gestoten. Er komen verkiezingen. De Moslim Broeders komen aan de macht met hun leider Mursi. Werden verkozen door 16% van de Egyptische bevolking. Moebarak was corrupt, maar is de PS hier niet even corrupt ? Mursi was bezig om Egypte volledig ten gronde te richten omwille van zijn principes. De situatie van de vrouw verslechterde enorm. Hij wilde alle toeristen buiten, want zij brachten slechte principes in Egypte binnen. Hillary Clinton ging al ‘platte broodjes’ bakken met het regime. Vele Egyptenaren waren de Moslim broeders beu. Dan komt de putsch van generaal Sisi. Dit is ongeveer het herstel van het regime van Moebarak. Er is geen onafhankelijkheid van het gerecht. De ‘mannen van het zwaard’ (militairen en politie) hebben het er nu voor het zeggen.

Het resultaat van de Arabische Lente ? Syrië ? Libië ? Wie geraakt er nog aan uit ? Uiteindelijk is het allemaal één grote maat voor niets. Bombardementen van onze luchtmacht in Libië.”

oude ambachten
(c) ’t Pallieterke

 

Wat doet de Arabische Liga ? Beter de problemen onderling oplossen ?

“De Arabische Liga ken ik persoonlijk van een tentoonstelling over de Arabische wereld op de KUL. Arabieren staan op protocol. Ik was ook actief in de Vlaams-Arabische vereniging.

De Arabische Liga is onderling zeer verdeeld. In normale omstandigheden komen ze al niet met elkaar overeen. Toegevingen, compromissen kunnen ze niet sluiten.”

het omstreden boek ...
het omstreden boek …

 

De militaire klasse in Turkije als buffer tegen de islamisten ? Rusland tegen de moslims ?

“De militaire klasse in Turkije in de traditie van Kemal Ataturk is onthoofd. Generaals zitten in de gevangenis. Stafchefs worden beschuldigd van poging tot staatsgreep. De huidige legertop heeft schrik of is van de kliek van Erdogan. Ze verraden de geest van Ataturk. De generaals hielden ook grote kuis bij de lagere officieren. Gaan de militairen altijd betrouwbaar blijven ? Het Turkse leger is vleugellam gemaakt.

Het Rusland onder Poetin zal kordaat optreden tegen de islamisten. Zie de actie in de Krim, daar wonen de Tataren, dit zijn moslims. Poetin steunt erg op de Russisch-orthodoxe kerk. Als oud KGB-er uit Leipzig wil dit wel wat zeggen.”

 IS

Indonesië kan als grootste moslimstaat democratisch functioneren ?

Indonesië heeft altijd een sterke islamistische beweging gehad. In Atjeh. Het is een kalme islam van een gematigde rechtsschool. Dezelfde zoals in Oost-Afrika. Er is ook een ernstige fundamentalisering bezig. Grote aanhang in Bali (bloedige aanslag in 2004). Op vele plaatsen worden enorme moskeeën gebouwd voor een capaciteit van wel 10 tot 15.000 bezoekers zoals in Fort Zeelandia op Sulawesi. Altijd met geld van Saoudi Arabië. Ze verspreiden de wahabistische, strenge en puristische islam. Worden streng Arabisch geislamiseerd. De islamisering zal in Indonesië niet tegen te houden zijn. De verantwoordelijkheid van de USA is zeer groot omwille van de petroleum.”

Verwacht u een ernstig conflict tussen de islam en het westen ? Wanneer ?

“De laatste profeet is gestorven in 632. Waarvan heeft men schrik ? Voor de gevolgen van de stommiteiten die wij zelf doen ? Die landen de meest gesofistikeerde wapens geven. Al die wapens die er zijn achtergelaten (Libië, Irak). Die wapens zitten in Mali, Nigeria. Er is een trafiek naar Syrië en Yemen. Al deze wapens komen uit het westen. We zorgen zelfs voor de vervangstukken. Wij maken diegenen waarvoor men schrik heeft zelf groot. Vraag dit maar eens aan de verantwoordelijken van FN in Herstal.”

 

Einde 22.30u.

Nabespreking aan de bar.

 

Foto’s (c) Reporters & Gazet van Hove.