Op zaterdagmorgen 8 november jl. verzamelden rond 10.00u. aan O.C. “De Markgraaf“ een klein 70 vrijwilligers voor de jaarlijkse 11.11.11. ophaling voor ontwikkelingssamenwerking. Er waren een 20-tal scouts, een goede 30 kinderen van Jaanimo (Gezinsbond) en dan nog een 10-tal burgers aanwezig. Ze verdeelden zich in groepjes en trokken daarna alle Hovese wijken en straten in voor de geldophaling.

Vanaf 12.00u. sijpelden ze geleidelijk terug het Ontmoetingscentrum binnen met hun gevulde bussen. Ze kregen van de gemeentelijke organisatoren van AROS (Algemene Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) een tas soep, een koffie en een reep chocolade.

Ondertussen was het tellen geblazen voor enkele financieel beter begaafden, of moeten we eerder spreken van “Chinese vrijwilligers” ?

Tegen 13.15u. werd het eindtotaal bekendgemaakt : 1.524,5 euro ophaling waarvan 170 euro via een overschrijving. Iedere vrijwilliger is dus gemiddeld goed voor een ophaling van 21,7 euro voor twee uur werk.

Het gemeentebestuur van Hove voorziet – buiten deze huis-aan-huis-ophaling – ieder jaar in een vast bedrag van 5.000 euro aan ontwikkelingssamenwerking voor de derde wereld. In 2014 zal er dus officieel zeker 6.524,5 euro van Hovese centen naar ontwikkelingssamenwerking gaan.

Buiten deze ophaling zijn er in Hove natuurlijk nog mensen die projecten van ontwikkelingssamenwerking ondersteunen, waaronder ondergetekende. Ze doen een rechtstreekse gift aan een bepaald project van een bepaalde vereniging. Zo weten ze ook dat hun gift rechtstreeks in het project in het ontwikkelingsland toekomt en hier niet blijft hangen aan allerlei administratieve procedures van 11.11.11. Hierover verscheen er reeds een interessant boek van de heer Thierry Debels, waarover er reeds enkele processen werden gevoerd. De heer Debels werd steeds vrijgesproken.

 

COMMENTAAR

In Hove zijn er meer dan 3.400 brievenbussen aan woningen met een bel aan de straatzijde. Dit is het doelpubliek van de ophalers.

Op een zaterdagvoormiddag zijn er vele mensen niet thuis wegens allerlei andere bezigheden (boodschappen, bezoeken, sport, enz …) en een groot aantal mensen slapen nog.

Daarbij zijn er ook een groot aantal mensen die bewust hun deur niet open doen als ze vrijwilligers van 11.11.11. hun woning zien naderen.

De score van 1.524,5 euro is een vrij zwak resultaat : 1524,5 euro / 3.400 brievenbussen = 0.44 euro per brievenbus.

We weten niet aan hoeveel woningen er effectief de voordeur open ging, maar als we ervan uit gaan dat het de helft van de woningen is, is het resultaat nog zwak.

We zagen in de hoop opgehaald geld vrij veel nikkel liggen en bij het papieren geld overheersten de biljetten van 5 euro. Er waren weinig biljetten van 10 euro en meer aanwezig.

Buiten gemeenteraadslid Hilde Vandriessche zagen we geen enkele andere mandataris van de groen-linkse fractie ‘Hove Beweegt’ … “luister naar mijn linkse woorden, maar kijk niet naar mijn rechtse daden” (riante tweede verblijven in het buitenland) …

Als algemeen besluit kan men ruw stellen dat ontwikkelingssamenwerking bij de doorsnee Hovenaar niet erg leeft.

Foto’s (c) Gazet van Hove