Het centrum van Hove is vrij gevaarlijk voor de trage weggebruikers, zeker voor fietsers die zich tussen het drukke verkeer moeten wringen. Gelukkig zijn er oplossingen die niet teveel geld kosten en die de Hovese gemeentediensten grotendeels zelf kunnen uitvoeren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trage wegen meer activeren

In de herfst van 2012 startte de gemeente Hove met een herwaarderingsproject voor trage wegen, in samenwerking met de provincie Antwerpen en Trage wegen vzw. Het project kadert in het Landschapspark De Zuidrand, van de provincie Antwerpen. In een eerste fase van het trage wegenproject brachten vrijwilligers alle trage wegen van de gemeente in kaart. Daarna werd de lokale bevolking ingelicht over het hoe en het waarom van dit project. Alle gebruikers van trage wegen kregen de kans om – weg per weg en in het algemeen – hun mening te geven over alle trage wegen in het gebied aan de hand van een evaluatiebundel en een kaart.  Dit dossier werd overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen.

Op de jongste Hovese milieuraad van 4 november jl. kwam het dossier van de trage wegen terug ter sprake. Een actief raadslid stelde voor om de trage weg 2c, gelegen in het centrum van Hove, tussen de Boechoutsesteenweg en de Mortselsesteenwegfysiek tussen het Regina Pacis Instituut en het Groen Schooltje – terug te activeren.

We volgen deze trage weg vanaf de Boechoutsesteenweg en gaan ‘via via’ naar de Mortselsesteenweg :

Er zijn niets dan voordelen aan deze trage weg :

–       Er moet geen enkele onteigening van gebouwen plaatsvinden. De gronden zijn eigendom van de dekenij Kontich.

–       Ontlast de fietsers (en voetgangers) een doortocht door het gevaarlijke gemeentecentrum (gemengd verkeer, denk aan de “Paris-Roubaix-strook” vlak voor de kerk),

–       Groene ruimte, voldoende breedte,

–       Er rijden geen wagens, er zijn enkele parkeerplaatsen aan ingang Groen Schooltje, zijde Boechoutsesteenweg,

–       Kan in groter geheel worden opgenomen rond schooluitgangen – doorsteek naar de Lintsesteenweg.

Toch moeten er nog enkele ingrepen plaatsvinden vooraleer deze trage weg open te stellen voor het publiek :

–       Beter wegdek, zeker tussen de twee scholen,

–       Omgeving Jeugdig centrum (scouts) moet properder. Nu ligt er teveel afval (ratten !) rond te slingeren,

–       Soms moeilijke doorgang aan café “De Pomp” en de scouts (tijdens feestjes)

–       Het noordelijk stuk vanaf Mortselstesteenweg tot scoutsgebouwen is zeer slecht begaan- en berijdbaar (verzakt). Vaak grote en diepe plassen tijdens regenval.

–       Er moet een betere signalisatie komen evenals enkele infrastructuuringrepen : openbare verlichting, enkele zitbanken, vuilnisbakken, ….

 

 

De Hovese Milieuraad staat unaniem achter dit voorstel en zal het overmaken aan het Hovese schepencollege.

Hopelijk duurt het hier niet te lang, eer men er tot een “positieve” beslissing kan komen. Alle schepenen moeten dan ook aanwezig zijn op de maandagse vergaderingen van het Hovese College van Burgemeester en Schepenen ! De Hovenaars “positief” ten baatte ! De verkeersveiligheid “positief” ten baatte !