Het verbranden van afval is niet alleen hinderlijk en schadelijk voor jezelf, je buren en het milieu, het is ook nog eens verboden.

Kerstboomverbranding 2014

Je staat er misschien niet bij stil, maar bij verbranding van nat hout, snoeiafval, plastic, papier en dergelijke komen er heel wat giftige stoffen vrij. Deze stoffen zorgen voor gezondheidsproblemen, variërend van kortdurende prikkeling in ogen, neus en keel tot in het ergste geval kanker.

Het opstoken van tuinafval, huishoudelijk afval en dergelijke veroorzaakt vaak geurhinder, neerslag van roet en stukjes half verbrand afval. Dit is voor de stoker zelf en zeker voor zijn buren zeer onaangenaam : mensen kunnen hun was niet meer buiten hangen en hun ramen niet meer openen om hun huis te verluchten,… Maar de rook kan ook vaak gezondheidsklachten zoals prikkende ogen, neus en keel,… veroorzaken. Deze hinder en gezondheidseffecten kunnen een duidelijke negatieve invloed hebben op de sfeer in een buurt waar gestookt wordt. In heel wat situaties ontstaan burenruzies met soms zeer ernstige gevolgen. En wie is het er nu niet mee eens : beter een goede buur dan een verre vriend.

Kerstboomverbranding
Hovese kerstboomverbranding staat ter discussie …

Voor mensen die last hebben van luchtwegproblemen zoals astma en bronchitis gaan de gevolgen van de blootstelling aan de rook nog een stapje verder. Deze mensen krijgen nog meer last van luchtwegklachten, zoals bijvoorbeeld benauwdheid. Zij moeten bij rookhinder hun ramen sluiten en kunnen nauwelijks of niet naar buiten. Ze slapen minder goed door hoesten en opgeven van slijm. Op termijn kunnen deze gezondheidseffecten zelfs leiden tot een versnelde veroudering van de longen.

Mensen die afval verbranden in hun tuin, in een kachel of open haard in de woning wijzen er vaak op dat “hun afval anders toch ook maar verbrand wordt”. Deze redenering gaat niet op : de verbrandingsinstallaties zijn tegenwoordig voorzien van een filtersysteem, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen minimaal is. Uit onderzoek blijkt dat één vuurtje tot zo’n vijfduizend keer meer schadelijke stoffen kan uitstoten dan de norm voor verbrandingsinstallaties.

Dit cijfer stemt hopelijk de meest verstokte stoker tot nadenken.

Het verbranden van afval is niet alleen hinderlijk en schadelijk voor jezelf, je buren en het milieu, het is ook nog eens verboden. Voor het verbranden van afval in openlucht, haarden en kachels kan je een flinke boete krijgen.

Je afval naar het recyclagepark brengen kost misschien wat meer moeite, maar bedenk dan dat je heel wat ellendige situaties voorkomt. Denk aan jouw toekomst, die van je kinderen en kleinkinderen en van je buren. Een frisse buurt is voor iedereen aangenaam.

www.hove.be