Over heel het gemeentecentrum vielen er enkele slachtoffers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mortselsesteenweg

Bij de herprofilering van ons dorpscentrum werden er voldoende bomen aangeplant. Spijtig genoeg hebben een beperkt aantal het niet overleefd. Bomen sterven staande. Ze moeten dus worden vervangen door nieuwe exemplaren. Dit doet men best in de periode wanneer de bladeren vallen, het flink wat kouder wordt en de dagen korten. De periode van november tot april. Het mag in ieder geval niet vriezen als je wil bomen aanplanten.

Men koopt best zijn boom bij een goede en respectabele boomkwekerij. Niet direct in de supermarkt of doe-het-zelf-zaken, want er is altijd wel een goedkoper exemplaar te vinden. Dat wil niet zeggen dat al deze bomen op voorhand verloren zijn. Maar voor bomen geldt steeds : Goedkoop is meestal duurkoop !

Transport van de jonge boom

Dek de boomwortels goed af, wikkel er iets vochtig omheen, want uitdroging is de grootste vijand. Als je een jonge boom met een aanhangwagen naar huis rijdt, zonder bescherming dan is het grootste deel van de wortels uitgedroogd nog voor je thuis komt. Een droge wortel is een dode wortel !

Kan je niet onmiddellijk je boom inplanten ? Dek de wortel van de boom dan goed af en plaats hem een paar uur van tevoren in een bak met water.

Foto’s (c) Gazet van Hove

Coverfoto : dode boom Kapelstraat, oktober 2014.