DIEFSTALPREVENTIEACTIE ‘STOP DE INBREKER’ – TE TREKKEN LESSEN

 De aanpak van diefstal in woningen is één van de topprioriteiten van de lokale politiezone HEKLA. Tijdens de preventiecampagne in september controleerden onze medewerkers de meeste woningen in de wijken waar er in het verleden veel inbraken werden vastgesteld.

Om uw woning nog beter te beveiligen en potentiële inbrekers buiten te houden, vragen we u zeker rekening te houden met de vijf voornaamste verbeterpunten die we hebben vastgesteld :

·  Zorg dat ‘kostbaarheden’ in uw huis niet van buitenaf gemakkelijk te zien zijn. Maak het voor potentiële inbrekers niet aantrekkelijk om in te breken.

·  Ledig tijdig uw brievenbus en laat niet alle rolluiken neer. Geef uw woning een bewoonde indruk.

·  Gebruik een cilinderslot dat minder dan 2 mm uit het beslag steekt. Laat een potentiële inbreker het slot niet te gemakkelijk afbreken.

·  Sluit uw tuin af. Maak het een potentiële inbreker niet gemakkelijk om de tuin te betreden en door een verminderde sociale controle meer tijd te krijgen om in te breken.

·  Laat geen hulpmiddelen in de tuin (ladder…) staan en/of maak het tuinhuis slotvast. Laat een potentiële inbreker niet gebruik maken van uw materiaal om bij u in te breken.

De politie doet haar werk en boekt resultaten (foto HEKLA)

RESULTATEN VAN DE FLITSMARATHON VAN 10 OKTOBER 2014

Op 10 oktober 2014 nam HEKLA deel aan de flitsmarathon.

Op 5 plaatsen in onze politiezone hebben onze medewerkers 3.260 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 96,6 % van de bestuurders (of 3157 bestuurders) hield zich aan de maximum toegelaten snelheid. Van de snelheidsovertreders werden 33 bestuurders onmiddellijk geïntercepteerd (tegengehouden) en bijkomend onderworpen aan een alcoholtest. Al die bestuurders waren op dat vlak in orde.

HEKLA breed logo

AUTO-INBRAKEN : EEN NIEUWE TREND

Sinds enkele maanden stellen we regelmatig inbraken in wagens vast.

Het gaat vooral om voertuigen van het merk BMW, type 5-serie. De buit is meestal het vaste gps- audiosysteem en allerhande waardevolle voorwerpen die men vlug kan mee graaien.

Om te voorkomen dat u het volgende slachtoffer bent of opnieuw slachtoffer wordt, geven we u volgende preventietips :

·  Plaats uw voertuig om een veilige en goed verlichte plaats, bij voorkeur in een garage of achter een omheining.

·  Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de

ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als er in uw wagen iets zonder braak gestolen wordt, beschouwt de verzekering dit niet als diefstal.

·  Neem steeds uw boorddocumenten mee, als u de wagen verlaat. Boorddocumenten zijn geld waard voor criminelen.

·  Verwijder steeds uw mobiele gps en gps-houder uit de wagen. Veeg de zuignapafdruk op uw voorruit af.

·  Toon dat u geen waardevolle zaken in de wagen achtergelaten hebt,: laat uw handschoenkastje en/of kofferzeil open.

·  Laat voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, opbergen in een afgesloten koffer. Leg het voorwerp reeds bij vertrek in uw koffer en niet wanneer u bij aankomst geparkeerd bent.

Een potentiële inbreker zal deze handeling bijgevolg niet kunnen observeren.

·  Gebruik de PIN-code op uw gps. Deze optie is vaak voorzien maar niet standaard geïnstalleerd.

Stel deze functie in, zodat uw gps na de diefstal niet meer gebruikt kan worden zonder juiste PIN-code.

·  Verwittig onmiddellijk de politie indien u verdachte handelingen opmerkt.

 

HERFST

Herfst- en winterseizoen zijn een goed moment om gewapend met snoeischaar, takkenschaar, zaag of snoeimes de bomen en struiken eens onder handen te nemen.

Elke helpende hand is welkom om de voet- en fietspaden en/of de verkeerstekens en de openbare verlichting te vrijwaren van hinderlijke takken. Voor hoekpercelen geef dit eveneens een betere zichtbaarheid en dat komt de verkeersveiligheid ten goede.

laat je zien op de fiets

STEEK JE LICHT OP !

Met de donkere maanden voor de deur, is het terug tijd om stil te staan bij de zichtbaarheid van de fietser. Al te vaak rijden fietsers zonder licht. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de fietser, maar ook voor de andere weggebruikers. Denk maar aan de autobestuurder die bruusk moet remmen, omdat hij plots een fietser zonder

verlichting opmerkt.

Door goed zichtbaar te zijn, zorgt u er als fietser voor dat u veilig en wel op uw bestemming aankomt. Gebruik het fietslicht, zodat uw zicht op de weg goed is en zodat andere weggebruikers u beter en sneller opmerken in het verkeer en hun rijgedrag en -snelheid hieraan tijdig kunnen aanpassen.

Bovendien vermijdt u een verkeersboete, want het gebruik van de fietsverlichting tijdens donkere momenten is verplicht volgens de wegcode.

In de wegcode staat dat een fiets verplicht voorzien is van vooraan een wit of geel licht en achteraan een rood licht. Zowel een vast licht als een knipperlicht zijn toegestaan, zolang ze niet verblindend zijn. Het gebruik van de lichten is verplicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van 200 meter. Het rode achterlicht moet ’s nachts, bij helder weer, minstens zichtbaar zijn van op 100 meter.

Alle fietsen dienen ’s nachts of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter voorzien te zijn van een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden.

Bijkomende tips om veilig in het verkeer te fietsen :

·  Controleer de fietsverlichting vóór u vertrekt. Neem desgevallend reservelichtjes of batterijtjes mee.

·  Voorzie regelmatig een onderhoud voor uw fiets.

·  Draag opvallende/reflecterende kledij of accessoires zoals bijvoorbeeld een fluo hesje.

Hou er immers rekening mee dat u slecht zichtbaar bent voor automobilisten, zeker bij slechte weersomstandigheden.

Voor meer informatie over de technische eisen van uw fiets kan u steeds terecht bij één van onze wijkposten.

HEKLA hoofdkantoor

Hoofdcommissariaat gelegen aan de

Prins Boudewijnlaan 43a, in 2650 EDEGEM
Tel. 03 / 444 00 00 of 101 (in geval van nood) – Fax 03 / 444 00 01
http://www.hekla.be – politie@hekla.be