In de gemeente is er veel te doen over de jaarlijkse nakende kerstboomverbranding van januari e.k. Burgers hebben hierover vragen. Het kwam ook reeds ter sprake op de laatste gemeenteraad.

Kerstboomverbranding 2014

Aan de basis van de onrust ligt een groot artikel in het gemeentelijk infoblad ‘Info Hove’. Groen-links raadslid Anne Van Put wilde weten “wie, wanneer, de stand van zaken, welke criteria ?” Schepen van leefmilieu Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde : “De vraag kwam uit de Hovese Milieuraad van enkele aanwezigen. De verbranding is nefast voor het leefmilieu. We zijn niet de organisatoren van dit evenement. We moeten die vraag dus stellen aan de Hovese Jeugdraad. Het alternatief is het verhakselen van de kerstbomen, maar dan zal er van sociaal evenement niets meer overblijven, we zullen dan allemaal met een koptelefoon erbij staan door het vele lawaai. De Jeugdraad gaat dus advies geven aan het College van Burgemeester en Schepenen. De burgemeester blijft uiteindelijk als hoofd van de veiligheid bevoegd om een beslissing te nemen en op te treden. Door één kerstboomverbranding te verbieden gaan we het leefmilieu in Hove niet redden. De Jeugdraad is geen vragende partij om het evenement af te schaffen, want dan verliezen ze inkomsten en kunnen ze niet meer op zomerkamp gaan. Het College wacht dus op advies van de Jeugdraad. De Jeugdraad vroeg advies aan de Hovese bevolking via een artikel met oproep in ‘Info Hove’. Na het advies zal het College onmiddellijk handelen.”

Raadslid Anne Van Put stelde dat nog “als er iemand in de Milieuraad iets vraagt, er onmiddellijk een probleem ontstaat.” Nadien ontstond er nog een pittige discussie tussen gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) en schepen van jeugdzaken Guy Wollants (pH7) over het bewuste artikel in ‘Info Hove’. Beiden verweten elkaar afwezigheid op een aantal vergaderingen. Guy Wollants : “Er staat geen slagzin in het bewuste artikel. Je moet niet overdrijven. Wat is er mis met dat de Jeugdraad het advies van de bevolking wenst te kennen ?”

Kerstboomverbranding 2013

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) besloot het debat : “Ik heb er geen gewetensprobleem mee. Ik zie de kerstboomverbranding als een sociaal gebeuren, de gezelligheid primeert. Elkaar goede vreugde en wensen op aarde toewensen. Ik ben voorstander van een verdere kerstboomverbranding.”