door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

Met Daens mensen doen nadenken

Daens

Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede stelt het Priester Daensfonds zijn eigenzinnige kijk op maatschappij en armoede voor. De visietekst bevat een waaier aan thema’s met enkele concrete en gevoelige voorstellen. De brede visie is het resultaat van twee jaar (discussie)werk onder Johan Velghe die sinds 2012 voorzitter is van de pluralistische vereniging uit Aalst. Zijn uitgangspunten waren meer democratie en de kruisbestuiving met andere strekkingen aangaan. Afgaande op de visietekst zijn deze pijlers flink tot uiting gekomen. ‘Voor mij is Daens een koevoet om mensen te bereiken’, meent een enthousiaste Johan Velghe. ‘Zijn waarden zetten mensen aan tot denken. Wij doen niet aan mythevorming. Wij herdenken Daens wel, maar wij willen zijn waarden actualiseren.’

daenshuis

Vlaamse strijd is een sociale strijd

De kijk op maatschappij en armoede bevat acht hoofdstukken. Het Priester Daensfonds benadert armoede namelijk niet als een fenomeen op zich en heeft daar een aantal redenen voor. ‘Er zijn voldoende organisaties die zowel lokaal als nationaal armoede in de kijker zetten’, meent Johan Velghe. ‘Daarnaast zien we armoede als een octopus : je moet alle tentakels bestrijden.’ De vereniging heeft het dan over huisvesting, onderwijs, lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook mobiliteit, dat niet enkel als een economische hefboom gezien wordt, maar eveneens voor sociale en culturele doeleinden. Opvallend : het fonds heeft ook een uitgebreid hoofdstuk gewijd aan ondernemerschap. ‘In een warm Vlaanderen moeten we armoede met een globale kijk verbannen’, stelt Velghe opnieuw duidelijk. Hij omschrijft zichzelf als een sociale flamingant en herkent zichzelf in de slogan “de Vlaamse strijd is een sociale strijd”. ‘Het klinkt wat simpel, maar dat is toch wat we willen : gelukkige mensen, niet ?’

Foto © Priester Daensfonds - (Christoph D'Haese (l) Burgemeester van Aalst en Johan Velghe, voorzitter van het Priester Daensfonds, leggen bloemen neer aan het standbeeld voor Priester Daens op het Werfplein in Aalst op 1 juni 2014) .
Foto © Priester Daensfonds – (Christoph D’Haese (l) Burgemeester van Aalst en Johan Velghe, voorzitter van het Priester Daensfonds, leggen bloemen neer aan het standbeeld voor Priester Daens op het Werfplein in Aalst op 1 juni 2014) .

Progressief

Het eigenzinnige zit hem in de diversiteit aan (concrete) themavoorstellen die soms ook heilige huisjes aantasten. Velghe : ‘Wij pleiten bijvoorbeeld voor een eenheidsvakbond : samen staan ze sterker. We zijn ook tegen de monarchie dat ondemocratisch is. Allemaal logische voorstellen, Daens stond dan ook voor rechtvaardigheid.’ Het Priester Daensfonds strijkt tegen de haren in en is in een zekere zin progressief. ‘Dat kan je zeggen’, meent Velghe voorzichtig, ‘we zetten ons niet af tegen waarden, maar willen investeren in iedereen.’ Op dat vlak is hij wat teleurgesteld in de regeerakkoorden op Vlaams en federaal niveau.

Adolf Daens
Adolf Daens

Intern debat

Velghe hecht er veel belang aan om met het Priester Daensfonds – dat de Vlaamse emancipatiegedachte in zich draagt – mensen met verschillende politieke overtuigingen te verenigen. ‘Dat is intern een zeer moeilijke oefening’, onthult de West-Vlaming die tevreden is dat het toch gelukt is. ‘Wij verkiezen een eenheidsstatuut : ik kan me voorstellen dat iemand van ons als ambtenaar het daar moeilijk mee heeft. Dan heeft hij zijn eigenbelang opzij moeten leggen.’ De gesprekken kenden desalniettemin een openstaande houding. ‘Je leert naar elkaar luisteren en er wordt met een deftige toon gesproken, allereerst met argumenten. Er is een sterke consensus uitgekomen. We kenden vele discussies en ik heb zelfs een studiedag voorzien.’ Velghe heeft een hekel aan een cordon sanitaire. ‘Tegen mensen’, beklemtoont hij, ‘want ik ga graag in gesprek met mensen met een heel gevarieerd gedachtegoed.’ Na de voorstelling van de visietekst verdwijnt het document niet in een schuifkast, maar gaat het Priester Daensfonds de toer op om de boodschap te verspreiden.

 

Sander Carollo – www.doorbraak.be .