Het zit nog altijd niet goed tussen de meerderheidsfracties N-VA en pH7. De discussie draait nog steeds over de integratie van het OCMW in het gemeenteapparaat en de kostprijs van een nieuw Dienstencentrum aan de René Verbeecklaan. De oppositie – ook verdeeld tussen enerzijds CD&V/VLD en anderzijds de groen-linksen – weet dit maar al te goed en interpelleert iedere gemeenteraad over dit onderwerp.

Gemeenteraad Hove

Gewezen burgemeester en raadslid  Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) vroeg duidelijkheid betreffende de werkwijze voor bepaling van de noden en behoeften inzake infrastructuur in de gemeente. “Om een goede dienstverlening te bieden voor de Hovenaars, onze klanten, is de goede en klantvriendelijke gemeentelijke infrastructuur een belangrijke vereiste. De gemeenteraad gaf in het kaderbesluit van 23 september 2013 aan het schepencollege zeer duidelijk de richting aan op welk principe dit gegeven diende te worden benaderd :gemeentebestuur en OCMW stemmen de infrastructuur, inzonderheid die gericht is op dienstverlening, maximaal af. Sinds deze standpuntbepaling is over de gemeentelijke infrastructuur niet veel gehoord, tenzij de oprichting van een ambtelijke werkgroep die deze materie onderzoekt en mogelijk een advies uitbrengt, en anderzijds de oprichting van een werkgroep binnen het OCMW, die rond het dienstencentrum een advies uitbrengt, geagendeerd op de OCMW-raad van 15 oktober 2014. We weten dat ook de Ouderenadviesraad in verband met het dienstencentrum een advies voorbereidt. Onze zorg is te zien hoe deze aparte sporen samengebracht worden. Is er al advies van de werkgroep ? Tegen wanneer ? Verdere aanpak ? Kan de gemeenteraad betrokken worden bij dit advies ?” aldus de ex-burgemeester.

dienstencentrum ten Hove
OCMW-dienstencentrum Ten Hove, René Verbeecklaan.

Schepen van sociale zaken Goedele Breyne (pH7) antwoordde : “De werkgroep bestaat uit ambtenaren, de twee secretarissen (gemeente en OCMW), het hoofd van de gemeentelijke administratie en het hoofd van de dienst Ruimtelijke ordening. Ze moeten twee zaken doen : 1° de pijnpunten vaststellen in de dienstverlening in het huidige huis, 2° de optimalisatie nagaan van de dienstverlening in functie van de klantgerichtheid. Vandaag is hierover in het schepencollege een neerslag voorgelegd. Een en ander zal verder worden uitgewerkt en grondiger besproken. De werkgroep in de OCMW-raad bestaat uit leden van alle politieke fracties. Ze moeten bekijken hoe we de dienstverlening optimaal en efficiënt kunnen laten verlopen in functie van de vergrijzing van de gemeentebevolking. We werken nauw samen met het Cantershof en de serviceflats. Als het schepencollege een visie heeft, zullen we de gemeenteraad hierbij betrekken. Dit is nu nog niet het geval.”  

Luc Vuylsteke de Laps gaat verder : “Men denkt aan uitbreiding van het dienstencentrum in functie van de vergrijzing. Men moet eens kijken of men een aantal zaken die nu in het dienstencentrum plaatsvinden, ook niet ergens anders in de gemeente kan organiseren. Sportieve zaken kunnen in het Sportpark doorgaan. Vormingsactiviteiten op andere plaatsen binnen de gemeentelijke infrastructuur (De Markgraaf, Da Capo).”

DC Ten Hove OCMW logo

Terug Goedele Breyne : “Dansen, drankbonnetjes kopen en inschrijven voor een warme maaltijd moet op dezelfde plaats kunnen doorgaan. We willen de warme maaltijdendienst uitbreiden van drie naar vijf maal per week. We willen er een gezellige ontmoetingsruimte van maken. Binnen tien jaar stijgt de vergrijzing in Hove met 20 %. Ik lees in de verkiezingspropaganda van uw fractie dat u die visie deelt. We hebben een bepaalde finaliteit en doelstelling. Uw fractie draaide in de OCMW-raad voor 180 °.”

Luc Vuylsteke de Laps : “Onze fractie is niet teruggedraaid. Ons standpunt is duidelijk. Door de integratie van OCMW en de gemeente komt er een coherent sociaal beleid tot stand op maat van elke Hovenaar. Het recent opgerichte sociaal huis zal daar een bijzondere rol in spelen met een open en discrete aanpak. We moeten het debat voeren over het noodzakelijke. De toets over de afstemming binnen de gemeentelijke infrastructuur is niet gebeurd. Is u bereid om de afspraken van mei 2013 na te komen ?”

Goedele Breyne : “Met de werkgroep zijn we zeer democratisch. Het debat is niet ten einde. Als er geen draagvlak is, moeten we aan de fracties hun mening vragen. De renovatiekost zal veel kosten. Ik vraag u op 1 lijn te zitten.”

Luc Vuylsteke de Laps : “Ons standpunt zal zo blijven.”

 

Einde interpellatie. Volgende agendapunt.

OCMW Dienstencentrum Ten Hove

COMMENTAAR :

–       Dit debat verdeeld de bestuursmeerderheid van N-VA en PH7 al van bij de start, begin 2013. De top van PH7 heeft de “nieuwkomers zonder enige politieke ervaring” van N-VA Hove nooit ernstig genomen. Ze dachten dat ze die “bleus van N-VA Hove eens rond hun vinger gingen draaien” … maar het draaide anders uit …

–       Het kartel “Fan van Hove” (= CD&V en O-VLD) staat in dit conflict aan de zijde van N-VA, de groen-linksen van Hove Beweegt delen de visie van PH7.

–       Verschillende bronnen bevestigen éénsluidend dat ‘PH7 voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 een bestuursmeerderheid wilde vormen met Hove Beweegt. Goedele Breyne, lijsttrekker van PH7, kreeg van Hove Beweegt het burgemeesterschap aangeboden.’ De verkiezingsresultaten van oktober 2012 draaiden anders uit : PH7 en Hove Beweegt behaalden geen meerderheid.

–       Persoonlijke en electorale zaken binnen het schepencollege doorkruisen dit debat. Men moet de retoriek doorzien  : PH7 wil een parallele administratie opbouwen via het OCMW-Dienstencentrum om zo sympathiek over te komen bij de Hovenaars in 2018 met de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De vijfde gemeenteraadszetel van PH7 werd van het kartel CD&V/VLD gewonnen met een verschil van twee (2) stemmen. Dit steekt nog steeds zeer hard bij CD&V (een kwestie van leven en dood, meerderheid of oppositie, jobs, inkomen …).

–       Een uitgebreid OCMW-Dienstencentrum is een grote bron van electoraal cliëntilisme voor PH7. Want PH7 heeft geen officiële partijideologie, alles moet voor hen “positief zijn”. Zo kan men alle kanten uit. Wat positief is voor de ene is negatief voor de andere en vice versa. PH7 is een samenraapsel van mensen met de meest verscheiden ideologische achtergronden : van conservatieve-katholieken tot vrijzinnigen die nooit een voet in een kerk zetten, van rabiate franskiljonse belgicisten tot vlaamsgezinden die niets van het koningshuis moeten weten, van politieke avonturiers die het op andere plaatsen al probeerden tot zuivere idealisten ….

–       Het draait in het dossier over het OCMW-Dienstencentrum om veel geld : cijfers gaan reeds over 500.000 euro, voor een kleine gemeente met geen industrie is dit een bom geld. Kwam er geen belastingsverlaging ? Hoe gaat dit dan samen ?

 

Geld dollars

 

– Wat zijn de kerntaken van het (OCMW)bestuur ? Moet een gemeentelijk OCMW computerlessen, taallessen, danslessen, turnen, enz … aanbieden aan de bevolking ? Kunnen deze activiteiten niet plaatsvinden in reeds bestaande Hovese infrastructuur zoals O.C. De Markgraaf, Da Capo, Sportpark, de computerklas van de gemeenteschool (woensdagnamiddag en zaterdag) ???

 

Coverfoto : Luc Vuylsteke de Laps (CD&V)