Op de jongste gemeenteraad van oktober werd er een extra punt bij hoogdringendheid aan de agenda toegevoegd. Alle raadsleden hadden vooraf per e-post het ontwerp al binnengekregen, zodat ze niet voor voldongen feiten werden geplaatst en er eens konden over nadenken. Het gaat specifiek over de verdeelsleutel van de brandweerkosten binnen de zone “Rand”. De overeenkomst werd besloten in de vergadering van de prezoneraad op 3 oktober jl. Verdere afspraken werden gemaakt tijdens de kantonnale vergadering van 13 oktober jl.

De dotatie per gemeente wordt vastgesteld op basis van volgende criteria : 75 % inwonersaantal en 25 % kadastraal inkomen. Deze invoering zal op termijn van drie jaar gebeuren. Het verschil tussen de huidige uitgaven en de toekomstige uitgaven op basis van de verdeelsleutel zal in het eerste jaar aan 50 % doorgerekend worden en in het tweede jaar aan 75 %, om dan in het derde jaar de volledige verdeelsleutel door te rekenen.

P1030269

Zelf beslissen of de gouverneur laten beslissen

Toch stelde raadslid Filip Lecoutre (CD&V) de vraag naar “de motivatie van de hoogdringendheid ? Er is geen dossier. Dit is een belangrijke zwakheid. De gemeenteraad blijft in gebreke. Werden er simulaties gemaakt ?” Secretaris Luc Vanrusselt antwoordde : “Er is nog veel debat nodig. In het kanton staan alle gemeenten op 1 lijn. Ten laatste op 1 november moet dit punt door de gemeenteraden worden goedgekeurd. Anders komt het in handen van de provinciegouverneur en beslist zij alleen over de verdeelsleutels (risico’s, KI, oppervlakte, aantal inwoners, residentieel kader, enz ….).” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) vervolgde deze uitéénzetting : “De meeste gemeentebesturen waren akkoord. Bij slechts enkele gemeenten viel de verdeelsleutel niet mee. In alle 21 gemeenten is de problematiek dezelfde. Vanuit de gemeente werden er geen simulaties gemaakt. We kunnen niet in het hoofd van de gouverneur kijken. Het verschil tegenover vroeger is dat het voor iedereen duurder zal worden. Tegen het jaar 2025 misschien drie maal duurder. We rekenen op de ex-voorzitter van de prezoneraad om er een stokje voor te steken. Wijnegem sloot aan bij Antwerpen. De hulp uit Antwerpen is er sneller ter plaatse. Wijnegem moest 800.000 euro meer betalen. Zoersel had ineens een groot onevenwicht. Dit zorgde voor grote vertraging. Hove draagt maar voor 1,98 % bij in de totale kosten, evenals Lint. Onze stem weegt er niet zoveel.

We kennen de evolutie van de korpsen nog niet. Nominaal kunnen we nog niets zeggen. In de huidige context valt het best mee, Hove moet maar 7.000 euro meer betalen. Het totaal bedrag bedraagt 11 miljoen euro op jaarbasis. We willen op het vrijwilligerskorps blijven rekenen. Ze moeten gemotiveerd blijven. De wetgeving zorgt voor demotivatie. Ik heb nog altijd respect voor de vrijwilligers.”

Brandweer

Gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) sloot zich hierbij aan : “Hove kan niets winnen in de hervorming zolang we bediend worden vanuit Edegem. Dit om reden van een zeer gemotiveerde inzet van de vrijwilligers. We moeten niet te snel de stap zetten naar de professionalisering. In de factuur zal dit uitmonden in x 2, x 3. Er zal federaal nog moeten worden ingegrepen om de kosten onder controle te houden.”

Uiteindelijk gingen alle 19 raadsleden akkoord met het voorstel.