Het zit al enige tijd ‘niet meer snor’ in het bestuurscollege van N-VA en Ph7 – Positief Hove. Veel draait rond de werking van het OCMW. Ph7 bezit via de persoon van de OCMW-voorzitter en schepen van Sociale zaken, mevrouw Goedele Breyne, een hele vinger in de pap van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn). Ze willen van het OCMW een parallelle administratie en werkvloer maken, terwijl er van hogerhand (Vlaamse regering) wordt aangedrongen op een integratie van de OCMW’s in de gemeentelijke administraties. Ph7 wordt in hun visie gesteund door de groen-linkse fractie Hove Beweegt en de N-VA krijgt anderzijds steun van het kartel “Fan van Hove” (= CD&V en VLD). Genoeg stof voor veel politieke discussie en twisten in Hove ! Het einde is nog zeker niet in zicht.

OCMW Hove

Veel discussie – nog geen overéénstemming

Op de laatste OCMW-raad van woensdag 15 oktober jl. kwam dit punt terug ter sprake n.a.l.v. het verslag van de werkgroep dienstencentrum. Deze werkgroep is in totaal 2 maal samengekomen (25/9/14 – 9/10/14) aldus de voorzitster. In september werd er besproken “waar zitten de pijnpunten ?” Wat is er minimaal nodig voor een goede functionering ? In oktober jl. had men het over de invulling per m2. Er is blijkbaar 150 m2 extra nodig. Dit is geen dogma. Het is een inschatting. Er is een gesprek geweest met het hoofd van de gemeentelijke technische dienst. Er komt geen haalbaarheidsstudie want dit is een bijkomende kost. Er is wel een keuze voor een architect gemaakt. Volgens raadslid Reinilde Berben (N-VA) “is dit vrij duur. Het dak van het dienstencentrum is er vrij slecht aan toe. Het zal minimaal 50.000 euro kosten.” Goedele Breyne : “De koepel boven de pedicure lekt. Het gebouw is 25 jaar oud. Het dak moeten we zeker nakijken. Anders hebben we veiligheidsproblemen. We moeten rekening houden met de komende vergrijzing van de gemeente. Hoe kunnen we dit maximaal opvullen ?Diane Tinnemans (VLD) : “Er is nog geen opmaak van het patrimonium gemaakt. We hebben nog geen budget gekregen. Wat kan er in andere zalen in Hove plaatsvinden ? Da Capo ? In de volgende legislatuur moeten we het OCMW integreren in de gemeente.”

ocmw logo
meer samenwerken met de gemeente

Duur project

Gert Denollet (Onafhankelijke ‘Fan van Hove’) : “Wordt deze voorliggende tekst gedragen door de hele werkgroep ? Onze fractie is alvast tegen de uitbreiding van het Dienstencentrum. We zijn eerder voor een renovatie om de budgeten in bedwang te houden. Worden de subsidies aan de DC afgeschaft ? De toiletten binnen het gebouw moet men zeker aanpakken. De Bridge gaat reeds in da Capo door.” Goedele Breyne antwoordde : “De CD&V maakt een bocht. In de laatste verkiezingscampagne spraken jullie andere taal. Vroeger waren ze niet tegen de uitbreiding, nu stellen we iets anders vast.” Guy Goyvaerts (groen-links) : “Kunnen de fracties van N-VA en CD&V het principe van de uitbreiding van het dienstencentrum negeren in functie van de noden van de doelgroep ? Er is een groeiende behoefte voor activiteiten voor de doelgroep. De N-VA en VLD stellen eerst het budget en dan de mensen.” Reinilde Berben : “Uitbreiding kan, maar geen 160 m2. Misschien een nieuw terras ? Wij zijn voor renovatie.” Diane Tinnemans : “De maatschappij verandert razendsnel. Binnen 5 jaar zijn er andere behoeften dan vandaag.” Gert Denollet : “Kunnen we niet samenwerken met de gemeente Boechout ? Die hebben geen dienstencentrum en dat van ons ligt niet zo ver van de gemeentegrens met Boechout. In een gesprek stond de voorzitter van Boechout hier niet weigerachtig tegen. Dit is een denkpiste.” Goedele Breyne : “Moet ik met plannen voor 500.000 euro naar het College van Burgemeester en Schepenen stappen ? Met welke piste ?”

Toen ontspon er zich een nogal persoonlijke discussie tussen Breyne en Denollet over “elkaar belachelijk maken en verantwoordelijkheid opnemen”.

Geld euro's
de “voorliggende plannen” gaan de Hovenaars een massa geld kosten  !!! …

Diane Tinnemans : “Eerst moeten we een duidelijke visie over het budget hebben. We moeten rustig nadenken waarheen we naartoe willen ? Er komt nog een advies van de Ouderen Advies raad. Wanneer nodigen we de adviesraden eens uit ?” Guy Goyvaerts : “Hierover zijn er meerdere enquêtes geweest.” Goedele Breyne besloot : “We moeten verder nadenken. Brainstormen. Ik kan niet met een compromis naar het College van Burgemeester en Schepenen gaan. Op de volgende vergadering zullen we de Ouderen Adviesraad uitnodigen.”

Krijgt alvast een vervolg en zal nog voor veel politieke discussies en spanningen zorgen in Hove !!! Het gaat uiteindelijk over een zeer aanzienlijk bedrag voor een kleine gemeente zonder industrie.