In de politiek moet je van niets verschieten. Ook in de Hovese gemeentepolitiek niet.

Herinner u enkele jaren terug – nog onder paars – toen op federaal vlak groen minister Magda Aelvoet (toenmalige Agalev) er geen bezwaar tegen had om nieuwe moderne wapens te leveren aan het regime in Nepal, waar toen een bloedige burgeroorlog aan de gang was. Als argument tegen de vele kritiek haalde ze doodleuk aan dat dit punt haar was ontgaan tijdens de ministerraad, want ze moest even naar het toilet.

Frijthout zonnebloemen
Hecht ‘Hove Beweegt’ wel waarde aan de Hovese natuur ?

Een soortgelijk fenomeen deed zich voor tijdens de laatste Hovese gemeenteraad, door dezelfde politieke groep als bovenvermeld. Raadslid Jo Ampe (Hove Beweegt) – enkele jaren geleden door weekblad ’t Pallieterke nog ontmaskerd als een zuivere Groene – vroeg naar de stand van zaken en het verzoek tot het nemen van een principiële beslissing in het dossier van Frijthout. “We moeten de mogelijkheden van het BPA Frijthout herbekijken. Er heeft een grondruil plaatsgevonden. De gemeente Boechout is eigenaar geworden van gronden die op het grondgebied van Hove liggen. In de gele zone is sportinfrastructuur voorzien. Kleine infrastructuur mag men er optrekken. 3/4 van het hele domein is parkgebied. Wij stellen voor aan het gemeentebestuur om kleine tijdelijke en sociale elementen in dit gebied toe te laten zoals een BBQ van de scouts, een fietsenstalling, een gemeentelijke picnic. Vandaag is er geen zone in Hove meer aanwezig waar je dit kan organiseren zonder last te krijgen met de buren. We willen dat dit mee wordt opgenomen via het studiebureau.” Schepen van Milieu Bart Van Cauwenberghe (N-VA) zag dit helemaal niet zitten en gaf een rits argumenten. “Het jaarlijkse Sfinks-festival heeft zich dit jaar niet gehouden aan de afspraken i.v.m. de parking op het grondgebied van Hove aan de Boechoutselei. Wij zijn niet van plan om op uw eisen in te gaan. Dit zijn problemen die Boechout zelf moet oplossen. Domein Frijthout blijft groen en ook natuurgebied”. Burgemeester Koen Volckaerts viel mee in en stelde “Het Ruimtelijke Uitvoerings Plan Molenveld moet eerst bekeken worden. Onze nabuurgemeente heeft eigendommen in Hove en zij denken dat dit hun territorium is waar ze alles kunnen veroorloven. U volgt de mening van een buurgemeente.” Raadslid en voormalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) hoopt op verder overleg tussen Hove en Boechout in dit dossier. “Ik zie geen noden om snel dit BPA te wijzigen. Geen overhaastte en te verregaande ingrepen van bijsturing zijn hierin nodig. Er is geen enkele reden om dit nu snel-snel te beslissen.” Geen enkele andere fractie stond achter de eisen van het groen-linkse Hove Beweegt. Punt afgevoerd.

Frijthout
“Hoelang nog natuur ?”

Commentaar

Via een grondenruil in de gemeente Boechout (Molenveld en Mussenhoeve) met projectontwikkelaar Matexi is het gemeentebestuur van Boechout eigenaar geworden van enkele gronden die in Hove liggen, in het natuurdomein Frijthout (= vallei van de Koude beek).

In de gemeente Boechout organiseert men ieder jaar het muziekfestival Sfinks, op een klein stukje groen op de gemeentegrenzen van Boechout, Hove en Mortsel. Hove doet dienst als logistieke ondersteuning (parking). Zo’n festival met duizenden bezoekers brengt wel wat verkeersellende en overlast met zich mee. In Boechout zijn er onvoldoende mogelijkheden om dit in het gemeentecentrum op te vangen. Daarom kijkt men naar de randgemeenten, waar er nog wat (groene) ruimte is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boechout heeft een socialistische burgemeester (zelf noemt hij zich progressief, PRO, kwestie van wat zand in de ogen te strooien) en Hove Beweegt wil als groen-linkse fractie positief tegemoet komen aan de vraag van de Boechoutse “kameraden” en de nauwe ideologische vrienden van muziekfestival Sfinks. De partij Hove Beweegt heeft zich in dit dossier duidelijk laten kennen als een collaborateur met een vreemde macht waarvoor enkel het eigen belang telt ! Dit belang is zeer negatief voor de gemeente Hove, de natuur en haar bewoners. De fractie Hove Beweegt heeft zich via dit dossier buiten de Hovese leefgemeenschap geplaatst.

HB staat niet meer voor ‘Hove Beweegt’ maar voor ‘Hove BOECHOUT‘, met nadruk op het laatste element !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hovese natuur dient als “logistieke ondersteuning” voor Boechout …