maandag, 22 september 2014

Er waren een 40-tal aanwezigen, waaronder een 20-tal leerlingen van de vierde klas van Regina Pacis die les kregen over de lokale besturen.

Er waren geen vragen vanuit het publiek.

Om 21.15 u. verlieten de leerlingen van RP de tribune, terwijl de raadszitting nog 2 uur verder duurde.

Gemeenteraad Hove

Openbare zitting

01.    Gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerking : bijeenkomst commissie

De gemeenteraden van 31 maart 2014 en 28 april 2014 beslisten tot het oprichten en de samenstelling van een commissie intergemeentelijke samenwerking volgens de richtlijnen van het gemeentedecreet. De gemeenteraad bespreekt en beslist over het tijdstip van de bijeenkomst van de commissie en de agenda.

Er moest een voorzitter worden gekozen. De meerderheid stelde de huidige voorzitter van de gemeenteraad, de heer Guido Sel, voor. Voor CD&V-er Filip Lecoutre was dit even verwarrend. Hij hoopt de agenda tijdelijk te krijgen. Hij hoopt op de eerstkomende vergadering van dinsdag 7 oktober om 20.00u. een aantal intergemeentelijke thema’s (zwembad) en andere intercommunale thema’s te kunnen behandelen. Eenparig goedgekeurd.

02.    Streekpact RESOC Antwerpen : goedkeuring

Het streekpact van RESOC Antwerpen (Regionaal economisch sociaal overleg comité) is een pact tussen de lokale besturen van het arrondissement Antwerpen, de provincie Antwerpen en de sociale partners en vormt de basis voor de ontwikkeling van een sterke samenwerking. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan dit pact. Raadslid Jos Peeters (CD&V) vroeg “welke uitdagingen zijn er samen met anderen te bespreken ?”. Volgens schepen Dave Van den Berghe (pH7) “is er een verruiming naar de provincie Antwerpen toe. Er was eerst veel focus op de haven en de mobiliteit. Dit was van groot belang. Daarom tekenen we in”. Het groen-linkse Hove Beweegt was tegen en eiste dat hun motivatie werd opgenomen in het verslag. Dit waren : de snelle uitbreiding van de Oosterweelverbinding, de overkapping van de ring, de ruimte voor economische ontwikkeling (te éénzijdige focus op logistiek en petrochemie) en er staat ook niets in over “duurzame sectoren”. Volgens burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) is dit een nepargument “want de snelheid van de ring is voor heel het land van belang, van Rotterdam tot het Rhurgebied. Peter Vermeulen van Ringland gaat aan crowdfunding doen om de studie rond ringland te bekostigen.”

Stemming : allen voor, 4 Hove Beweegt tegen.

03.    Belasting voor de vergunning op taxi’s en voor de exploitatie van diensten voor het verhuur van voertuigen met bestuurder 2014 – aanpassing

De aanpassing bestaat er in dat de indexatieverplichting, zoals voorgeschreven in art. 36§6 van het decreet van 20 april 2001, wordt toegepast op de bedragen in het belastingreglement.

Stemming : meerderheid voor, oppositie onthouding.

04.    Overeenkomst betreffende de Snelste Adequate Hulp (SAH)

– gezien de goedkeuring van de overeenkomst betreffende de Snelste Adequate Hulp (SAH) op de prezoneraad (brandweerzone Rand) van 27 juni 2014;

– gezien deze overeenkomst pas rechtspersoonlijkheid heeft vanaf 1 januari 2015, dient deze door elke gemeenteraad afzonderlijk goedgekeurd te worden;

– daardoor vragen wij de goedkeuring van deze overeenkomst van de gemeenteraad per 22 september 2014.

Eenparig goedgekeurd.

05.    Straatnaamgeving nieuwe straat in de verkaveling ‘Jan Frans Gellyncklaan fase 1’

Voorstel tot voorlopige aanvaarding van de nieuwe straatnaam door de gemeenteraad. De Cultuurraad Hove stelde per brief op 28/5/14 voor “Felix Timmermansstraat”. Raadslid Anne Van Put (groen-links) vroeg naar de motivatie en of ‘Uraniastraat’ niet beter was ? Volgens burgemeester Koen Volckaerts was volkssterrenwacht Urania niet te vinden voor deze naam. Het zou teveel verwarring teweeg brengen terwijl zij één straat verder huizen. Eenparigheid.

06.    Ter goedkeuring : Jaarrekening AGB 2012-2013 (Autonoom Gemeente Bedrijf)

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de jaarrekening 2012-2013 van het AGB Sport en Ontspanning goed te keuren. De aangestelde revisor was aanwezig. Het gaat over de jaarrekening 2013 (sporthal + JOC) die eindigt met een kleine winst van 1.157,43 euro. De verbeteringswerken werden gefactureerd aan het AGB. Het AGB kan BTW recupereren. Voor de jaren 2011 en 2012 waren er geen controles. Er waren weinig activiteiten in die jaren.

Eenparigheid in de goedkeuring.