Het culturele trefpunt van de toekomst voor Hove en de regio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
zijde Lintsesteenweg

Op zondag 21 september opent zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg 1 in Hove opnieuw de deuren voor het grote publiek, dit van 10.00u. tot 17.00u. Een grondige renovatie van een goed jaar toverde deze oude feestzaal om tot een modern ontmoetingspunt in het centrum van Hove. De repetitie en ontmoetingsruimten werden uitgebreid in de breedte en de hoogte en bieden alle comfort en hedendaagse faciliteiten.

Da Capo is de thuisbasis van het Kon. Harmonieorkest Sint-Laureys, de oudste socio-culturele vereniging van de gemeente Hove met meer dan 100 spelende leden. Het is vanaf heden voor Hove en omgeving ook de ideale plaats voor optredens, tentoonstellingen, recepties, vergaderingen en andere socio-culturele bijeenkomsten. Dit alles kwam tot stand dankzij een unieke samenwerking tussen de medewerkers van de harmonie en de gemeente Hove, en de persoonlijke inzet van veel muzikanten en andere vrijwilligers in hun vrije tijd.

Enkele foto’s uit de oude doos :

Fuiven met The Pebbles

“Via schenkingen van de familie Oliviers werd dit gebouw geleidelijk eigendom van de vzw Kon. Harmonie Sint-Laureys. Eind de jaren ’90 van vorige eeuw was er een eerste verbouwing door het Sociaal Fonds. Dit gebouw telt een lange geschiedenis, van dorpsschooltje, over café, feestzaal, bibliotheek en danszaal met o.a. een optreden van de legendarische groep “The Pebbles”. Het dak dateerde van 1947 en koste onze vereniging ieder jaar tussen de 10.000 en 15.000 euro aan onderhoudskosten. Een rekening is snel gemaakt. In 2006 had onze vereniging nog 50.000 euro schulden. Een eerste idee was om de oorspronkelijke zaal te verplaatsen en het dak platter te maken. Met 200.000 euro kwamen we er niet. We namen contact op met de architecten Ward Moyson en Johan Stuyts. Er was ook nog een optie om het pand te verkopen aan vastgoedmakelaars. Er was immers voldoende interesse voor de bouw van tussen de 28 en 32 appartementen op deze plek en hiervoor werd tot 1.000.000 euro geboden. Als vereniging konden wij dan ergens anders zalen afhuren voor onze repetities. Het vorige schepencollege wilde de functie van de zaal behouden als socio-culturele ruimte en ook voor de talrijke vergaderingen. Hoe hoger het budget ging, hoe beter de architecten begonnen te tekenen. Er werd een constructie met het schepencollege opgezet : ze konden de zaal exclusief huren voor een langere periode terwijl het gemeentebestuur renteloos gelden (930.000 euro) ter beschikking stelde. De gemeente moet geen huur betalen voor de zalen. Aflossingen en huurgelden compenseren elkaar daarbij. De verhuring aan de Hovese verenigingen gebeurt met de steun van en via de gemeente. De activiteiten van de Harmonie (repetities, feesten, vergaderingen enz…) moeten kunnen blijven plaatsvinden. Deze constructie werd door de vorige gemeenteraad o.l.v. toenmalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps unaniem, meerderheid en oppositie (19 op 19), goedgekeurd. De tekorten in de begroting moet de vzw Sint-Laureys opvullen met eigen middelen en via een lening. Daarbij staken we er veel kapitaal in van eigen mensen – we hebben meer dan 100 leden en noem eens een beroep en we hebben er één in de kring. Veel werk werd gedaan door eigen volk. Het nieuwe gemeentebestuur o.l.v. burgemeester Koen Volckaerts zal de bestaande contracten uitvoeren. Er is een volledig nieuwe keuken en er zijn twee opslagruimten. Het wordt hier geen fuifzaal, enkel voor culturele activiteiten en zakelijke- en familiefeesten (bedrijven, recepties) kan men hier terecht” aldus Luc Van Braekel, voorzitter van de Kon. Harmonie Sint-Laureys.

Een nieuw en groter trefpunt

In september 2013 gingen de renovatiewerken van “Da Capo” van start. Geen enkel onderdeel van het gebouw werd vergeten. Een nieuw dak en nieuwe ramen, nieuwe klimatisatie en elektriciteitsvoorzieningen, een professionele keuken, een hedendaags ogende gevel, een gerenoveerde foyer op het gelijkvloers, een grotere multifunctionele zaal op de eerste verdieping.

De multifunctionele zaal heeft een oppervlakte van 240 m2 en biedt plaats aan meer dan 200 mensen (220 volgens de brandweernormen). Met haar zes meter hoge plafond biedt ze een zeer ruimtelijk gevoel. Een vaste toog en een keuken ingericht met professionele toestellen maken alle types van catering mogelijk. Via een raampartij die de volledige oostelijke achterkant beslaat, heeft men toegang tot een nieuw terras dat de aanwezigen van een mooie zomerdag of –avond kan laten genieten. Alle technische snufjes zijn aanwezig (wifi, ingebouwd projectiescherm, vaste beamer, een regiekamer met een centrale aansturing).

Bij de vernieuwing van deze ruimte ging veel aandacht naar de akoestiek. De repetities van het Harmonieorkest klinken nu veel mooier terwijl de geluidshinder voor de buurt tot een minimum blijft beperkt. “We hadden vroeger een akoestisch probleem met onze buurman. De twee panden zijn in elkaar gebouwd. Zijn slaapkamer steekt onder onze feestzaal. Nu is de feestzaal een kwart gedraaid van de buurman weg naar de straat toe. De berging en de loopwegen dienen als buffer tussen de buurman. Onder de vloer steekt 5 cm rubber. Het schuiven van stoelen is akoestisch losgekoppeld. Het is als het waren een zwevende vloer, trillingsvrij. Er werd ook een technische verdieping aangebracht. Er staan geen steunberen meer in de zaal. De infrastructuur (toog) is permanent ingewerkt. De hele zaal is met 24 m2 vergroot. De capaciteit is ingegeven door de brandweer. Er is een speciaal akoestisch plafond. Langs de buitenzijden is er een isolatie aangebracht van 12 cm tegen de muren. Het dak is met 40 cm rotswol geïsoleerd. Visueel is het oude café De Eendracht gescheiden van zaal Da Capo” aldus architect Ward Moyson.

Ook de ingang zijde Lintsesteenweg en het aansluitende foyer op het gelijkvloers kregen samen met de gevel een grondige renovatie. Het foyer heeft nu een vaste toog en is een gezellige ontmoetingsruimte. Deze ruimte is ook geschikt voor vergaderingen tot 40 personen. Een lift en een brede trap zorgen voor een vlotte circulatie tussen beide verdiepingen.

Vorminterieurgroep uit de Kapelstraat 51 in Hove (www.vorminterieurgroep.be) en architect Johan Stuyts (www.johanstuyts.be) stonden in voor de hertekening van het complex en begeleiden de renovatiewerken die werden uitgevoerd/gecoördineerd door bouwbedrijf Menbo (www.menbo.be) uit Essen.

 

Café “De Eendracht” …???

Vroeger had het gekende volkscafé “De Eendracht” (uitbater ‘de Wim’) zijn vaste stek op het gelijkvloers. Het was een trefpunt waar allerlei mensen elkaar troffen. Er werden belangrijke inspanningen geleverd om ook de horecaruimte te renoveren en uit te breiden. De huurder, brouwerij Alken-Maes, start nog dit najaar – heel waarschijnlijk in oktober – opnieuw de uitbating van het café in samenwerking met een onlangs gevonden partner. Rekening houdend met de mogelijkheden die het ruime terras biedt, wordt Café De Eendracht allicht weer een voltreffer, zij het eerder in café-bistrot vorm en misschien met een andere naam ? Vele Hovenaars hopen dat de naam De Eendracht blijft bestaan.

Huren :

Verenigingen en particulieren die een zaal willen afhuren kunnen hiervoor terecht bij de dienst Informatie van de gemeente Hove, Geelhandlaan 1 op tel. 03 / 460.33.11. of via e-post : cultuur@hove.bewww.hove.be .

www.harmoniehove.be .