Het afgelopen nieuwe Cultureel weekeinde kende een groot succes. Op zaterdagvoormiddag gingen er in G.C. “De Markgraaf” allerlei activiteiten door. In de benedenzaal – ook voor de inkom van het G.C. – was er een boekenverkoop van de plaatselijke bibliotheek. Oude boeken (en boeken waarnaar er weinig vraag naar is) werden verkocht aan 1 euro per stuk.  Er waren koopjes te doen. De Hovese reus ‘Peer de Garde’ werd van stal gehaald en hield bij de ingang van De Markgraaf “een oogje in het zeil”.

De bar draaide op volle toeren met als uitsmijter de Hoofse Gaffel. Er vonden vele gesprekken plaats tussen mensen die elkaar soms maar voor de eerste keer ontmoeten.

In het Kostershuisje was er een tentoonstelling van cultuurkring De Geelhand en waren de Sprookjesvertellingen actief.

Op de eerste verdieping van De Markgraaf waren er vele standen waar allerlei Hovese socio-culturele verenigingen zich aan de geînteresseerden probeerden te verkopen, letterlijk en figuurlijk. Met boeken, brochures, … en met lidkaarten. Zo waren er stands van dorpskrant De Hovenaar, Okra, de Heemkundige Kring, verzamelaarskring Hofila, het Davidsfonds, de Kalligrafiewerkgroep, de Paul van Ostaijenkring, Achter Glas, De Noordvink, de Statiepoweten, de Kunstacademie. Er waren ook voordrachten waar allerlei interessante zaken werden verkondigd. We vergeten zeker nog een aantal andere interessante dingen te vermelden. Dit zal aan het aantal Hoofse Gaffels liggen die we dronken. Gelukkig geraakten we zonder problemen thuis om dit verslag te schrijven.

Op zondag was er in de kerk ook de nodige belangstelling voor het orgel en de zangkoren. In De Markgraaf verliep alles zoals op zaterdag.

Wat de opkomst betrof mocht men niet klagen. Wegens het goede weer zat de schrik er voor een stuk in dat de Hovenaars massaal zouden afzakken naar …’Knokke – Le Zoute’, … of andere elitaire oorden aan de Vlaamse kust … alvast een bepaalde fractie van de Hovenaars die men nooit op een culturele manifestatie tegenkomt omdat het er in het Nederlands aan toe gaat.

Terug bij de zaak : wat de opkomst betreft zat men goed. Het kan natuurlijk nog altijd beter. Wat wel opvalt is dat men steeds dezelfde mensen tegenkomt die het Hovese ‘culturele circuit’ en dit van de omgeving bevolken. En dit zijn ook meestal mensen boven een zekere leeftijd, veertig-plussers … Een groot deel van onze gemeentelijke ingezetenen resideert hier maar (= slaapt hier maar). Hoe deze mensen te bereiken is een uitdaging waar nog geen enkel gemeentebestuur een oplossing heeft voor gevonden. Het is ook geen typisch probleem enkel eigen aan onze gemeente. Alle gemeenten hebben er mee te maken. De individualisering van de moderne mens … er zijn immers genoeg mogelijkheden om zich te ontspannen … of om in zijn luie stoel te blijven liggen voor TV met een pint en een pakje chips …

Leren voor de toekomst

De organisatoren hebben alvast de moeite gedaan om het Hovese culturele leven zich te laten voorstellen aan de gemeentenaren. De aanwezigen die we sprake vonden het allemaal een goed idee en hopen volgend jaar op nog meer. De afwezigen hadden zoals steeds ongelijk.

Men kan lering trekken uit deze eerste uitgave. Misschien voor de toekomst wat actievere zaken programmeren zoals een wandelzoektocht door de gemeente waaraan enkele prijzen vastzitten. “Als je vissen wilt vangen, moet je aas uitstrooien” … Ook de Hovese scholen meer betrekken en deze manifestatie integreren in hun lessen. Alles is doenbaar. Er bestaan reeds voorbeelden van uit het verleden in Hove !