Twintig socio-culturele verenigingen uit Hove stelden met tentoonstellingen en workshops hun werking voor.

 

Twee weken na de zomerendfeesten – wat voor vele Hovenaars enkel een bedoening is van “eens goed boefen en zuipen” – was het nu de beurt aan de Hovese culturele sector om naar buiten te treden.

Vroeger, toen de dieren nog spraken, kende Hove een cultureel weekeinde. Dit is in onmin geraakt en allerlei pogingen om de cultuursector meer onder de aandacht te brengen van het grote publiek, o.a. tijdens de ‘zomerendfeesten’ (= de braderij) liepen op niet veel uit. Vandaar het initiatief van de huidige schepen van cultuur.

Alles begon op vrijdagavond 12 september met een openingsfeest in zaal “Prinsenhof” aan de Kapelstraat. Na een openingstoespraak van schepen van cultuur Arnold Herrebout (zie bijlage) was het de beurt aan de Statiepoweten om op te treden. Zij brachten enkele aangrijpende gedichten met een link naar de Eerste Wereldoorlog met muzikale begeleiding van Jack en Daniëlle Ooms-De Schutter.

Er waren in totaal een 85-tal aanwezigen. Sommige vooraanstaanden uit de gemeenteraad kwamen later binnen. Bij een aantal aanwezigen deed dit al de wenkbrauwen frondsen (“ze wil gezien worden”, “het chic volk komt binnen”, “le beau monde ce fait attendre” …). Niets mis mee. Sommige aanwezigen kwamen rechtstreeks van de Opendeurdag van Volkssterrenwacht Urania. Een druk weekeinde in Hove.

Iets na 21.00u. was het optreden van de Statiepoweten voorbij en begon de receptie. Tijd voor velen om na de afgelopen zomervakantie eens goed bij te praten. Onze collega’s van radio Frekwent (FM 105.1) waren ook aanwezig en namen enkele interviews af.

We stelden, samen met anderen, enkele opmerkelijke feiten vast :

– de oudste Hovese culturele vereniging “stuurde haar kat” naar deze opening … maar ze trekt wel het grootste bedrag van gemeentelijke financiële subsidies op;

– een aantal mensen uit het schepencollege spreken niet tegen elkaar;

– er worden veel ‘judaskussen‘ gegeven tussen gemeenteraadsleden onderling, terwijl ze anders onder gelijkgezinde vrienden hun ‘kuspartners’ “intellectueel met de grond gelijk maken”;

– een bepaalde schepen is goede vriend met de oppositiefractie van groen-links, maar wil niet samen met hen op de foto … hij gaat steeds lopen als we willen afdrukken !

Onze collega’s van de Hovese vrije radio Frekwent (FM 105.1) waren ook aanwezig en namen enkele interviews af. Ook op zaterdag en zondag waren ze aanwezig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
radio Frekwent FM 105.1

Tegen 23.00u. liep de receptie ten einde. De meeste aanwezigen hadden nog verplichtingen op zaterdag en zondag, zoals standzitten, opdienen in de cafetaria van “De Markgraaf”, een voordracht geven, enz ….

De Hovese verenigingen die deelnamen aan het Cultureel weekeinde 2014 waren : Achter Glas, de gemeentelijke bibliotheek, Davidsfonds, dorpskrant De Hovenaar, Heemkundige Kring ‘De Markgraaf’, Fotokring Parallax, de Gemeentelijke Kunstacademie, Kalligrafiewerkgroep ‘Het Kostershuisje’, Kamerkoor Cantabile, de Zangkoren Sint-Laurentius en Sint-Jozef, Kunstkring ‘De Geelhand’, Literatuurkring ‘De Statiepoweten’, Ornitologische vereniging ‘De Noordvink’, Paul van Ostaijenkring Hove, Sprookjesvertellingen, Verzamelaarskring ‘Hofila’, vzw Laurentius orgel, vzw Laurentius tentoonstelling Lea Beliën.

Misschien kunnen er bij een volgende uitgave nog meer deelnemers zijn … als het mooi volk zich wil laten zien !

**********

BIJLAGE :

Bij de opening van het Cultureel Weekeinde,

Hove, 22 – 24 september 2014, in het Prinsenhof.

“Beste vrienden,

De voorbije jaren stelden een aantal culturele verenigingen zichzelf, einde augustus, aan de Hovese  bevolking voor in de Cultuurstraat tijdens de Zomerendfeesten. Maar dat was niet altijd een voltreffer. Er kwam een alternatief, waarvan wij vanavond de geboorte mogen meemaken, namelijk een Cultureel Weekeinde.

Dat idee van een Cultureel Weekeinde groeide vanuit het enthousiasme van enkele actieven, ‘activisten’. Het is uitgegroeid tot een samenwerkingsproject waar vandaag twintig verenigingen aan meewerken. Zij zetten vandaag allemaal samen, met de steun van onze Cultuurdienst, Hove op de culturele kaart.

Hiermee is nog maar eens bewezen : je hoeft niet met velen te zijn om een idee waar te maken ; je hoeft niet op iedereen te zitten wachten om iets, in dit geval culturele samenwerking, op gang te brengen. Een kleine, actieve groep van geëngageerde vrijwilligers kan wonderen doen. Wanneer zij de koppen bij elkaar steken, de handen aan de ploeg slaan om een project op te zetten en anderen uit te nodigen om mee  te doen, dan spreekt dat aan, motiveert en roept op tot deelneming. Er komt beweging, verandering op gang en deze verandering brengt ook vernieuwing en kruisbestuiving met zich. Ze stimuleert tot uitwisseling van ideeën en werkvormen; ze brengt diverse genres, hobby’s en uiteenlopende aspecten van cultuurbeleving samen. Dat is zinvol. En beloftevol.

Zo’n initiatief staat loodrecht op duf conformisme dat mensen zo vaak verlamt. Conformisme kreeg nog nooit een vliegtuig in de lucht, kreeg nog nooit een auto op de baan en nog nooit maakte het een slapende Hovenaar wakker.

Wij moeten dus blij zijn – en ook een stukje trots – op iedere Hovenaar die op een bepaald ogenblik zijn of haar kop boven het maaiveld uitsteekt met een fris idee of met een voorstel om iets te realiseren, in ons geval om zich voor een kunst- of cultuurproject in te zetten. Dat wensen wij te erkennen, te ondersteunen, te appreciëren. Vanaf 2015 hebben wij in de begroting van Cultuur subsidies voorzien voor projecten die, buiten het normale activiteitencircuit, vernieuwend en experimenteel zijn.

Terug naar vanavond.

Voor de verenigingen  die aan dit Cultureel Weekeinde deelnemen 

–         is het een kans, een gelegenheid om zichzelf als vereniging eens in een spiegel te bekijken. En de vraag te beantwoorden ‘wat willen/kunnen we aan zinvolle activiteiten en programma’s  aanbieden aan onze leden ?’

Verenigingen nemen de kans hun programma te herdenken, te (her) benoemen, te (her) kaderen in een gemeentelijk cultureel gebeuren en ermee naar onze gemeenschap te stappen.

–         is het een unieke gelegenheid om samen met anderen info uit te wisselen, elkaar beter te leren kennen en te appreciëren,  samen te werken, samen iets te realiseren dat de mogelijk-heden en de beperkingen van de eigen vereniging overstijgt.

–         is het een uitdaging met dit gezamenlijk aanbod naar Hove, naar de Hovenaars toe te gaan, naar de vele – al dan niet nieuwe inwoners – inwoners die hen (nog) niet kennen. Een gezamenlijk aanbod van de socio-culturele sector, als drijvende kracht in het gemeenschapsleven.

–         is het een stap naar intergemeentelijke contacten. We leven met z’n allen op een voorschoot. In een straal van twee kilometer rond de Hovese kerktoren tellen we 15 kerken.

Projecten en initiatieven groeien over de gemeentegrenzen heen. Het is goed hier als Hove actief in aanwezig te zijn. 

Dit prachtig Weekeinde-initiatief verdient alle steun; het sluit aan bij en geeft concreet vorm aan diverse doelstellingen die wij in ons Cultuurbeleidsplan hebben geformuleerd.

Het is goed, als levende gemeente, uitdagingen op te nemen, nieuwe klemtonen te leggen, de Hovenaars de kans te geven om zich levensbreed te ontwikkelen, eigen capaciteiten vorm te geven, ook in samenwerking met  onze academies. Ook levenslang, waarbij we de barrières tussen leeftijdsgroepen overstijgen. Jeugd, actieve volwassenen en ouderen gezamenlijk betrekken.

En dit jaar gebeurt dit alles binnen het kader van de herdenking van WO I. Vandaag is de startavond van een resem activiteiten waarmee we dit najaar het begin van die Groote Oorlog herdenken: de inhuldiging van het beeldje en de bus van Via Dolorosa; de academische zitting, de tentoonstelling (en straks ook het boek) over ‘Hove en WO I’; het bezoek van de tentoonstellingsbus van Albert I en tot slot het theaterprogramma ‘Menschen in de Grooten Oorlog’, aansluitend bij de 11 novemberherdenking.

Dat zijn niet alleen herdenkingen. Ook momenten van bezinning, want het is ons niet alleen om het verleden, de oorlog te doen. Ook om het nu en het morgen: het bewaren van de vrede.

Ik verheug me – ook in uw aller naam – om wat er gebeurt en om de wijze waarop dat gebeurt. Hove herdenkt, mét zijn socio-culturele verenigingen, op een waardige wijze deze belangrijke episode in onze geschiedenis. Dat verdient een dikke Proficiat en ferme Dank u wel aan allen die hieraan meewerken.

En nu is het tijd om concreet te zijn. Ik geef dan ook graag het woord aan Guido terug. Met dank voor uw aandacht.”

 

Arnold Herrebout,

Schepen van Cultuur, Onderwijs en Woonbeleid.