Tijdens het afgelopen weekeinde organiseerde de Kon. Hovese Vitesse Club haar jaarlijkse Wielerhoogdag. Dit hield dit jaar de 9de “Vlaamse Pijl der Nieuwelingen” en de 12de “Ster der Beloften” in.

Om 9.30u. was er de klassieke familiale 10de “ING Family Cycling Tour” ten voordele van de Kindercardiologie van het UZLeuven. Duits veldrijder Philipp Walsleben mocht het startschot geven. Philipp heeft een nauwe band met Hove, want in taverne ‘Bahnhove’ huist zijn supportersclub. Er namen zo’n 100-tal sportievelingen aan de familiale fietstrip deel. Goed ingepakt tegen de regen die zich soms goed liet voelen.

Nederlands trio wint in Lint

De wedstrijd van de nieuwelingen werd gereden vanuit Lint-centrum, vertrek aan de Kon. Albertstraat, over een omloop via de spoorwegbruggen naar Kontich-Kazerne, Ooststatiestraat, N-1, in Hove : Vredestraat, Eikenstraat, J-Fr. Gellyncklaan, N-1, Edegemsestraat, Kapelstraat, Sint-Laureysplein, Lintsesteenweg volledig ten einde en terug door het centrum van Lint.

De weergoden zaten net als drie jaar geleden niet echt mee. Net voor de start van de wedstrijd werd de regio getroffen door een zware wolkbreuk en zette een gedeelte van de omloop volledig blank. Erger was het gesteld met het aantal opgedaagde seingevers. Er waren er te weinig en de politie eiste terecht dat dit probleem eerst moest worden opgelost. De verkeersveiligheid van de renners, toeschouwers en het gewone wegverkeer verdienen de grootste veiligheid. De organisatoren moesten dus in allerijl op zoek naar extra seingevers.

Uiteindelijk konden de 62 ingeschreven renners van start gaan met 1,5 uur vertraging voor hun zes ronden van 10,9 km of een totaal van 65,4 km. Een Nederlands trio zette snel een ontsnapping op met Bob Kerkhofs, Alain Broos en Willem Bok. Het peloton reageerde niet en zodoende konden de drie vluchters zich rustig voorbereiden voor de spurt. In de spurt haalde Willem Bok het voor zijn landgenoten Bob Kerkhofs en Alain Broos. Michael Delbaen was vierde, Stef Amelinckx vijfde. Voor de Nederlandse winnaar uit de gemeente ’s Gravendeel was deze overwinning zijn elfde zege dit wielerseizoen. Doe zo voort !

Lokale Hovese Walt De Winter net niet

Met veel interesse werd er in Hove uitgekeken naar de wedstrijd van de Ster der Beloften. Lokaal Hoves talent Walt De Winter kondigde zijn ontslag aan uit het wielerpeloton en dit had tot gevolg dat alle Hovese wielerliefhebbers hem wilden komen uitwuiven en stiekem hoopten op een laatste overwinning in zijn eigen gemeente. In de Vredewijk had het wijkkomitee haar baravan (= bar in caravan) opgesteld in de Jan-Frans Gellyncklaan vlak tegen het rond punt. Een 120-tal wielerliefhebbers verzamelden er en lieten het zich goed ‘gevoelen’ aan de toog …

Een 145 renners schreven zich in voor de wedstrijd van 11 ronden van 10,9 km of 119,9 km, zelfde omloop als voor de nieuwelingen. De wedstrijd bleef lange tijd op slot. Enkele ronden voor de eindstreep ontsnapten een veertigtal renners met onder meer Walt De Winter. Hieruit ontsnapten op twee ronden voor het einde een drietal renners en de uiteindelijke winnaar Ludwig De Winter (een Waal uit Binche) ontsnapte enkele km voor het einde van zijn twee medevluchters, de Est Jonas Jogie die zijn andere medevluchter Jorn Segers klopte in de spurt. Op enkele tientallen seconden volgde het eerste peloton met Walt De Winter en anderhalve minuut later het tweede peloton. Hier deed zich het tragische ongeval voor met een overstekende toeschouwer – een 87-jarige man uit Mortsel – die werd aangereden door twee renners. De toeschouwer werd met zeer zware levensbedreigende verwondingen afgevoerd naar het UZA. De renners (Kevin Van Goethem 24 j. uit Sinaai-Waas en Joran Meys 20 j. uit Mechelen) waren er minder erg aan toe maar werden ook voor verzorging afgevoerd naar ziekenhuizen, het UZA en het ziekenhuis van Lier. De twee koersfietsen werden door het parket in beslag genomen om te onderzoeken wat er is misgelopen.

Voor winnaar Ludwig De Winter was het zijn vierde ritzege dit seizoen.

Voor Hovenaar Walt De Winter werd het enkele km voor het einde duidelijk te zwaar en moest hij inzien dat een laatste zege er in zijn eigen gemeente niet meer zou inzitten. Walt De Winter blijft wel actief in de wielersport, want volgend seizoen wordt hij een van de sportbestuurders van Veranda’s Willems.

Geef er een extra lap op Walt ! Succes !

 

Foto’s (c) Gazet van Hove