BLO-school Ritmica staat komende jaren voor gigantische uitdagingen

Vorige zomer 2013 organiseerde een aantal personeelsleden die betrokken zijn bij de BLO-school Ritmica – met vestigingen in Hove en Mortsel – het festival Ritmirock in Fort 4 in Mortsel. De organisatie was een succes maar was eigenlijk een beetje te groot van omvang voor Ritmica. Een aantal organisatoren van toen werken vandaag niet meer voor Ritmica. Dus besloot men ‘veilig en wel’ om het wat kleiner aan te pakken op de eigen terreinen van kasteel Cappenberg aan de Wouwstraat 44 in Hove. Dit met enkele gratis optredens van bands en artiesten, zowel op donderdag- en vrijdagavond als tijdens de zaterdagnamiddag en -avond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet vervangende festival kreeg de naam “Tuinavonden” mee. Het werd net als Ritmirock een ‘inclusief’ evenement, gebracht voor en door mensen met en zonder beperking.

Gelet op het minder goede weer was de aanwezigheid van een grote tent voor 400 personen tijdens de avonden zeker een goede investering. Op zaterdagnamiddag 23 augustus was er een familienamiddag met animatie, clowns, optredens, grime en een kinder DJ-team.

Bouwplannen op domein Cappenberg

Ritmica is zowel een school als een welzijnsinstelling en begeleidt kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische of verstandelijke beperking en dit van 6 tot 66 jaar. Ritmica vangt ook kinderen op met een autismespectrumstoornis of met een leerstoornis. Momenteel komen zo’n 150 kinderen naar de instelling.

Aangezien Ritmica kampt met een groot gebrek aan ruimte, plant men een groot nieuw bouwproject op haar Hovese campus, vlak naast de spoorweg. De kostprijs bedraagt rond de 1,5 miljoen euro (60 miljoen oude franken). De opbrengst van de ‘Tuinavonden’ gaat integraal naar de werking van de school, die deze middelen goed kan gebruiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hier komt de nieuwbouw, vlak naast de spoorweg.

De bestaande schoollokalen zijn immers toe aan een grondige renovatie. De nieuwbouw omvat elf nieuwe klassen op de hoofdsite aan de Wouwstraat 44 in Hove en vier nieuwe klassen op de site in Mortsel. De bestaande klassen blijven behouden, maar krijgen een nieuwe functie. Men denkt aan een polyvalente ruimte en een ontvangstlokaal. De bouw moet nog dit najaar 2014 starten en zal ten laatste over twee jaar voltooid zijn. Na het bouwproject begint Ritmica met de renovatie van de bestaande welzijnsinstelling en de verouderde school binnen in het kasteel.

Toen de mensen van Ritmica hun dossier indienden bij de bevoegde administratie, kregen ze te horen dat ze tegen het jaar 2023 aan de beurt zouden komen. Al onze overheden zitten immers financieel ‘krap bij kas’. Daarom gaat Ritmica  de bouw met andere middelen pre-financieren tot ze subsidies krijgen. Dit doen ze onder andere met spaargelden en leningen. Daarom is het ook belangrijk dat ze verschillende socio-culturele activiteiten organiseren om hun werking te ondersteunen. De ‘Tuinavonden’ zijn er één van. Nog veel succes in deze onderneming.