Jappelé Senegal is een jonge vereniging, actief in Senegal. Op advies van de Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking (AROS) kreeg ze een subsidie van de gemeente Hove.

‘Jappelé’ betekent ‘de hand toereiken, hulp aanbieden’. De vereniging wil een kanaal zijn waarlangs materiële en financiële steun de Senegalese bevolking in dorpjes en stadswijken kan bereiken. Jappelé Senegal wil zich voornamelijk richten op onderwijs en gezondheid. Dankzij de subsidie van de gemeente Hove werd de basisinfrastructuur van het dorpsschooltje in Toundoum Djeri in de regio van Lac Rose verbeterd.

De Senegalese overheid is bezig met het bevorderen van het onderwijs, maar in realiteit zijn de middelen van de scholen zeer beperkt. Toundoum Djieri is een van de dorpen waar heel veel kinderen wonen en waar onderwijs met het minimum moet worden georganiseerd. De overheid heeft tot op heden nog geen initiatief genomen om in deze regio een school te bouwen. Het schoolgebouw dat er nu staat is gebouwd dankzij de financiële steun van een Engelsman in 2006.

De leerlingen van het dorpsschooltje in Toudoum Djeri Kër Simbiri Ba, Lac Rose.
De leerlingen van het dorpsschooltje in Toudoum Djeri Kër Simbiri Ba, Lac Rose.

De kinderen die daarvoor naar de dichtstbijzijnde school gingen in Deni Birham N’Daw moesten 7 kilometer stappen.

Ondertussen is er nood aan renovatie en uitbreiding van de school in Toundoum Djieri om de toenemende vraag naar onderwijs te kunnen opvangen. Het schooltje telt momenteel meer dan 125 kinderen tussen 6 en 8 jaar. Deze kinderen zijn afkomstig van Toundoum Djieri zelf en van de omliggende dorpjes. De eerste drie leerjaren kan je in de school van Toundoum Djieri volgen. Als je verder wil studeren, moet je 7 kilometer wandelen om in Deni Birham N’Daw naar school te gaan. Project Jappelé Senegal heeft onder andere als doel om de kinderen hun volledige lagere schoolloopbaan in Toundoum Djieri te kunnen laten voltooien.

De leraar van de school.
De leraar van de school.

“De afgelopen maanden werd een stap in die richting gezet. In overleg met de directeur, de dorpschef en de leraars van de school werden de daken van twee klaslokalen gerepareerd, waardoor deze lokalen opnieuw beschikbaar zijn. Een groep van tien vrijwilligers uit Dakar is mee komen helpen met de verbouwingen in het schooltje. Ook de schooltoiletten werden gerenoveerd. We zorgden voor schoolbanken en ook de muren van het schoolgebouw werden geschilderd. Ook de kinderen hebben meegeholpen door bijvoorbeeld water van de put te halen om cement te maken. Na de renovatiewerken organiseerde Jappelé Senegal een sensibiliseringsnamiddag voor de kinderen en hun ouders. We zijn de gemeente

Hove zeer dankbaar voor deze subsidie die voor ons project een eerste belangrijke stap heeft betekend !”.

Verdere info op : www.jappelesenegal.com .