Er vielen dus een 50-tal brieven van de Hovese gemeenschapswacht in de bussen van een aantal Hovenaars met de dringende vraag om het openbaar domein voor hun pand wat beter te onderhouden.

Mevrouw Chris B. uit Koningsvaren kreeg ook een brief. Dit viel bij haar “in het verkeerde keelgat” en ze schreef er een vlammende brief op terug naar de gemeenschapswacht, de burgemeester en de schepen.

Haag“… kan ik u mededelen dat ik hier sinds 26 jaar, meer dan nodig , het groen heb onderhouden, zowel op straat als op mijn rooilijn. Mijn uitgang of servitude, rooilijn is op de Koningsvaren nr. …, niet langs de Lege Veldkantlaan, daar heb ik geen huisnummer of uitgang.

De coniferenhaag op de Lege Veldkantlaan/Koningsvaren werd steeds onderhouden, nu zal dit 30 cm op uw vraag ingekort worden met als resultaat een bruine lelijke haag voor Hove en niet, ik citeer uit uw brief : “om tot een verzorgd en aantrekkelijk groen Hove als resultaat te komen”

Ik vind het ten zeerste ongepast om een dreigbrief in de bus te steken en zonder persoonlijk contact. Ook het tijdstip is totaal verkeerd. Ik werd op de hoogte gesteld op 24 juli jl. midden in de vakantieperiode en dan nog met een dwangdatum van 30 dagen !

Ik vind het absoluut niet kunnen dat inwoners van Hove bekritiseert worden, die het onderhoud GRATIS uitvoeren voor hun ? gemeente !!!!!

Haag Ik heb de indruk dat hier niet consequent gehandeld wordt. Als ik de wandelpaden van Hove in mijn onmiddellijke omgeving bewandel, dan stuit ik op een onnoemelijk onkruid en wildbegroeiing, bijv. het wandelpad van Koningsvaren en Zonnedauw, het wandelpad van de M. Vermeerschlaan naar Eglantier, daar kan men haast niet meer door en nog op zovele plaatsen.

Misschien eerst eigen hand in eigen boezem steken.

Hove is geen goedkope gemeente en de Hovenaars krijgen er niets voor terug, integendeel, we worden zelfs respectloos behandelt en tot straatwerkers gedwongen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn, of toch ?

Misschien moeten de gemeentewachters zich beter bezighouden met nuttiger zaken o.a. met het bestrijden of voor komen van vandalisme en het verwijderen van zwerfvuil om tot een verzorgd, veilig en aantrekkelijk groen Hove als resultaat te komen.

(…/…)”.

 

Onderzoek ter plaatse

KoningsvarenWe stapten eens ter plaatse af in de vermelde Koningsvaren en stelden vast dat mevrouw Chris B. echt kwaad was over de ontvangen brief. “Ik vind het niet meer leuk om in Hove te wonen. Het is hier allemaal duur en in Edegem is het goedkoper en daar vegen de gemeentearbeiders wel het openbaar domein voor de huizen. We hebben hier geregeld tijdens de weekeindes te kampen met vandalisme van late fuifgangers die o.a. mijn brievenbus eens hebben half stuk geslagen. Daar doet men niets tegen”.

Voor het overige was de bewuste haag goed afgesneden. Volgende lente staan er terug groene scheuten in. De verwijzing naar een overbuur die zijn haag nog over het voetpad hangt, klopt. Een tussenkomst van de gemeenschapswacht is hier misschien nodig.

Wegen VogelwijkAls men op in hoekhuis woont, hoeft men natuurlijk de twee zijden te onderhouden. Voor het overige is Koningsvaren een door de bewoners goed onderhouden straat.

Het politiereglement van de zone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) stippelt aan dat de burgers het openbaar domein voor hun pand moeten onderhouden. Hierop zijn er geen uitzonderingen tussen de gemeenten onderling.

De weggetjes tussen Eglantier, Koningsvaren, Zonnedauw waren grotendeels onderhouden. Men kon op bepaalde plaatsen zien dat de hagen recent geknipt waren. De invloed van de brieven van de gemeenschapwacht !?! Het wegdek van de betrokken weggetjes is op een aantal plaatsen wel grotendeels overwoekerd door onkruid en mossen. Kan bij regenweer wel aanleiding geven voor gevaarlijke valpartijen van fietsers en voetgangers. Ingreep door gemeentepersoneel is noodzakelijk !

LeeuwerikenlaanWat verder, in de “Vogeltjeswijk”, zijn er nog wel enkele weggetjes waar er een ingreep noodzakelijk is aan de hagen, o.a. het weggetje van het basketpleintje van de Leeuwerikenlaan naar de Kievitslaan kan nog enkele knipbeurten gebruiken.

Wat het vandalisme betreft, kunnen we enkel stellen dat dit een probleem is waar een groot gedeelte van Hove op vrijdag- en zaterdagavonden mee kampt. Zeker mensen die in de buurt wonen van uitgaansgelegenheden of die op verbindingswegen wonen waarlangs het fuivende jonge volkje ’s morgensvroeg terug naar huis trekt of strompelt. Hiervoor is een bovengemeentelijke aanpak van de politie nodig, de gemeenschapswachten zijn hiervoor materieel niet uitgerust noch opgeleid.

Weg VogelwijkHet is wel eens noodzakelijk dat de politie hier in het Hovese uitgaansmilieu eens streng ingrijpt, want er bereiken ons berichten van burgers over zaken “die echt niet meer door de beugel kunnen”, waar er sprake is van puur vandalisme tegen eigendommen. Sommige burgers hebben echt schrik van die “zatte kerels”. Een kleine harde kern begrijpt enkel de taal van de politiekracht en het gerecht !