Het Hovese gemeentebestuur is vast van plan om met de beperkte middelen die ter beschikking staan het openbaar domein zo goed mogelijk in te richten en te onderhouden. Dit naar aanleiding van verschillende klachten die er binnenkwamen van bejaarden, rolstoelgebruikers en moeders met kinderwagens die een aantal knelpunten in de gemeente aanwezen waar zij het moeilijk hebben om voorbij te geraken. De gemeente doet hiervoor een beroep op de medewerking van al de Hovenaars. De boordeigenaars moeten o.a. hun stoep schoonvegen (in de winter de sneeuw ruimen), het openbaar gras voor hun domein korten, de rioolmonden vrijmaken, zorgen dat er geen overhangende takken zijn over het voetpad en het rijvak, zwerfvuil verwijderen, enz …

VoetpadHove telt een 110 straten en we stellen inderdaad iedere dag vast dat er overal in elke straat wel ergens een aantal knelpunten zijn die het leven van de medeburger er moeilijk maken. Als een voetpad de breedte van 5 stenen heeft en er zeker drie zijn overwoekerd door struiken, netels, takken, enz … is er wel degelijk een probleem.

Om dit probleem in kaart te brengen werden onlangs twee gemeenschapswachten op pad gestuurd om alle Hovese straten te inspecteren. Nadien kregen een vijftigtal  Hovenaars een brief van de gemeenschapswacht met de melding dat op datum x “vastgesteld werd dat aan de rooilijn van uw woning de haagvoorziening die lijn met de openbare weg niet respecteert. Het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement, meer specifiek artikel 57 punt 2 omschrijft hoe de toestand hoort te zijn. Om die redenen vragen wij u om de noodzakelijke snoeiwerken binnen een termijn van 30 dagen uit te voeren, ingaande de dag na datum vermeld in het briefhoofd.

Artikel 57 van het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement (GAS) :

Proper Hove HaagDe bewoners, gebruikers of bij ontstentenis de eigenaars van een eigendom zijn aangewezen er voor te zorgen dat op deze eigendom aanwezige bomen en struiken over de volledige lengte van het perceel zodanig gesnoeid worden dat :

  1. Geen enkele tak ervan op minder dan 4,5 m van de grond boven de rijbaan hangt;
  2. Geen enkele tak ervan op minder dan 2,5m van de grond boven, de gelijkgrondse berm, de verhoogde berm of het voetpad hangt;
  3. Geen enkele tak de zichtbaarheid van de verkeerstekens of de openbare verlichting belemmert.

Onder vrije doorgang wordt een minimale obstakelvrije loopweg van 1,5 meter breedte verstaan. Enkel wanneer de zone voor voetgangers breder is, kan de weg ingenomen worden door obstakels voor zover steeds de minimale doorgang gevrijwaard blijft en mits een goedkeuring van het gemeentebestuur.

Woekerende plantenHet in het eerste lid vermelde rein houden van vermelde voetpaden, straatgoten en wegbermen omvat ook het verwijderen van zand, stof of grond teneinde de afwatering naar de riolering of gracht te vrijwaren. De roosters van de straatkolken moeten ook van eventueel aanwezig vuil worden vrijgemaakt.”

 

Uitéénlopende reacties

Deze brieven zorgden voor zeer uitéénlopende reacties bij de betrokken Hovenaars. “Veel bewoners begonnen het openbaar domein voor hun pand direct op te kuisen. Een aantal burenruzies werden ermee zelfs opgelost. Er waren ook enkele negatieve reacties van mensen die verwezen naar ‘waarom ik wel en mijn buur niet’. Met deze mensen gaat de gemeenschapswacht praten om tot een oplossing te komen. Als die buur effectief ook een overtreding begaat en nog geen brief kreeg, zal hij ook een brief krijgen. De timing van de actie – midden in de vakantieperiode – is misschien wat onhandig voor een aantal mensen die op reis zijn, maar wij zijn geen slavendrijvers en willen overal tot een oplossing komen” aldus schepen en dienstdoend burgemeester Bart Van Couwenberghe (N-VA).

Proper Hove hagen LintsesteenwegHet huidige Hovese gemeentebestuur is het eerste gemeentebestuur dat effectief zo’n grote sensibilisatie rond properheid in de gemeente organiseert met eventuele straffen voor ‘hardhorigen’ die denken dat de wet voor iedereen is behalve voor henzelf. In de vorige Hovese gemeentebesturen van groen-links (Hove Beweegt) met CD&V en daarvoor CD&V met VLD was het eerder een “laat maar overwaaien beleid”. Men greep enkel in na zware moeilijkheden en dan nog, kwestie van potentiële kiezers niet op hun tenen te trappen.

In een volgende bijdrage zullen we enkele specifieke problemen ‘te velde’ rond deze actie in Hove belichten.