Gemeentebestuur Blankenberge tegen Vlaamse Leeuwenvlag !
Stad Blankenberge strijdt stegen Vlaamse Leeuw zelfs over eigen gemeentegrenzen

Verboden door Blankenbergs gemeentebestuur
Verboden door Blankenbergs gemeentebestuur

Gemeenteraadslid Tanguy Veys : “Het moet in Blankenberge nu maar eens gedaan zijn met die anti-Vlaamse haatcampagne !

Op zondag 3 augustus ’14 vond in Blankenberge de jaarlijkse “Sint-Niklase Dag” plaats, al voor de 24ste keer.  Traditiegetrouw komt dan vanuit Sint-Niklaas een delegatie van enkele honderden dagjesmensen onder leiding van het stadsbestuur met een speciaal ingelegde trein naar Blankenberge, volgt er een optocht met harmonie doorheen het stadscentrum en wordt er afsluitend bij een drankje verbroederd met het stadsbestuur van Blankenberge.  De organisatie van deze Sint-Niklase Dag is een samenwerking van de diensten Toerisme van beide steden, en de stad Sint-Niklaas pakt die dag uit met een eigen promotiestand aan de haven in Blankenberge.  En aangezien Sint-Niklaas ook de “ballonnenstad” wordt genoemd, werd ook uitgepakt met de officiële stadsballon; het Sint-Niklase schaalmodel van zo’n heteluchtballon.

Deze 24ste Sint-Niklase Dag zou vlekkeloos verlopen zijn, zeker met dit mooie zomerweer, ware het niet dat Blankenbergs toerismeschepen Johan Van Eeghem (sp.a) het nodig vond om rel te schoppen door het stadsbestuur van Sint-Niklaas te verwijten dat aan deze heteluchtballon een Vlaamse-Leeuwvlag hing en zelfs eist dat deze “Vlaamse strijdvlag” niet meer mee richting Blankenberge zou reizen.  Terzake verklaarde schepen Van Eeghem in de pers :“Er kwamen reacties van mensen die vinden dat het niet kan dat die vlag aan een luchtballon van de stad Sint-Niklaas hangt. Ik ga het er in het schepencollege over hebben en vragen of er een officiële reactie volgt. Laten we het een ‘schoonheidsfoutje’ noemen. Volgende jaar moet deze dag iets speciaals worden. Wellicht gaan wij dan ook vanuit Blankenberge eens op bezoek in Sint-Niklaas.”
Tanguy Veys : “Nadat al tijdens de herdenking van Wapenstilstand op 11 november ’13 de burgemeester van Blankenberge de politie het bevel gaf desnoods met geweld alle Vlaamse-Leeuwvlaggen uit de optocht te verwijderen en nadat het verdelen van papieren Vlaamse-Leeuwvlagjes in Blankenberge, onder andere op 11 juli, door de politie verboden werd en al beboet werd met in totaal 2.400 euro aan boetes, laat het stadsbestuur andermaal haar ware onverdraagzame gelaat zien door nu ook al over de eigen gemeentegrenzen hetze te voeren tegen de Vlaams-Leeuwvlag. Burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) en zijn hofhouding kampen duidelijk met geheugenverlies.  Schepen Katrien Van Ryssel (Open VLD) is duidelijk vergeten dat ze ooit nog jarenlang een lidkaart van de Volksunie op zak had. En burgemeester Patrick De Klerck, wil ongetwijfeld ook liever niet geweten hebben dat hij als jongeling met zijn fiets vanuit Blankenberge richting de IJzerbedevaart toog, getooid met diezelfde Vlaamse-Leeuwvlag.  Wellicht is diezelfde Patrick De Klerck ook vergeten dat hij nog onder de schuilnaam Jan Van Vlaanderen voor de vrije radio werkte, telkens hij zichzelf plechtstatig voor de spiegel met zijn tricolore burgemeesterslint omgordt… De belachelijke uitlatingen van schepen Johan Van Eeghem, als zelf verklaard specialist in de vexillologie of banistiek (vlaggenkunde, nvdr), zijn een belediging aan het adres van het stadsbestuur van Sint-Niklaas en beschadigen ernstig het imago van onze Vlaamse badstad. Alsof het aan de stad Blankenberge is om te eisen hoe de stadsballon van Sint-Niklaas eruit moet zien en met welke vlaggen die wél en niet mag getooid zijn. Excuses van de stad Blankenberge aan het adres van het stadsbestuur van Sint-Niklaas zijn dan ook op hun plaats. Tot slot moet de gemeenteraad van Blankenberge een duidelijk signaal geven dat we nog altijd in Vlaanderen leven en dat dus de Vlaams-Leeuwvlag in Blankenberge altijd thuishoort, ongeacht welke dag, ongeacht welke aangelegenheid en ongeacht welke manifestatie. Dit moet nu maar eens in Blankenberge gedaan zijn met die anti-Vlaamse haatcampagne !

Daarom heeft het Vlaams Belang naar aanleiding van de gemeenteraad van 9 september ’14 een voorstel ingediend (zie bijlage) waarin gevraagd wordt om naar aanleiding van de Sint-Niklase Dag excuses aan te bieden en de hetze tegen de Vlaamse-Leeuwvlag te stoppen.

Henri Wyns, Voorzitter Vlaams Belang Blankenberge-Uitkerke

 

********************************************

 

BADSTAD            GEMEENTERAADSFRACTIE
8370   BLANKENBERGE            VLAAMS BELANG
Vredelaan 74, 8370 Blankenberge – tanguy.veys@skynet.be  – 0477 / 36.52.34.

 

Blankenberge, 6 augustus 2014

Aanvraag Vlaams Belang conform artikel 22 van het Gemeentedecreet en artikel 3§2 van het reglement van orde. Indiening aanvullend agendapunt gemeenteraad dd. 9 september 2014. Voorstel van raadsbesluit om naar aanleiding van de Sint-Niklase Dag excuses aan te bieden en de hetze tegen de Vlaamse-Leeuwvlag te stoppen.

Toelichting

Op zondag 3 augustus ’14 vond in Blankenberge de jaarlijkse “Sint-Niklase Dag” plaats, al voor de 24 ste  keer. Traditiegetrouw komt dan vanuit Sint-Niklaas een delegatie van enkele honderden dagjesmensen onder leiding van het stadsbestuur met een speciaal ingelegde trein naar Blankenberge, volgt er een optocht met harmonie doorheen het stadscentrum en wordt er afsluitend bij een drankje verbroederd met het stadsbestuur van Blankenberge. De organisatie van deze Sint-Niklase Dag is een samenwerking van de diensten Toerisme van beide steden, en de stad Sint-Niklaas pakt die dag uit met een eigen promotiestand aan de haven in Blankenberge. En aangezien Sint-Niklaas ook de “ballonnenstad” wordt genoemd, werd ook uitgepakt met de officiële stadsballon; het Sint-Niklase schaalmodel van zo’n hete luchtballon. Deze 24ste  Sint-Niklase Dag zou vlekkeloos verlopen zijn, zeker met dit mooie zomerweer, ware het niet dat Blankenbergs toerismeschepen Johan Van Eeghem het nodig vond om rel te schoppen door het stadsbestuur van Sint-Niklaas te verwijten dat aan deze heteluchtballon een Vlaamse-Leeuwvlag hing en zelfs eist dat deze “Vlaamse strijdvlag” niet meer mee richting Blankenberge zou reizen.

Terzake verklaarde schepen Van Eeghem in de pers : “Er kwamen reacties van mensen die vinden dat het niet kan dat die vlag aan een luchtballon van de stad Sint-Niklaas hangt. Ik ga het er in het schepencollege over hebben en vragen of er een officiële reactie volgt. Laten we het een ‘schoonheidsfoutje’ noemen. Volgende jaar moet deze dag iets speciaals worden. Wellicht gaan wij dan ook vanuit Blankenberge eens op bezoek in Sint-Niklaas.”

Nadat al tijdens de herdenking van Wapenstilstand op 11 november ’13 de burgemeester van Blankenberge de politie het bevel gaf desnoods met geweld alle Vlaamse-Leeuwvlaggen uit de optocht te verwijderen en nadat het verdelen van papieren Vlaamse-Leeuwvlagjes in Blankenberge, onder andere op 11 juli, door de politie verboden werd en al beboet werd met in totaal 2.400 euro aan boetes, laat het stadsbestuur andermaal haar ware onverdraagzame gelaat zien door nu ook al over de eigen gemeentegrenzen hetze te voeren tegen de Vlaams-Leeuwvlag.

(Foto: Wikipedia)
(Foto: Wikipedia)

De uitlatingen van schepen Johan Van Eeghem, als zelf verklaard specialist in de vexillologie of banistiek (vlaggenkunde, nvdr ), zijn een belediging aan het adres van het stadsbestuur van Sint-Niklaas en beschadigen ernstig het imago van onze Vlaamse badstad. Alsof het aan de stad Blankenberge is om te eisen hoe de stadsballon van Sint-Niklaas eruit moet zien en met welke vlaggen die wél en niet mag getooid zijn. Excuses van de stad Blankenberge aan het adres van het stadsbestuur van Sint-Niklaas zijn dan ook op hun plaats. Tot slot moet een duidelijk signaal geven worden dat we nog altijd in Vlaanderen leven en dat dus de Vlaams-Leeuwvlag in Blankenberge altijd thuishoort, ongeacht welke dag, ongeacht welke aangelegenheid en ongeacht welke manifestatie.

Voorstel

Artikel 1

De gemeenteraad neemt afstand van de uitlatingen van schepen Johan Van Eeghem omtrent de aanwezigheid van een Vlaamse-Leeuwvlag op de stadsballon van Sint-Niklaas.

Artikel 2

De gemeenteraad vindt dat het niet de taak is van het college van burgemeester en schepenen om te bepalen hoe de stadsballon van Sint-Niklaas eruit moet zien.

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een brief te sturen naar het stadsbestuur van Sint-Niklaas waarin excuses worden aangeboden omtrent de misplaatste uitlating van schepen Johan Van Eeghem.

Artikel 4

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om aan het stadsbestuur van Sint-Niklaas te laten weten dat het volgend jaar, ter gelegenheid van de 25ste editie van de Sint-Niklase Dag, opnieuw welkom is met hun stadsballon, en dat het niet aan de stad Blankenberge is om te bepalen met welke vlag deze getooid is.

Artikel 5

De gemeenteraad vindt dat, naast de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap,“

in goud een leeuw van sabel (zwart) getongd en geklauwd van keel (rood)

”, de Vlaamse-Leeuwvlag zonder rode tong of klauwen :a) geen “Vlaamse strijdvlag” is; b) geen partijpolitieke vlag is; c) een vlag is die een brede lading Vlamingen dekt, gaande van federalisten, confederalisten, separatisten tot Vlaams-nationalisten; d) een vlag is die in Blankenberge altijd thuishoort, ongeacht welke dag, ongeacht welke aangelegenheid en ongeacht welke manifestatie.

Artikel 6

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om geen maatregelen te nemen die het dragen van, uithangen van of tooien met de Vlaamse-Leeuwvlag zonder rode tong of klauwen verbiedt of onmogelijk maakt, ongeacht welke dag, ongeacht welke aangelegenheid en ongeacht welke manifestatie.

Tanguy Veys

Gemeenteraadslid

Tanguy Veys handtekening

 

Blankenberge kaartEens een boycot van Blankenberge overwegen ??? …

Er zijn nog genoeg Vlaamse badplaatsen waar we wel welkom zijn met de Vlaamse vlag, zelfs in “Vlaanderen-in-Frankrijk” (Duinkerke, Grevelingen en omgeving).

Hoe zou de Blankenbergse horeca hierop reageren ???