Vier jonge slechtvalkjes in Mortsel

natuurpuntOp de 70 meter hoge schoorsteen van Agfa-Gevaert – die overigens al twee jaar buiten gebruik is – werd op initiatief van hun Milieudienst in 2002 een nestkast geplaatst voor slechtvalken.

Na enkele jaren geduldig wachten, wordt deze nestkast sinds 2007 bewoond door een koppel en in 2008 werd in Mortsel een eerste slechtvalkje geboren ! Sindsdien bracht het koppel slechtvalken hier jaar na jaar jongen groot.

slechtvalk op toren agfa gevaert
Foto’s (c) : Marc Hofman

Op 29 april werd de nestkast gecontroleerd door de brandweer van Agfa (een hele klim naar boven !) en werden er in de nestkast 4 jongen aangetroffen ! Er werden snel enkele foto’s gemaakt om de leeftijd van de jongen te kunnen bepalen. Ze bleken nog maar enkele dagen oud.

Op 26 mei werden deze jonge slechtvalkjes geringd.

Nadat de oudervogels ze leren vliegen en jagen, zullen de jongen in de herfst verjaagd worden uit het territorium. Ze moeten dan zelf een nestplaats en een partner gaan zoeken.  Hopelijk zorgen zij ook elders voor een mooi nageslacht, zoals het koppel bij Agfa-Gevaert, dat de voorbije jaren al 13 nakomelingen heeft grootgebracht.

Meer foto’s van het ringen zijn te zien in het ledenblad “De Rietvink” van de Natuurpunt afdeling ‘Land van Reyen’, – www.landvanreyen.eu.

20-jaar-natuurpunt-Land-van