We ontvingen deze week een lezersbrief van Marc Van Ursel van het actiecomité ‘Geen Helihaven in Lint’. Omwonenden merkten op dat het aantal vliegbewegingen rond de AED Studios toeneemt desondanks er geen vergunningen werden afgeleverd door de gemeente Lint.

 


Geachte redactie,

geen helihavenOndanks het feit dat de gemeente Lint de milieuvergunning voor het uitbaten van een helihaven niet heeft toegekend aan AED Studios wordt deze helihaven, die overigens ook niet over de nodige stedenbouwkundige vergunning beschikt, uitgebaat als een permanente helihaven. Sinds januari 2014 weet de gemeente, of moest weten, dat er in een verbouwde loods helikopters permanent worden gestationeerd; dit stond immers in het verslag van de brandweer dat deze hulpdienst opstelde naar aanleiding van de milieuaanvraag (drie helikopters stonden toen in de loods). Tot op heden staat minstens één helikopter, de Medic1 met callsign D-HEOY, nog steeds in die loods opgesteld. Desondanks heeft het gemeente Lint aan het bedrijf AED Studios vergunning verleend m.b.t. het regulariseren van een wijziging aan de voorgevel (met name een poort) waarachter de helikopterloods zit.  De gemeente verrechtvaardigt haar beslissing met de motivatie: “Ik kan u meegeven dat beide aanvragen betrekking hebben op de huidige, vergunde activiteiten van het bedrijf. Het hinderlijke karakter van deze wijzigingen wordt als beperkt beschouwd en blijft verenigbaar met de activiteiten van AED Studios.” Nochtans is het stationeren van helikopters voor langer dan een nacht slechts toegelaten op een permanente helihaven of vliegveld.

Anderzijds werd er in mei 2014 minstens zes keer opgestegen en vijf keer geland en in juni 2014 minstens elf keer opgestegen en ook elf keer geland. Deze maand staat de teller al op vier keer opstijgen en zes landingen. Meer dan vier keer per maand mag enkel op een permanente helihaven of vliegveld. Zowel in mei, juni als deze maand werd er meer dan twee keer per week geland en/of opgestegen terwijl ook dit maar op een permanente helihaven of vliegveld mag.

aanvliegroutes helihaven lintOm een permanente helihaven uit te baten moet men beschikken over een machtiging van de Federale Overheid Mobiliteit, een stedenbouwkundige en een milieuvergunning. AED Studios, eigenaar van de helihaven, beschikt niet over deze machtiging of vergunning. Heliventure FTO, wiens toestellen gebruik maken van de helihaven, beschikt evenmin daarover voor wat de helihaven bij AED Studios betreft.

AED Studios beweert wel dat zij enkel medische vluchten uitvoert en dat dan wel meer dan 4 keer per maand opgestegen of geland mag worden. De wet zegt enkel dat dit mag waar er reddingsoperaties worden uitgevoerd, wat op het terrein van AED Studios niet het geval is.

Bij de gemeente ligt het dossier nog steeds ter onderzoek en bespreking terwijl wij al vijf maand na de weigering van de milieuvergunning zijn.

Marc Van Ursel, actiecomité ‘Geen Helihaven in Lint’


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *