Op de laatste Hovese gemeenteraad vroeg raadslid Diederik Vandendrieesche (groen-links) naar de stand van zaken in het dossier van het intercommunaal zwembad in Mortsel.

We weten dat de Vlaamse Overheid voor 1,8 miljoen euro over de brug komt. Dit is 30% van het totale bedrag. De overige 70% moeten de gemeenten betalen ? Drie gemeenten ? Komt er extra steun ? Een publiek-private samenwerking ? Welke verdeelsleutel zal er worden toegepast om het resterende investeringsbedrag in de bouw van het intergemeentelijk zwembad te bekostigen ?” aldus interpellant.

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “De huidige stand van zaken : de gemeente Hove is niet de trekker van dit dossier, wel Mortsel. We zijn nu nog met drie deelnemende gemeenten, maar er is beweging in zicht. De stad Antwerpen doet in ieder geval niet mee. We moeten ook niet rekenen op de Antwerpse districten. Het bezoekersaantal van het Mortselse zwembad gaat de laatste jaren in dalende lijn. Tijdens de hoogconjunctuur waren er 330.000 zwemmers op jaarbasis, in 2013 nog 115.000. Er is in een ganse periode van alles gebeurd. Sluitingen van zwembaden enz … Men schat dat een 200.000 zwemmers op jaarbasis een haalbare zaak is. Men probeert nog andere gemeenten bij het project te betrekken. Voorlopig kan ik daar nog niets over zeggen. Sommige gemeenten kunnen later nog meedoen. Wat het subsidiedossier betreft, dit moet af zijn einde 2015. Na de zomervakantie zullen we tot besluiten moeten komen.”

Wat in ieder geval zeker zal zijn, de Hovese gemeentebegroting zal de bouw van een intergemeentelijk zwembad in zijn cijfers wel voelen, ongeacht het aantal deelnemende gemeenten.

 

Tarieven zaal “da Capo”

Geld dollarsHet groen-linkse raadslid wenste ook te vernemen welke tarieven er zullen gehanteerd worden in de vernieuwde feestzaal da Capo aan de Lintsesteenweg ? “Deze kwestie is nog niet besproken in het beheersorgaan van het gemeenschapscentrum” aldus Vandendriessche. Schepen van cultuur Arnold Herrebout (N-VA) antwoordde : “Op 19 maart jl. is het beheersorgaan van het gemeenschapscentrum samengekomen. Er was niemand van de Harmonie Sint-Laureys op de vergadering aanwezig. We hebben nog geen info gekregen over de invulling van de zaal. Op 20 september e.k. is er de plechtige opening van de zaal. Vandaag gelden nog de oude tarieven. Het is de bedoeling dat er tegen 1 januari 2015 een aanpassing komt.”

Deze aanpassing zal heel waarschijnlijk in stijgende lijn zijn. De Kon. Harmonie Sint-Laureys is eigenaar van het pand en verhuurt dit via de tussenpersoon van de gemeente Hove door aan Hovese verenigingen en particulieren. De gemeente zorgt ervoor dat Hovese verenigingen aan een redelijk goedkoop tarief deze vrij grote zaal kunnen huren. Maar deze recente investering van de Harmonie moet ook opbrengen en niemand doet dit gratis voor de schone ogen van de burgemeester of het schepencollege …

 

Promotie Hovese scholen

A. Rodenbachschool HoveRaadslid Filip Lecoutre (CD&V) vroeg “wat het standpunt van het schepencollege is omtrent de promotie rond de inschrijvingsperiodes van de Hovese scholen? Voor de kleuterscholen zijn de inschrijvingsperiodes vroeger dan september. We willen vermijden dat we hier lange en nachtelijke wachttijden hebben aan de scholen. Hiervan staat niets op de gemeentelijke webstek te vinden. Kan de gemeente dit niet promoten ?” Schepen van onderwijs Arnold Herrebout (N-VA) antwoordde : “De inschrijvingsperiodes van de scholen wijzigen ieder jaar. De brochure over het onderwijs moet meer dan één jaar meegaan. De scholen kunnen in ‘Info Hove’ hun inschrijvingsdata publiceren. Het initiatief moet van henzelf uitgaan. In de Kunstacademie krijgen de leerlingen info over de herinschrijving. Er kan een gemeenschappelijk initiatief worden ontwikkeld.” Volgens Lecoutre kan dit “in een kaftje via losse papieren, die men jaarlijks kan actualiseren.”