De dode hoek bij vrachtwagens blijft ook vandaag nog erg actueel en jammer genoeg vallen er nog steeds te veel ‘dodehoekslachtoffers’ te betreuren. Het is echter onmogelijk om het vrachtwagenverkeer te scheiden van dat van de andere weggebruikers.

Politiezone HEKLA geeft hierover onderricht aan de kinderen in de scholen in onze politiezone.

p1040684

Maar wat is de dode hoek eigenlijk ?

Voor een chauffeur is het ontzettend moeilijk om alles te zien rond zijn vrachtwagen. De dode hoek is de ruimte rond een vrachtwagen waar de chauffeur je niet kan zien. Elke vrachtwagen heeft verschillende dode hoeken : achteraan, vooraan en rechts naast de vrachtwagen. In deze zones ben je onzichtbaar voor de vrachtwagen chauffeur. Ondanks een aantal verplichte spiegels en zelfs met een dode hoek camera blijven verschillende plaatsen rond de vrachtwagen onzichtbaar voor de chauffeur. Bij een vrachtwagen die naar rechts draait, is vooral de dode hoek rechts vooraan bijzonder gevaarlijk voor fietsers. Zelfs als de bestuurder zeer goed uitkijkt, kan hij fietsers, vaak letterlijk, over het hoofd zien.

Levensbelangrijke tips :

  • ga nooit vlak achter een vrachtwagen staan. Een vrachtwagen heeft geen achteruitrij spiegel.
  • maak altijd oogcontact. Kijk naar de chauffeur en controleer of hij terugkijkt. Heeft hij je gezien ? Geef elkaar een teken.
  • ga nooit net voor of naast de cabine van een vrachtwagen staan. Je bent er helemaal onzichtbaar voor de chauffeur.
  • een vrachtwagen maakt een grote bocht om te draaien. Als hij rechts wil afslaan zal hij eerst een grote bocht naar links maken om een grotere draai naar rechts te kunnen maken. Vaak denken fietsers dat de vrachtwagen naar links zal afdraaien en fietsen ze door. Het is aangewezen altijd wachten en rechts achter een vrachtwagen blijven tijdens dit manoeuvre.
  • geef veiligheid altijd voorrand. In bochten, op rotondes en kruispunten blijf je best uit de buurt van de vrachtwagen. De dode hoek van een vrachtwagen draait mee met de cabine én de vrachtwagen snijdt een stuk van de weg af wanneer hij draait.