Enkele dagen geleden verscheen er een nieuwe studie over een mogelijke fusie van gemeenten, dit keer bij het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES), nauw verbonden met de K.U.Leuven.

Lees hier integraal deze studie.
http://www.econ.kuleuven.be/VIVES/publicaties/briefings/BRIEFINGS/briefing-10072014.pdf

Het instituut Vives stelt een hervorming voor waarin de Vlaamse gemeenten met minder dan 15.000 inwoners fuseren met één of meerdere andere gemeenten. De provincie Antwerpen zou het aantal gemeenten zien dalen van 70 naar 40.

Sint Laurentiuskerk HoveHet uitgangspunt van deze studie is enerzijds de vaststelling dat de gemeenten van de hogere overheden steeds meer taken krijgen en dat er anderzijds geen extra middelen tegenover staan. Lokale besturen zoeken al vele jaren naar oplossingen in lokale samenwerkingsverbanden. Vandaag bestaan er zo reeds honderden over heel Vlaanderen. Vele van die samenwerkingsverbanden zijn niet erg doorzichtig. Gemeentebesturen laten zich in de raden van bestuur vertegenwoordigen door gewone gemeenteraadsleden die vaak niet weten waarover het gaat en enkel geïnteresseerd zijn in de zitpenning of het restaurant waar de vergadering doorgaat.

Voor het hertekenen van de kaart van Vlaanderen gebruikte onderzoeker Stijn De Ryytter een aantal parameters zoals het aantal inwoners, oppervlakte, de sociaal-economische omgeving, de ruimtelijke logica, de pendelbewegingen tussen de gemeenten en de financiële toestand van de gemeenten. Aan het einde van deze oefening werden het aantal gemeenten in Vlaanderen gereduceerd van 308 naar 152.

 

Groot-Antwerpen

De Stad Antwerpen zou er nog een aantal gemeenten bij krijgen zoals Aartselaar, Hemiksem, Wommelgem, Wijnegem en Borsbeek. Het aantal Antwerpenaren zou zodoende stijgen naar 564.000. In deze kandidaat-fusiegemeenten staan de meeste inwoners niet te springen om bij Antwerpen aan te sluiten.

De stad Mortsel zou alleen blijven omdat ze groot genoeg is om zelfstandig te blijven.

Lier zou fuseren met Berlaar en Boom wordt Groot-Boom aangezien het Rumst, Niel en Schelle opslokt.

 

Hove in heel dit verhaal ?

GemeentehuisIn deze studie zou Hove fuseren met onze westerburen van Edegem. In een beperkte enquête in Gazet van Hove leerden wij dat de meeste Hovenaars bij een gedwongen fusie opteren voor Lint en/of Boechout. Zeker niet voor Mortsel.

Bij de vorige fusies van gemeenten bleef onze gemeente onafhankelijk. Dit had grotendeels als oorzaak dat wij toen met burgemeester Frank Swaelen (CVP) een belangrijk politiek zwaargewicht hadden die niets zag in een samengaan met Edegem – de gemeente van partijgenoot en concurrent Leo Tindemans. En veertig jaar later zit weinig volk hier in Hove te wachten op de komst van de “reddende engels uit het westen”. Hoves burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) is hierin duidelijk : “Intergemeentelijke samenwerking in de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) of op het culinaire vlak “De Zuidrand, dat smaalt”, daar kunnen we mee leven. Maar het woord fusie staat niet in onze woordenboek. Als financieel zeer gezonde gemeente is Hove een zeer begeerde bruid. Ik voel dat er naar ons gelonkt wordt. Maar wij willen niet leeggezogen worden”. Onze vorige burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) zei net hetzelfde !

Rattennest 01Onze zuiderburen in Lint (N-VA-burgemeester) zien ook niets in een fusie met Kontich (N-VA-burgemeester), terwijl Lint als kleine gemeente een goede 150 jaar geleden net afscheurde van Kontich.

Er zal in ieder geval binnen de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), vele N-VA-burgemeesters in onze provincie zijn betrokken partij, nog een aardig woordje gediscussieerd worden over de mogelijke fusies van gemeenten. Zeker nu deze partij de Vlaamse regering zal vormen en er enkele zwaarwichtige kabinetten zal krijgen.

Het worden nog spannende politieke maanden en jaren.