Op zondag 6 juli jl. ging het jaarlijkse Feest van de Vlaamse Gemeenschap door in onze gemeente. Om 9.30u. was er een Te Deum-misviering in de Sint-Laurentiuskerk. Vanaf 11 uur was er op het terras van het Sportpark aan de Paul van Ostaijenlaan een optreden van “Céline en haar Katers”. Het was een Nederlandstalige band met pop-, reggae-, ska- en jazz-invloeden, een absurde mix van vrolijk en toch gitzwart.

Vele aanwezigen maakten opmerkingen en stelden zich vragen bij dit optreden. ‘Hoeveel kost deze dame ?’, We verstaan er niets van !, Vorig jaar was het optreden met de Antwerpse zanger Axl Peleman veel beter want er werd gedanst en hij vertelde vele grappen. Wie koos deze kunstenares uit ?’ enz … Misschien tijd om eens over na te denken op de Hovese cultuurdienst. De schepen van cultuur laat de ambtenaren vrij om het programma samen te stellen. Er waren ook wat opmerkingen i.v.m. de Vlaamse bevlagging. Er hingen twee kleine Leeuwenvlagjes en de tricolore vlaggen en gesponsorde tricolore biervlaggen van Jupiler van de voetbalavond voordien hingen er nog.

Vlaanderen feestMisschien wat vroeger opstaan voor de omkaderende werkploeg en in de toekomst met een draaiboek werken.

Om 12.30u. kon men aan de BBQ op het terras beginnen. Aangezien er bijna 200 aanwezigen waren, duurde het even voor iedereen langs het lekkers kon aanschuiven. Over het eten hoorden we in ieder geval geen klachten. Dus ook enkele goede punten. Vanaf 15.00u. begonnen vele aanwezigen op te stappen. Enkel de hard-liners bleven nog een tijdje hangen.

Wat opviel, en de laatste tijd erg duidelijk wordt, is dat de meerderheidsfractie pH7 nergens meer te bespeuren valt op evenementen in Hove. In het begin was OCMW-voorzitster en schepen van Sociale zaken Goedele Breyne (pH7) even aanwezig (sommigen zeggen “ze moest komen kijken wie er allemaal zit en wie met wie spreekt ”) maar bleef niet eten. Ze had een korte discussie met enkele aanwezige CD&V-ers. De groen-linkse fractie Hove Beweegt ziet men nergens meer op Hovese manifestaties. Behalve Nelly Bellens. Maar zij is niet groen-links. Ze heeft geen partijkaart meer. Het is gewoon “Nelly” !

[AFG_gallery id=’48’]

 

Toespraak burgemeester Koen Volckaerts

“Beste 11-Juli-vierders,

Hartelijk welkom op onze 11-Juli-viering. Vooraleer we echter aan het feestfestijn beginnen, wil ik toch een klein woordje aan jullie richten.

Vrijdagavond hebben we reeds een academische zitting gehouden waarin onze gastspreker, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) en Hovenaar Erik Stoffelen, ons heeft doen nadenken over het verleden en toekomst van de Vlaamse ontvoogding en haar uiteindelijk doel.

11 Juli roept bij velen van ons verschillende beelden op. De ene zal aan de Slag der Guldensporen van 1302 denken. De andere aan het feit dat het een begin was van een democratiseringsproces waarin de macht van de adel terecht in twijfel werd getrokken en dat de steden (lees burgers) opkwamen voor hun rechten. Weer anderen zien het als een symbool van de Vlaamse ontvoogding. Allen hebben gelijk.

Maar 1 element mogen we niet vergeten. 11 Juli is een moment waar wij allen, Vlaamsgezinden, wars van welke politieke kleur ook, samen feestvieren. Een moment dat we alle tezamen aan Vlaanderen denken. Dat is die ene keer dat we eens een wij-gevoel hebben.

Wel, ik hoop van harte dat wij dit wij-gevoel nu eens in Brussel vertaald zien in regeringen die een Vlaamsvriendelijk beleid gaan voeren. Alleen als wij dat wij-gevoel tonen (wat trouwens in Wallonië al lang bezig is), kan er rekening gehouden worden met een democratische realiteit. En democratie is niet alleen stemmen tellen. Er moet rekening gehouden worden met de richting die de kiezer aangeeft. En deze realiteit moet er één zijn waarin wij eerst als Vlaming tellen en dan pas onze politieke kleur.

Ik hef het glas op deze feestdag met de hoop dat een democratisch Vlaanderen in een huidige context erkent wordt.

Leve Vlaanderen. Gezondheid.

En geniet nu van deze BBQ die door de gemeente aan zeer democratische prijs aangeboden wordt.”