Op de jongste Hovese gemeenteraad van juni kwam het geregeld tot botsingen tussen de oppositiefractie “Fan van Hove(= CD&V en VLD, maar deze laatste hebben niemand in de gemeenteraad) en meerderheidsfractie pH7-Positief Hove, over de jaarrekening van het OCMW.

In de bestuursmeerderheid N-VA/Ph7 kwam het intern al tot heel wat averij over de OCMW-begroting. De N-VA zegt dat de gemeente teveel middelen ter beschikking stelde van het OCMW. Hierover ontbond Ph7 – hierin gesteund door de groen-linksen van Hove Beweegt – ‘al haar politieke duivels’ en dreigde zelfs einde december 2013 even met een grondige politieke crisis in Hove door tegen de eigen opgestelde gemeentebegroting te stemmen. Er kwam zelfs politieke bemiddeling van de hoogste N-VA-partijtop in de figuur van kamerfractieleider Jan Jambon (ook burgemeester van Brasschaat) om de Hovese crisis te temperen.

P1030283
minister Jambon

 

Brasschaatse burgemeester kwam al Hovese politieke brandjes blussen

Nu de cijfers van 2013 op tafel liggen blijkt effectief dat het Hovese OCMW teveel gelden heeft gekregen vanwege de gemeente.

OCMW-voorzitster Goedele Breyne (pH7) : “Het jaarverslag is in het OCMW in maart reeds goedgekeurd en verscheen in Info Hove. In 2013 waren er minder hulpaanvragen voor leefloon en aanvullende financiële steun. Er is meer ingezet op thuiszorgdiensten (meer poetsuren, aantal gebruikers gestegen). Het aanbod van warme maaltijden steeg met 25%. De activiteiten in het Dienstencentrum draaien op volle toeren (Minder Mobielen Centrale, Burendienst, Poetsdienst, Boodschappendienst). De Cijfers van 2013 zijn vergelijkbaar met 2012. De gemeentelijke bijdrage komt op 914.000 euro. We investeren verder in ICT, de nutsleidingen werden ontkoppeld, er was een investering in een huis in de Kievitslaan.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoormalig burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) had een iets andere interpretatie : “Het behandelen van de cijfers in juni is vrij laat op het jaar. Er moet een duidelijk debat komen over de noodzakelijke gemeentelijke bijdrage aan het OCMW. Vandaag staan er wel significante overschotten op de rekening. Het is een structureel overschot. De kosten vallen mee, de opbrengsten zijn hoger dan verwacht. U moet een stap zetten in een meer sportieve relatie tussen gemeente en OCMW. Het saldo op overschot (130.0000 euro) moet terug gestort worden aan de gemeente. Wij stelden voor om dit ook in de volgende jaren te doen. Dit voorstel werd afgewezen. Het budget 2014 plus de verdere meerjarenplanning voor de rest van de legislatuur moet worden herzien.”

Breyne :De laattijdigheid heeft te maken met de omschakeling naar het BBC (Beheers en Beleids Cyclus). De vorige toelage had een zeer ruime marge. We zullen dit terugdraaien naar een realistische marge. In het schepencollege is er beslist om 100.000 euro als werkkapitaal op de balans te behouden. In het BBC-concept wordt het veel moeilijker. Het cijfer zal niet steeds hetzelfde zijn. Wij blijven achter de opgestelde meerjarenplanning staan.”

Luc Vuylsteke de Laps :Waarom kan een kleiner OCMW niet sneller tot een afrekening komen ? De financieel beheerder werkt toch voor meerdere OCMW’s ? Men moet het budget op meerdere jaren voor herziening vatbaar verklaren.”

Nadien kwam nog de budgetwijziging nr. 2 van 2014 ter sprake. Dit resultaat is 203.019 euro beter dan oorspronkelijk geraamd in het budget 2014. De CD&V fractie weigerde dit goed te keuren. “De situatie van de meerjarenplanning wijzigt niet, zie gemeenteraad van maart jl. Er is een lening ingeschreven. Ze is virtueel en blijft staan. U hebt positieve saldo die U kan inbrengen. U lost dit niet op” aldus Luc Vuylsteke de Laps. Hij kreeg een antwoord van financieschepen Dave Van den Berghe (ph7) : “We zullen de komende maanden een ernstige oefening maken. We zullen dit in september opstarten. U krijgt een uitnodiging. Dan kunnen we uw opmerking verwerken. Op het einde van het jaar zullen we dit aanpassen. De lening was een technische oefening.” Iedereen keurde de budgetwijziging 2014 goed, bij 4 tegenstemmen van CD&V.

Nadien ging CD&V nog met Ph7 over andere punten in diepe discussie. Wat steeds opvalt is dat de leden van ph7 er steeds met een ‘lijkbiddersgezicht’ bijzitten als CD&V-ers aan het woord zijn. Dit zal de komende maanden waarschijnlijk niet verbeteren.

Luc Van den Weygaert.