Op zondag 22 juni jl. had in onze gemeente voor de tweede maal op rij het schutterstornooi van “Den Crans Van Aloude schuttersgilden van Antwerpen” plaats.

Rond 9u. ’s morgens – als vele Hovenaars nog in hun bed liggen – verzamelde een 40-tal keurig uitgedorste leden van de historische schuttersgilden Sint-Sebastiaan uit Schoten, Onze-Lieve-Vrouwegilde uit Kalmthout, de Sint-Kristoffelgilde uit Merksem, de Mechelse Kolveniersgilde en Den Crans uit Antwerpen zich in historische middeleeuwse gildenkledij op de parking van Hove Sport aan de Lintsesteenweg. Van hier gingen ze naar de mis van 9.30u. in de plaatselijke Sint-Laurentiuskerk.

Na de mis om 10.30u. werden ze uitvoerig gegroet en bedankt voor hun aanwezigheid door de Hovese parochianen en de Hovese pastoor Paul Cools. Nu vertrok de feestelijke historische stoet terug onder politiebegeleiding via de Kapelstraat, Geelhandlaan, Emile Van Hemeldonckstraat en Leon Dumortierstraat naar het voetbalveld van Hove Sport. Vele verbaasde Hovenaars keken met de nodige aandacht naar het historische gebeuren dat voor hun woning voorbij stapte.

Op Hove Sport aangekomen, verwelkomde de zittende schutterskoning Jan Moortgat uit Breendonk, de winnaar van vorig jaar, de aanwezigen met enkele historische heilskreten en een drink, gevolgd door een receptie en een eetmaal aangeboden door de Gilde Den Crans Van Antwerpen. Leden van schuttersgilden zullen nooit veel honger lijden, dat bewijst alvast de persoonlijke omvang van ettelijke leden …

Schutterstreffen

In de namiddag gingen de schietingen door : Handboog op doel, Balanskruisboog op 20 meter en Luchtkarabijn op pluimpjes op 10 meter.

Om 14.30 stapten de deelnemers drie maal rond de schietboom om volgens de overlevering de “boze geesten” te verdrijven. Om 15.00u. werd begonnen met de koningsschieting op Plaasteren Vogel op 11 meter hoogte met de kruisboog.

Enkel de koningen van de laatste 2 jaar of de huidige koning en de vorige koning voor Gilden die om de 3 jaar koningsschieting houden, alsook de regerende koning van de Confederatie konden deelnemen. Het geheel werd omkadert en afgesloten met het nodige gerstenat. Het ging er goed Bourgondisch aan toe.

In Antwerpen had men vorig jaar geen plaats gevonden om het schuttersfeest te organiseren, daarom week men uit naar Hove. Aangezien ze het hier zo goed vonden, kwamen de schutters dit jaar terug. Misschien eens nadenken om hier in Hove een plaatselijke verankering uit te bouwen en ook leden te werven.

Op zondag 3 augustus e.k. organiseert de Confederatie van de Historische Schuttersgilden een schuttersjuweel op de Antwerpse Grote Markt met een historische ontvangst op het “Schoon Verdiep”.

[AFG_gallery id=’43’]