Afgelopen weekeinde vond bij onze oosterburen een groots korfbaltornooi plaats in het sportcomplex De Bunderkes, gelegen tussen Boechout-centrum en de mooie kasteeldreef. Ruim 130 korfbalploegen uit binnen- en buitenland, bekende en minder bekende, zakten naar Boechout af om er deel te nemen aan het 29ste tornooi van korfbalclub Boechout-Vremde. Het ging om 80 jeugd- en 50 seniorenploegen. Onze Hove Korfbalclub was ook van de partij. In totaal streken over het weekeinde zo’n kleine 4.000 korfballiefhebbers enige tijd neer in Boechout. De economische return hiervan berekenen zou eens een mooie opgave zijn voor studenten economie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOver zo’n 10 korfbalterreinen werden er permanent wedstrijden gespeeld. Het weer zat gelukkig goed mee, want vele buitenlandse deelnemers – met ploegen uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië – bleven in de plaatselijke gelegenheidscamping overnachten. ’s Avonds werden er lokale verbroederingen georganiseerd en het bier vloeide bij beken. De sfeer kan je best vergelijken met een popfestival.

Korfbal is een gezonde familiesport, gespeeld door mannen en vrouwen in dezelfde ploeg en met bijna geen uitspattingen zoals in het voetbal. Je zal er nooit supporters horen roepen “legt die neer” of “trapt in zijn kl…”. Hooliganisme is er ook totaal onbekend. Tijdens ons bezoek aan het tornooi zagen we nergens politieagenten patrouilleren, terwijl er toch permanent honderden mensen samentroepten. Enkel een hulppost van het Vlaamse Kruis was aanwezig en die moest af en toe optreden om een speler met een medisch probleem bij te staan.

In het korfbal gaat er ook geen geld rond zoals in het voetbal. Er wordt ook geen inkomgeld gevraagd om een wedstrijd bij te wonen, terwijl je er soms wedstrijden op hoog niveau kan gade slaan. Nederland is het gidsland in korfballand, maar Vlaanderen – vnl. de groot Antwerpse regio – staat ook zijn mannetje en vrouwtje.

Volgend jaar in 2015 is het dus het dertigste tornooi van korfbalclub Boechout-Vremde. Tijd voor een grote viering. Wanneer organiseren we zo’n tornooi eens in Hove ?

Voor uitslagen en matchverslagen van het tornooi verwijzen we naar de webstek van korfbalclub Boechout-Vremde, www.boechoutkorfbal.be.

[AFG_gallery id=’40’]