Openbare zitting:

* Gemeenterekening 2013 : vaststelling

De begrotingsrekening 2013 heeft de volgende resultaten :

algemeen begrotingsresultaat :

  • gewone dienst:  € 1.133.489,69
  • buitengewone dienst: €  – 1.990.696,60

algemeen boekhoudkundig resultaat:

  • gewone dienst:  € 1.388.777,21
  • buitengewone dienst:  € 541.434,33

De activa en de passiva van de balans 2013 vertonen een totaal van € 36.667.692,05. De resultatenrekening 2013 heeft een nadelig resultaat van € 280.751,65.

Volgens raadslid en gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) “was het jaar 2013 er één van stilstand. Leningen vermijden is niets uitgeven”. Hierop ontstond een discussie over de Geelhandlaan met schepen van Financiën Dave Van den Berghe (Ph7) die stelde “dat het nieuwe bestuur minstens 500.000 euro minder zal uitgeven dan in het vorige plan 2007-12 stond”.

Verdere inlichtingen bij Bob Vingerhoets, tel. 03 / 460.33.22.

 

* Belasting op het niet afkoppelen van afval- en regenwater 2014

De gemeenteraad wordt gevraagd om een belasting vast te stellen voor personen die bij afkoppelingswerken weigeren om het hemelwater af te koppelen van het afvalwater. Deze belasting dient ingevoerd te worden om de subsidies van de hogere overheid te kunnen verkrijgen inzake rioleringswerken met optimale afkoppeling.

De belasting wordt vastgesteld op een forfaitair bedrag van 1.500 euro per jaar, verrekenbaar per maand (125 euro per maand) en verschuldigd vanaf het einde van de zevende maand na de datum van de uitvoering van het afkoppelingsproject ter hoogte van de bestaande woning. Eigenaars van gebouwen waarvoor de optimale afkoppeling technisch-economisch niet haalbaar is, worden vrijgesteld van deze belasting. De haalbaarheid van de optimale afkoppeling wordt bepaald door de afkoppelingsdeskundige. In geval van onenigheid over deze beslissing zal het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) als onafhankelijke deskundige worden aangesteld. De kosten die door het WTCB worden aangerekend, worden door beide partijen gedragen (de helft door de gemeente en de helft door de eigenaar van de woning).

De bestuursmeerderheid stemde voor, CD&V stemde tegen, Hove Beweegt onthield zich. Volgens schepen van Financiën Dave Van den Berghe (Ph7) “is dit geen nieuwe belasting, wel een stok om achter de deur te houden”.

 

* Gemeentelijke activeringsheffing 2014 – aanpassing

De heffing wordt gehandhaafd op €0,60 per vierkante meter met een minimale aanslag van € 250 per kavel of bouwgrond. Er wordt een aanpassing doorgevoerd bij de vrijstellingen omdat een eigenaar per kadastraal nummer moet worden belast.

De invoering van een activeringsheffing laat de gemeente toe om de eigenaars van gronden en kavels aan te sporen om onbebouwde gronden en onbebouwde kavels te activeren en zo potentiële woonlocaties vrij te maken om grondspeculaties tegen te gaan.

Volgens raadslid Jo Ampe stond er geen motivering in het dossier. Unaniem goedgekeurd.

Verdere inlichtingen bij Bob Vingerhoets, tel. 03 / 460.33.22.

 

* Huishoudelijk reglement gemeenteraad : goedkeuring

Aan de gemeenteraadsleden wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Het reglement werd tijdens de vorige zitting van de gemeenteraad goedgekeurd, maar dient (vanaf artikel 38 tot en met 41) aangepast te worden naar aanleiding van de oprichting van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerking.

Inhoud : bijéénroeping, openbare of besloten vergadering, informatie voor raadsleden en publiek, quorum, wijze van vergaderen, wijze van stemmen, notulen, fracties, raadscommissies, werkvergaderingen, fractieleidersvergaderingen, vergoeding raadsleden, verzoekschrift aan de organen van de gemeente, vragenhalfuurtje.

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) pleitte ervoor om verslagen van commissies te laten maken door iemand vanuit de gemeenteadministratie omdat politieke mandatarissen een politieke kleur hebben. De notulen moeten a-politiek worden opgemaakt.

 

* Gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerking : oprichting

Het gemeentedecreet legt bij art. 39 §1, tweede lid elke lokaal bestuur op om minstens een commissie op te richten die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerking en verzelfstandigde agentschappen in de gemeente. Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Luc Vanrusselt, tel. 03 / 460.33.36.

 

* Gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerking : samenstelling

Het gemeentedecreet legt in art. 39 §1, tweede lid elk lokaal bestuur op om minstens een commissie op te richten. Dit voorstel behandelt de samenstelling van de gemeenteraadscommissie intergemeentelijke samenwerking.

Voorstel samenstelling : N-VA (3 leden), Ph7-Positief Hove (2 leden), Hove Beweegt (2 leden), CD&V-O.VLD (2 leden). Aanwezigheidsgeld : 75,26 euro per zitting. Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Luc Vanrusselt, tel. 03 / 460.33.36.

 

* Vaststelling vergoeding voor de animators speelpleinwerking ‘Sjiraf’, grabbelpaswerking, swap en swap XL-pas

Aan de raad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan vaststelling van de vergoeding voor de animators voor de speelpleinwerking ‘Sjiraf’, grabbelpaswerking, swap en swap XL-pas.

Voorstel :

  • animator (vrijwilliger) speelpleinwerking in het bezit van een attest jeugdwerk of een padagogisch diploma: 30 euro/ dag.
  • animator (vrijwilliger) speelpleinwerking zonder attest jeugdwerk of een pedagogisch diploma: 20 euro/ dag.
  • animator (vrijwilliger) Grabbelpas, Swap en Swap XL in het bezit van een attest jeugdwerk, een padagogisch diploma of als stage: 25 euro/dag.

Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Hanne Hernalsteen, tel. 03 / 454.38.97.

 

* Heraanleg Geelhandlaan – goedkeuring addendum ereloonovereenkomst Groep Infrabo

GeelhandlaanIn kader van een aangepast ontwerp voor de heraanleg van de Geelhandlaan werd aan de firma Infrabo gevraagd bijkomende voorwaarden te formuleren voor het opmaken van dit aangepast ontwerp en een uitbreiding van de oorspronkelijke opdracht (enkel studieopdracht) met opmaak aanbestedingsdossier en opvolgen van de werken tot en met definitieve oplevering.

Een ontwerp van het addendum op de oorspronkelijke ereloonovereenkomst (gemeenteraad 28/4/2008) werd aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd en goedgekeurd in zitting van 23/12/2013.

Voorstel “Dwarsprofiel type 2” dient verder te worden uitgewerkt voor realisatie, met inbegrip van aanleg van een nieuwe DWA-riolering (droogweerafvoer). Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Marleen Haertjens, tel. 03 / 460.33.43.

 

* Uitbreiding BKO “De Mikado” – goedkeuring gunningswijze en aanbestedingsdossier

Het project uitbreiding BKO “De Mikado” wordt aanbesteed in twee loten : glasdichte ruwbouwwerken + dekvloer en technieken + afwerking. Beide aanbestedingen via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

In bijlage aanbestedingsdossier voor de eerste fase : glasdichte ruwbouw + dekvloer / stabiliteitsplan ir. Van Soens en bestek veiligheidsplan opgemaakt door Igean.
Raming voor deze fase = 92.750 euro inclusief btw.
Raming voor het lot technieken en afwerking = 28.000 euro inclusief btw.

De bouwaanvraag wordt in maart afgeleverd.
Start van de werken : juni 2014. Alle werken klaar tegen september 2014.

Het gebouw (BKO) en de omliggende gebouwen (scholen) blijven tijdens de werken in gebruik.

Op vraag van raadslid Els Pauwels (CD&V) ‘of de extra opvang van 12 kinderen voldoende is ?’ antwoordde schepen van Onderwijs Arnold Herrebout (N-VA) “dat er een marge is om eventueel meer kinderen op te vangen. Er is een strakke planning. Tegen september 2015 moet alles klaar zijn”. Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Marleen Haertjens, tel. 03 / 460.33.43.

 

* Verkaveling nr. 2012/6 : “Veldkant deel 3” : goedkeuring gedetailleerd uitvoeringsontwerp.

Verzoek tot goedkeuring aanbestedingsdossier “Infrastructuurwerken in verkaveling

Veldkant deel 3” voor de realisatie van weg- en rioleringswerken en groenvoorziening (de boomkeuze en de keuze voor de onderbeplanting dienen in overéénstemming te zijn met de voorstellen van de gemeentelijke groendienst). Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Vicky Van den Heuvel, tel. 03 / 460.33.41.

 

* Lastvoorwaarden voor het rooien van bomen voor de aanleg fietsverbinding Kasteelstraat en Mechelsesteenweg

Moeten deze bomen sneuvelenVoor de aanleg van een fietsverbinding tussen Kasteelstraat en Mechelsesteenweg dienen 23 bomen gerooid te worden. Hiervoor werden lastvoorwaarden opgemaakt door de gemeentelijke technische dienst. Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Roderik Desmet, tel. 03 / 460.33.44.

 

* Overeenkomst MiddenStand Hove 2014-2019

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de overeenkomst tussen het gemeentebestuur en Middenstand Hove betreffende de samenwerking inzake handels- en gemeenschapsactiviteiten. De vorige overeenkomst is afgelopen op 31 december 2013.

De jaarlijkse toelage voor de organisatie van feestelijkheden bedraagt 10.450 euro, voor de werkingskosten is het 992 euro. Unaniem goedgekeurd.

Verdere info bij Ann Goyvaerts, tel. 03 / 460.33.12.

 

* Ter goedkeuring : Retributie sportkampen

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd of er een tegemoetkoming kan gegeven aan grote gezinnen die inschrijven voor de sportkampen.

Indien minstens drie kinderen van hetzelfde gezin inschrijven zal het eerste kind 60 euro betalen, het tweede 30 euro en het derde 20 euro. Volgens raadslid Jos Peeters (CD&V) moet het zijn ‘dat men vermindering krijgt als het gezin drie kinderen heeft’. Unaniem aangenomen.

Verdere info bij Annelies Dom, tel. 03 / 454.39.01.