Op de laatste gemeenteraad van december 2013 kwamen allerlei gemeentelijke belastingen en bijdragen te sprake. Meerderheidspartij Ph7 stelde vast dat de kostprijs voor de heraanleg van het Hovese gemeentecentrum veel meer zal kosten dan het vroegere groen-linkse gemeentebestuur beweerde.

Rond de belasting voor de ophaling en of verwijdering van huisvuil van particuliere gezinnen kwam het eerst tot een confrontatie tussen gemeenteraadslid Jos Peeters (CD&V) en schepen van Financiën Dave Van den Berghe (Ph7).

De voorgestelde tarieven zijn 32 euro per jaar voor een gezin bestaande uit meer dan 1 persoon, 21 euro per jaar voor een gezin bestaande uit maximaal 1 persoon. Voor de restafvalzakken rekent men 0,8 euro per recipiënt voor de kleine restafvalzakken en 1,2 euro per recipiënt voor de grote restafvalzakken. Jos Peeters : “In december 2009 verspreidde Ph7 een pamflet waarin men vroeg om deze belasting af te schaffen. De koopkracht van de Hovenaars zou hierdoor verhogen. Vandaag zien we dat deze belasting blijft bestaan. Waar is hier de politieke logica en eerlijkheid van Ph7 ?”. Dave Van den Berghe (Ph7) antwoordde verveeld : “Vandaag zitten wij in de bestuurscoalitie. Dit probleem is in het schepencollege besproken. Nu gaan we een proefperiode in voor de huisvuilbelasting. We koppelen de belasting aan het DIFTAR-systeem met chip”. Gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) ging met de kritiek verder : “Ph7 opteerde vorige legislatuur heel de tijd voor een verlaging naar het Vlaams gemiddelde of lager. Dit staat in schril contrast met de communicatie van Ph7 vandaag. De gemeente gaat proberen de belastingen te verlagen. Gaat men wachten tot het Vlaams gemiddelde het Hovese niveau bereikt heeft om dan niets meer te moeten doen ?”.

 

Wie gaat dat allemaal betalen?

Werken in GeelhandlaanSchepen Dave Van den Berghe schakelde nu in een versnelling hoger: “De kosten voor de heraanleg van het dorpscentrum werden altijd begroot op 3,5 miljoen euro. Op 1 mei jl. vernamen we via Rio-Link dat er een externe lening voor Hove werd aangegaan met een jaarlijkse kost van 303.000 euro over 15 jaar. Dit viel voor ons kompleet uit de lucht. We gaan de opcentiemen bekijken en zien welke kosten er nog op ons afkomen. Een vermindering van de opcentiemen van 1.450 naar 1.350 zou de gemeente Hove 188.000 euro minder inkomsten bezorgen. N-VA en Ph7 zullen trachten op een goede manier de gezondheid van de gemeentelijke financiën hoog te houden. Als we kunnen, zullen we ons woord houden.” Schepen van cultuur Arnold Herrebout (N-VA) voegde hieraan toe “dat we streven naar een financieel gezond Hove. We denken aan besparingen. We willen geen nieuwe leningen aangaan. We moeten ‘de tering naar de nering’ zetten”. Luc Vuylsteke de Laps repliceerde : “De lening van Rio-Link is nu het ultieme excuus om een aantal zaken niet te realiseren. Deze lening is in 2009 ook door Ph7 goedgekeurd. Rio-Link is deze lening aangegaan om de investering te spreiden. De 3,5 miljoen euro betrof enkel de bovenbouw van de werken. Niet de riolering.”. Dave Van den Berghe terug : “Dit is een super vage omschrijving die u geeft. Een super vaag principe. De financieel ontvanger was niet op de hoogte van deze lening. De totale kostprijs van de heraanleg van het gemeentecentrum bedraagt in totaal 8 miljoen euro. Luc Vuylsteke de Laps antwoordde snel : “Deze techniek was perfect gekend in dit huis. Enkel de timing niet. Het is vroeger bijzonder helder op het schepencollege geweest via transparante communicatie. De techniek is niet uniek voor Hove. Ze is gestart in Kapellen. Insinuaties als deze ‘van de voormalige burgemeester en de voormalige gemeentesecretaris die een lening achter de hoek aangingen’ zijn totaal fout”.

De CD&V/VLD-fractie onthield zich bij de stemming op dit punt.
Incident gesloten.

1 reactie

  1. Geachte redactie,
    De waarheid wordt in politieke omgeving meer dan eens geweld aangedaan. Er zijn weliswaar grenzen. Uw hoofding waarbij u aangeeft dat de Hovese dorpskern 4,5 miljoen euro meer kost dan oorspronkelijk vooropgesteld, gaat die grens ver voorbij.
    Graag verwijs ik naar de beraadslaging van het CBS Hove op 18 januari 2010 rond de gunning van deze werken aan de NV DCA voor de prijs van 7.279.453,66 euro, BTW inclusief, waarvan het aandeel van de gemeente 3.028.451,92 euro en het andere deel wordt gedragen door Ri-Ant/Aquafin. Duidelijk, transparant besloten en gecommuniceerd. Al de rest is niets meer dan populistische prietpraat (uit welk geweldig brein het ook moge ontsproten zijn), die helaas zelfs het gemiddelde niveau van doordeweekse toogpraat in de verste verte niet weet te halen.
    Vriendelijke groet,
    Jos Peeters
    gemeenteraadslid
    voormalig schepen openbare werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *