[update] Toevoeging persmededelingen CD&V OpenVLD en N-VA 

Op de laatste gemeenteraad van 23 december jl. kwam het binnen de bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 tot een fatale ontknoping: Ph7 stemde tegen zijn eigen financiële meerjarenplanning.

Gemeentehuis hove

Is dit het begin van het einde van de nieuwe bestuursploeg?

Het zat al een tijdje scheef binnen de bestuursmeerderheid, zeker sedert op de gemeenteraad van september jl. er publiekelijk een wisselmeerderheid van N-VA en CD&V zich aandiende om via een motie de gemeentediensten en het OCMW meer en beter te laten samenwerken wat kostenbesparend is. Ph7 zag dit niet zitten, zij leveren immers de OCMW-voorzitster en willen in Hove een eigen ‘parallele administratie’ uitbouwen.

Alles verliep tijdens deze gemeenteraad nogal zoals verwacht; er werden nogal wat vragen gesteld over alle financiële begrotingspunten en belastingsreglementen, zeker in het kader van de nieuwe wetgeving rond de B.B.C. (Beheers- en BeleidsCyclus).

Bij de bespreking van de OCMW-meerjarenbegroting stelde schepen van Cultuur Arnold Herrebout (N-VA) “dat er deze morgen in het schepencollege een aanzet is gegeven tot overbrugging van de heersende discussie via een geschreven tekst. Er is kans dat we eruit komen. De pers en de straat zijn niet de meest aangewezen plekken om een discussie te voeren en woorden zoals ‘deloyaal’, ‘onbetrouwbaar’ bevorderen niet onmiddellijk het zoeken naar een oplossing. We zullen de feiten interpreteren in functie van een bepaald kader. We zullen ook mensen van buiten het OCMW raadplegen. Inhoudelijk gaan we vandaag niet in op specifieke vragen. We houden ons aan ons programma en de afspraken met de coalitiepartner. Dit overleg is gepland voor midden januari 2014”.

Geld euro's

Daarna overliep financieel beheerder Dirk Van Havere – vroeger de gemeenteontvanger – technisch heel uitgebreid de voorliggende documenten. Verschillende raadsleden hielden hun tussenkomst. Nadien was er een korte onderbreking omdat de gemeentesecretaris Luc Van Russelt de rangorde voor de stemming moest gaan opzoeken. Tijdens deze stemming gebeurde het : N-VA stemde als enige meerderheidspartij voor de OCMW-meerjarenbegroting (zes stemmen) terwijl Ph7 samen met het groen-linkse Hove Beweegt tegen stemden (8 stemmen) bij vier onthoudingen van CD&V/VLD. Gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) noemde dit “een ernstig politiek feit waarbij een lid van de meerderheid tegen zijn eigen begroting stemt.” Volgens raadslid Katia Devriendt (Ph7) “zijn wij genoodzaakt om zo te handelen gezien de houding van de N-VA. Onze coalitiepartner legde éénzijdig zijn wil op. Met 790.000 euro kan men geen werking van het OCMW waarborgen. Het is het schepencollege dat zich moet buigen over een meerjarenplan en eind januari 2014 met een ernstig plan naar de gemeenteraad komen”. Bij de N-VA stelde burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) onmiddellijk na de stemming “dat de coalitie hier een einde neemt”. Schepen Arnold Herrebout vroeg zich af “wat het gegeven woord van Ph7 eigenlijk nog waard is”. Wie vertrouwt die mensen nog ?

Wapenschild op gemeentehuis

Nadien vormde er zich een mogelijk nieuwe coalitie tussen N-VA en CD&V/VLD, want beide fracties keurden het gemeentebudget 2014 goed met tien stemmen tegen 8 voor Ph7 en hun groen-linkse bondgenoten van Hove Beweegt.
De overblijvende 9 andere agendapunten werden dan in een drafje van 10 minuten afgehandeld. Er waren ook geen vragen meer uit de zaal, gelet op het feit dat het reeds dinsdag 24 december was. Voorzitter Guido Sel (N-VA) sloot de gemeenteraadszitting af om 01.30u.

Nadien deden een 20 tal aanhangers van N-VA en CD&V/VLD zich nog tegoed aan allerlei lekkernijen op een BBQ opgezet door het kartel “Fan van Hove” (CD&V/VLD) voor het gemeentehuis en ten voordele van Music for Live. Hier was de recente politieke crisis het hoofdgesprek. We vermoeden dat dit in bepaalde Hovese taphuizen in het gemeentecentrum ook het geval was.

Gemeenteraad Hove

Commentaar:

Dat het niet goed liep tussen N-VA en Ph7 wisten we reeds een tijdje. Zie onze eerdere berichtgeving hierover.

Er bestaan nog steeds verschillende mogelijkheden om dit op te lossen.

Op het schepencollege van maandagmorgen 23 december lag er blijkbaar een document op tafel dat zowel door N-VA als Ph7 werd aanzien als een verdere basis om te blijven onderhandelen en midden januari 2014 met een oplossing voor de OCMW-werking naar buiten te komen.

Als men dan 12 uur later deze overéénkomst radicaal van tafel veegt en tegen zijn eigen begroting stemt – de ambtenaren een mes in de rug steekt – kan men hier enkel nog spreken van een groot gebrek aan politieke verantwoordelijkheid van de zijde van Ph7. Heel deze politieke crisis is de fout van Ph7 en in het bijzonder van de top van deze club : de schepenen Dave Van den Berghe en Guy Wollants, OCMW-voorzitster Goedele Breyne met een stevige nadruk op laatstgenoemde persoon. “Als het OCMW moet werken met voorlopige twaalfden, dan ook de gemeente !” is blijkbaar de Ph7-strijdkreet.

Ph7 is ideologisch een samenraapsel van mensen van allerlei slag : diep blauwe liberalen, conservatieve katholieken, franskiljons en belgicisten, politieke avonturiers die al overal zaten, politieke opportunisten die meewaaien met de wind en enkele gemakkelijk manipuleerbare idealisten. Een stevige basis ontbreekt hier volledig.

Ph7 lonkte voor de gemeenteraadsverkiezingen erg naar het groen-linkse Hove Beweegt om een meerderheid te vormen. Maar de verkiezingsuitslag liet dit niet toe.

Buiten Hove heeft Ph7 geen werking en ook geen enkele invloed, noch ondersteuning van parlementairen of een studiedienst.

Dat het dan vlug mis loopt bij een vrij banaal meningsverschil, ligt aan de politieke onvolwassenheid van zulke structuur als Ph7 in Hove. De menselijke geaardheid van “wij tegen zij” komt dan vlug boven (lange tenen) en vindt geen kanalisatie binnen mogelijke overlegstructuren. Het conflict ligt open en bloot op straat.

Gelukkig zijn er in Hove nog mensen die wel aan een politieke oplossing willen werken en het algemeen belang van de Hovenaars in ogenschouw nemen !

Wordt alvast vervolgd in 2014 !

 

Persmededeling CD&V – OpenVLD:

openVLD-CDenV logoN-VA en Ph7 creëren ongeziene politieke chaos. 

Het kartel CD&V-Open VLD betreurt het dat de huidige coalitiepartners er niet in slagen om op een respectvolle en volwassen manier overleg te plegen en tot een aanvaardbaar compromis te komen over de meerjarenbegroting van onze gemeente. Een coalitiepartner die er ter zitting zelf de stekker uittrekt, dat is nooit gezien. Na het OCMW is nu ook de gemeenteraad gevat in de destructiepolitiek van N-VA en Ph7.

De discussie die tot vroeg deze morgen werd gevoerd over de meerjarenbegroting, was voor het kartel Fan van Hove inhoudelijk niet begeesterend genoeg om te steunen, doch we gaven onze voorkeur om niet tegen te stemmen. Tot ieders verbazing deed coalitiepartner Ph7 dit wel. Een duidelijk ingestudeerde nummer nadat OCMW-voorzitster Goedele Breyne in haar eigen raad het punt omtrent de OCMW-begroting eigenhandig van de agenda had gehaald. Dit getuigt van een compleet disrespect tegenover haar eigen collega OCMW-raadsleden en is allerminst democratisch te noemen. Wij blijven ijveren voor een sociaal beleid op maat van onze gemeente, met een duidelijke omkadering, en dus een betaalbare versie die altijd zal kunnen terugvallen op een bijpassing van de gemeente mochten er tekorten zijn.

Om de gemeente niet helemaal te blokkeren en het goed voorbereide werk van de Hovese ambtenaren te onderlijnen, steunde ons kartel het voorliggende gemeentebudget voor 2014 wel. Of dit overeind blijft na het wegstemmen van de meerjarenbegroting is maar de vraag. Onze inzet: maximaal gaan voor de bestuurbaarheid van Hove.

We roepen beide partijen op zich te bezinnen over deze complete blokkage en eindelijk het gemeentebelang voor hun ego’s te plaatsen. Dit is Hove onwaardig!

 

Persmededeling N-VA:

Woordbreuk is er te veel aan.

N-VA logoHet meningsverschil in het Hovese College, tussen de bestuurspartijen N-VA en pH7 duurt al even. Op het College van 23 december kwam er evenwel een doorbraak. Er werd een overeenkomst bereikt die begin Januari 2014 verder zou worden uitgewerkt.

Tijdens de gemeenteraad  van maandagavond 23 december verheugde N-VA zich over dit ‘fragiel ‘ akkoord. Tot grote verbijstering van de N-VA stemde de fractie van pH7 tegen de plannen die ze zelf mee hebben opgesteld. ’s Morgens zegden ze JA, ’s Avonds NEEN. Ongezien. Ongehoord. De Hovenaars verdienen een dergelijke woordbreuk niet.

De maandenlange inspanningen van de financiële dienst en de administratie  voor de voorbereiding  van het Meerjarenplan, werden door pH7 op een onverantwoorde wijze van tafel geveegd, waardoor Hove in een financiële onzekerheid wordt gestort. Een poging om Hove onbestuurbaar te maken.

Aanleiding tot de overeenkomst tussen de bestuurspartijen en de woordbreuk van pH7 daarna, was de bijdrage aan het OCMW. De benadering van N-VA is gebaseerd op onze grondige financiële analyse én op onze  politieke en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar nog voor  in het College de geplande bespreking hierover  kon plaatsvinden, blies pH7  de boel op.

N-VA Hove neemt er akte van dat pH7 door haar stemgedrag de bestuurscoalitie doelbewust in gevaar brengt. N-VA zal met alle wettelijke middelen die het gemeentedecreet voorziet, deze poging tot onbestuurbaarheid counteren. In de komende dagen zullen de nodige stappen gezet worden om deze onzekerheid weg te nemen zodat de Hovenaars niet gegijzeld worden, buiten hun wil.

De gemeenteraadsvoorzitter heeft voor  6 januari 2014 een extra gemeenteraad laten bijeenroepen om de meerjarenplanning 2014 – 2019 vast te stellen.

Het N-VA bestuur van Hove.