Op de laatste gemeenteraad ondervroeg raadslid Filip Lecoutre (CD&V) het schepencollege hoe het nu zat met de mogelijke uitbesteding van groenonderhoudswerken op de openbare weg in de gemeente. “We lazen in de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 5 augustus jl. dat het gemeentebestuur eraan denkt om een externe firma in te schakelen voor de onkruidbestrijding. Hoe zit het hier eigenlijk mee ?” aldus de interpellant.

Schepen van ICT, Leefmilieu en Middenstand Bart Van Couwenbergh (N-VA) gaf een uitgebreid antwoord: “De parking aan het spoorwegstation werd aangeplant door de gemeente en dient ook door ons onderhouden te worden, volgens de afspraken met de NMBS-holding. Er zijn nieuwe aanplantingen gebeurd achter de nieuwe appartementen in de Oudstrijdersstraat (zijde Louis Van Lindenstraat). Gezien de hoofdman van de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening voor langere tijd afwezig is, worden nieuwe plannen (o.a. de aanplantingen in de Rozenlei) mogelijk enige tijd achterruit geschoven. Er ontbreekt in onze gemeentelijke groendienst een degelijk meewerkend ploegbaas. Aansturing gebeurt nu grotendeels door andere ploegbazen die niet altijd aanwezig kunnen zijn, gezien de vele andere taken die zij op zich moeten nemen. Er werden de jongste tijd vele nieuwe aanplantingen gedaan zoals in de Kapelstraat, de Boechoutsesteenweg, Mortselsesteenweg, rond C.C. “De Markgraaf”, in de Rozenlei, aan het waterbekken van de Oudstrijdersstraat. Deze moeten allemaal door de gemeentelijke groendienst worden onderhouden.

Ook de nieuwe wetgeving rond het gebruik van onkruidverdelgingsmiddelen zorgt ook voor extra werk. Ondertussen kreeg de groendienst hiervoor extra machines ter beschikking.

Tijdens de vakantieperiodes verlichten de jobstudenten uiteraard een deel van het werk, maar ze moeten in de toekomst beter aangestuurd worden. Er werden 8 jobstudenten in de maand juli en 8 jobstudenten in de maand augustus 2013 te werk gesteld : samen voor een totaal van 160 werkdagen.

Wat de uitbesteding van de onkruidverdelging betreft is er een samenwerking met sociale tewerkstellingsprojecten zoals de firma Levanto. Deze organisaties werken met eigen materieel en zorgen op het terrein voor een goede begeleiding van hun werkkrachten. De onkosten voor de gemeente zijn minimaal. In een eerste proefproject werd Levanto ingehuurd om het afgebakende terrein van de gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool éénmalig volledig op te kuisen (gras afrijden, snoeien, hagen scheren, onkruid wieden). Na de eerste evaluatie, kan dit een succes worden genoemd. We bekijken op dit moment of we deze samenwerking verder kunnen bestendigen ? Bijvoorbeeld voor regelmatige onderhouds- en maaibeurten van het groengebied rond het bekken in de Oudstrijdersstraat en de nieuwe aangelegde gracht naar de Koude Beek toe. We bekijken ook verder of er nog andere afgebakende groenterreinen kunnen worden onderhouden door sociale tewerkstellingsinitiatieven zoals Levanto.”

levantoDe CD&V-interpellant was tevreden met de uitleg.

Tijdens de vorige legislatuur 2007-2012 – waarin CD&V o.a. de burgemeester leverde – stelde de toenmalige oppositie ook vragen over de mogelijke inzet van niet-gemeentepersoneel (via interimkantoren) om gemeentediensten tijdelijk bij te staan in het vele werk (o.a. in vakantieperiodes, om bladeren te vegen tijdens de herfst en sneeuw tijdens de winter). Dit was toen onbespreekbaar voor de groen-linkse meerderheid. Gemeentepersoneel moesten allemaal statutair benoemden zijn. Vandaag schikt de CD&V zich vanuit de oppositie in deze nieuwe toestand. Hoe mensen kunnen veranderen van idee, enkel omdat ze in de meerderheid of de oppositie zitten. Politici zijn dikwijls niet in te schatten !

1 reactie

  1. Graag de volgende reactie op uw artikel ” mogelijke uitbesteding van groenonderhoudswerken”.
    Als inwonder van de Neckersbeemd valt het ons eens te meer op dat hier alleen wordt gesproken over onderhoudswerken in de dorpskern. Het is al jaren dat ik hierop reageer. De Neckersbeemd en omgeving wordt als kleine straten beschouwd door het gemeentebestuur. We hebben een aantal jaren moeten wachten op “straatvegen” wanneer dit in andere straten regelmatig gebeurd.
    De beplantingen aan de Lintsesteenweg worden met veel moeite 1x per jaar onderhouden.
    De vroegere bushalte “Lauwhoevestraat” werd verplaatst naar de helft tussen Regenbeemd en Neckersbeemd. Dit is pal op de scheidingslijn tussen ons perceel en het achterliggende.
    Gezien er zich aan deze zijde geen bushokje bevindt staan de mensen op de aanplantingen. Met als gevolg : platgetrapt en ook het vuil op de grond. Na veel moeite hebben we nu toch al een vuilbakje bekomen.

    Om hierop verder te gaan. De Neckersbeemd vertoont al jaren een verzakking. In 2005 werden deze werken op de planning gezet maar om budgettaire redenen afgevoerd. We zijn 2014 en nog is er niets gebeurd.

    Om over de problemen met de ophaling van het huisvuil te zwijgen.

    En toch betalen we belastingen als iedereen. Hadde de hoop gesteld in het nieuwe schepencollege maar het blijft bij een droom.
    Wacht nog steeds op een antwoord van de burgemeester. Heb een aantal maanden gelden dezelfde vragen gesteld
    R. Janssens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *