Nadat onze derde en oudste koningin Fabiola enkele maanden geleden in opspraak kwam omdat ze belastingen op ‘haar eigendommen’ ontweek, krijgt ze al navolging in de hoogste adellijke familie van het land. Niemand minder dan de kersverse ‘koningin der Belgen’, Mathilde 1ste, heeft met haar broertje en zusjes een constructie opgezet om net hetzelfde te doen als dat waar Fabiola van beschuldigd werd, de fiscus buiten spel zetten !

Geld dollars

Fabiola zou ondertussen ‘haar constructie’ hebben opgeheven (“wie gelooft die dame nog ?”), maar Mathilde wil met de vennootschap ‘Groupement Forestier de Losange’ (GFL) haar familiecentjes in veiligheid brengen. In plaats van de gronden rond het kasteeltje van Losange (prov. Luxemburg) waar ze opgroeide, te verdelen onder de drie rechthebbenden, worden ze nu doorgegeven in de vorm van aandelen. Na haar overlijden zouden de aandeelhouders dus geen successierechten moeten betalen op geërfde gronden, aangezien ze reeds aandeelhouder zijn van de vennootschap die de gronden ‘beheert’. Ook de kosten gedaan aan de gronden en het kasteel worden simpelweg afgetrokken van de belastingen via deze vennootschap.

Voor belastingen te ontwijken moet je bij de Saksen-Coburgers en aanverwante adellijke families zijn. Ze kennen alle trucken van de foor ! De gewone belastingbetaler zal wel afdragen aan de fiscus tot hij/zij er bijna bij neervalt …Voor de familie van Mathilde is deze constructie in zekere zin nog begrijpelijk. Maar als ‘nieuwe koningin der Belgen‘ mag Mathilde wel een beetje meer bescheidenheid aan de dag leggen. Ze heeft zeker een korps aan juristen en financiële raadgevers ter beschikking staan, om dit soort constructies in perfecte banen te leiden. Zaken die de gewone man/vrouw niet meteen voorhanden heeft. En dan zal haar man, de nieuwe koning Philippe/Filip, tijdens zijn jaarlijkse kerstboodschap eind december een oproep doen voor “meer morele waarden in de samenleving en tegen het grenzeloze materialisme”, enz … van Koninklijke hypocrisie gesproken.

Richt ook een vennootschap op !

Even voor alle duidelijkheid; koningin Mathilde maakt louter gebruik van een bestaand systeem dat wettelijk toegelaten is. Foefelen is dit zeker niet. Er zijn meer mensen in België, van alle politieke strekkingen tot zelfs radicale marxisten die dit systeem geregeld toepassen. Gezien de hoge successierechten die geheven worden in ons landje op het nalatenschap voor de erfgenamen, wordt wel meer vastgoed in zulke constructies gestoken: er wordt een vastgoedvennootschap opgericht met deelbewijzen. Het verhindert inderdaad dat vastgoed opgesplitst wordt door erfenis en het vermijdt eveneens dat er successierechten betaald moeten worden, aangezien het om aandelen aan toonder gaat. Bij een overlijden kunnen de aandelen zonder veel administratieve plichtplegingen doorgeschoven worden naar anderen/erfopvolgers. Geen successierechten, geen belastingen. Alles zuiver legaal in orde !

Geld 100 dollar

En ja, iedereen kan op deze wijze het onderhoud aan de eigen woning aftrekken van de belastingen. Dit staat in schril contrast met wat koningin Fabiola deed, nl. liquide geldmiddelen – hoogstwaarschijnlijk vergaard door de jaarlijkse fikse dotaties – in een daartoe opgericht fonds steken. Mathilde doet hier met haar eigen middelen (niet verworven door dotatie, want reeds eigendom van haar familie voor ze koningin werd) wat dus wel meer mensen doen. Bemerk het verschil tussen een vennootschap en een fonds.

In principe zou iedere Vlaming, die een woning (of meerdere eigendommen) bezit, zulke constructie moeten opzetten. Dit komt alleen maar de eigen nabestaanden ten goede en het verhindert dat de geïnde gelden naar de bodemloze putten van “België/Belgique/Belgien” vloeien. Ook al zijn successierechten in ons land regionale materie, uiteindelijk komt het geld via de transferten toch terecht waar het niet thuis hoort : België, Europa (o.a. Griekenland), vreemdelingen, Wallonië, de PS …