Mensen zeggen veel zonder woorden. Non-verbale communicatie. Het is dan ook belangrijk om te letten op zijn of haar lichaamstaal. Zeker als je pas iemand leert kennen. Hier volgens enkele tips .

Gebaren, gezichtsuitdrukkingen of zelfs de manier waarop we zitten : het zegt allemaal iets over hoe we ons voelen. En het strafste is dat we het onbewust doen. Lichaamstaal liegt dus zelden.

Dus als je weet hoe je de lichaamstaal van je oogappel leest, kom je meer te weten over datgene waar hij of zij mee bezig is. Zo kom je in alle relatiefases – en zeker bij de eerste dates – wel nuttige dingen te weten, bijvoorbeeld over hoe hij of zij de relatie ziet en zich voelt bij jou.

p1040767

Leren observeren

We kunnen niet àlles over ‘lichaamstaal lezen’ hier vertellen, maar we kunnen je wel op weg helpen. Een eerste goede raad : leer observeren ! Zeker in het begin zal je date niet veel prijsgeven, dus je moet het doen met subtiele hints. Als ze met haar haar speelt, ben je goed bezig. Hetzelfde geldt als hij of zij in jouw richting zit, dus als het lichaam van je date naar jou wijst.

Als je duidelijke signalen leert interpreteren, heb je een sterk dating-instrument in handen.

Trek niet te snel besluiten

Een geeuw kan er gewoon op wijzen dat iemand moe is, maar het kan ook zeggen dat men zich verveelt. De rest van de lichaamstaal van betrokkene zegt je hoe het zit !

Tijdens jullie eerste date kruist ze haar armen niet. Of ze trekt haar trui uit zodat je een stukje van haar bloesje ziet. Dat is een goed teken, niet ?

Welja, misschien. Ze kan het ook gewoon te warm hebben. Of ze voelt zich misschien niet op haar gemak. Misschien wil ze wel gewoon een andere houding aannemen, kwestie van wat afwisseling.

Als je lichaamstaal leest, moet je letten op het geheel. Kijk naar àlle signalen en focus je niet op één signaal. Dat ene kan net het grote geheel tegenspreken. Let ook op dingen die ze herhaaldelijk doet.

p1040706

Duidelijk is juist

Niet met je gezicht naar elkaar zitten, is zelden een goed teken. Ziet hij je zitten ? Dan zal hij zich zo goed als zeker naar jou draaien. Hij zal zeker een been, voet of zijn schouders in jouw richting laten wijzen. Als zijn navel naar jou wijst, ben je goed bezig. Wijst hij naar de deur… minder goed bezig …

Een ander duidelijk signaal is oogcontact. Je kan praten over dat monsterlijke spreadsheet op het werk of het sterrenstelsel, maar als hij even intens in jouw ogen kijkt als jij in de zijne dan is hij misschien toch geïnteresseerd (in jou, niet in je spreadsheet).

Natuurlijk is er nog het feit dat mensen naar elkaar kijken als ze aan het praten zijn. Maar dat doen ze meestal niet non-stop. Ze worden afgeleid door iemand anders aan de bar of kijken eens naar hun drankje om te zien of het al op is en als je geen bar of drankje in de buurt hebt, dan staren ze misschien even in het niets. Als hij amper wegkijkt, moet je blijven doen wat je aan het doen bent. Als hij de hele tijd wegkijkt, is het tijd voor plan B.

Als hij je arm aanraakt terwijl hij praat, is het ook vrij duidelijk. Maar dat wist je zeker al…

p1040701

Zenuwen zijn goed

In het begin van een relatie, zijn zenuwen zeker goed. Ze houden je alert en zorgen ervoor dat ze je onbewust dingen vertelt die ze misschien niet zou zeggen.

Als ze gespannen lijkt – en ze misschien met haar voeten wiebelt of met haar juwelen speelt – kan dat een goed teken zijn. Als ze je ziet als leuk gezelschap op café, zal ze minder bezig zijn met een goede indruk te maken.

Het haar-ding

Nee, zo zal ze nooit door haar haren kammen als ze voor je zit. Vrouwen lijken vaak met hun haar te spelen, maar als ze op date zijn – of als ze bij jou in de zetel zit en je je afvraagt of ze in de mood is – kan het een positief teken zijn.

Haren kammen zit in het vrouwelijke DNA. Vrouwen doen het onbewust om een partner te vinden. Net als haar haren naar achter gooien trouwens. Zo toont ze je ongewust meer van haar lichaam. Dus als ze haar haren naar achter gooit, er met haar vingers door kamt of ze het rond haar vingers draait dan zit je goed.

p1040590

Anders lachen

Als zij of hij totaal niet lacht, maak je beter dat je weg bent. Een flauwe of halve glimlach, betekent ook niet veel goeds. Als ze breed glimlacht of ze haar lippen stijf op elkaar houdt en haar glimlach wegsmelt als sneeuw voor de zon dan moet je ingrijpen of aanvaarden dat het niets zal worden. De combinatie van een brede glimlach en spelen met haar haren, werkt dan wel weer in je voordeel.

Pupillen power

Ogen kunnen je veel vertellen. Zo’n starende blik gaat waarschijnlijk wel gepaard met een ongemakkelijke moment. Het is moeilijk en het vergt wat oefening, maar als het je lukt dan doe je er zeker nog je voordeel mee.

Verschillende studies tonen aan dat als een vrouw praat met iemand waarin ze seksueel geïnteresseerd is, haar pupillen verwijden. Dat kan ze onmogelijk voor je verbergen. Daarom is een goed verlicht modern restaurant voor een tweede of derde date vaak een betere optie dan een bruine kroeg.

Studies wijzen er ook op dat ze die interesse heeft als haar borstkas rozig wordt. Dat merk je door iets lager dan haar sleutelbeen te kijken.

Toch nog even dit: neem die tekens afzonderlijk niet al te ernstig. En laat je niet van de kaart brengen als je ze niet ziet. Wat niet is, kan nog komen !