Als je gezond door het leven wil gaan, kan je beter regelmatig gaan wandelen dan gaan lopen. Dat bleek uit een Amerikaanse studie. Lopen verbrandt wel meer calorieën, maar is daarbij ook gevaarlijker voor je hart.

De studie vond gedurende zes jaar plaats bij 33.060 lopers en 15.045 wandelaars in de USA. Wanneer beide groepen dezelfde energie verbruikten, was het gezondheidsvoordeel voor de wandelaars gemiddeld veel groter. De kans op hartproblemen nam bij deze laatste groep af met 9,3 procent, daar deze bij lopers met 4,5 procent verminderde.

P1020975

Het gemiddelde energieverbruik van lopen ligt uiteraard hoger dan bij wandelen. Toch wil dat dus niet automatisch zeggen dat deze inspanning ook gezonder is. Je lichaam moet dieper gaan, want ook meer van je reserves vraagt. Een hoge bloeddruk en hartslag horen hier vaak bij. Met soms pijnlijke gevolgen bij dikwijls zwaarlijvige mensen die veel te diep zijn gegaan in hun inspanningen om op korte termijn veel kilo’s kwijt te raken.

Wie dus graag rustig aan zijn gezondheid wil werken, kan dus beter kiezen voor enkele mooie lange wandelingen dan voor enkele korte intensieve loopsessies. Een half uurtje per dag wandelen en de kilo’s zullen snel verbranden.