De Vlaamse regering heeft via haar interne staatshervorming plannen om gemeenten met minder dan 10.000 inwoners eerst vrijwillig te laten overgaan tot een fusie met anderen. In de provincie Antwerpen – zoals in alle andere Vlaamse provincies – zijn er nog verschillende gemeenten die hiervoor in aanmerking kunnen komen (Hove, Lint, Niel, Schelle, Dessel, Sint-Amands, Meerhout, Hulshout, enz..).

Worden wij – net als onze Engelse naamgenoten – opgeslokt door onze grotere buurgemeenten ?
Worden wij – net als onze Engelse naamgenoten – opgeslokt door onze grotere buurgemeenten ?

Tijdens de vorige bestuursperiode 2007-2012 interpelleerde het toenmalige Vlaams Kartel geregeld over deze problematiek. Voormalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) antwoordde steeds dat het over ideeën ging en niet over concrete plannen.

 

Hove in het oog van de storm ?

Onlangs gaf de nieuwe Hovese burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) tijdens een reportage op de regionale Antwerpse TV zijn mening over dit debat. Dit sloeg in het verkeerde keelgat van het kartel CD&V/VLD (“Fan van Hove”) die vandaag in de Hovese gemeenteraad op de oppositiebanken zetelen.

‘Deze week is op ATV een reportage gebracht over de fusies van gemeenten, naar aanleiding van voorstellen van Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois. Daar verklaarde de nieuwe burgemeester van Hove,  Koen Volckaerts (N-VA), die voorstellen te steunen. Hij gaf aan dat in eerste instantie een fusie met de buurgemeente Boechout goed zou zijn om boven de grens van 20.000 inwoners te komen. Maar hij ging verder en stelde dat een schaalgrootte van 50.000 inwoners mogelijk meer aangewezen zou zijn.

Het kartel Fan van Hove (CD&V –Open VLD) wijst die ideeën radicaal af. Het kartel had bij de gemeenteraadsverkiezingen voor 14 oktober hier een zeer duidelijk programma voor behoud van de eigenheid van Hove als kleine gemeente. De Fans van Hove geloven in de toekomst en de betaalbaarheid van deze kleine gemeente. Zij hebben hiertoe ook een duidelijk beeld qua personeelsorganisatie en keuze voor goede, efficiënte dienstverlening. De Fans van Hove waren de enige lijst die voor 14 oktober 2012 dit tot inzet maakten van de verkiezingen. Geen enkele andere lijst betwistte dit. Nu komen echter ideeën van een fusie plots terug boven, niet toevallig in een regio die de N-VA-tsunami vol over zich heen kreeg. De intenties richting 2014 lijken ons duidelijk.

Een fusie van Hove met omringende buurtgemeenten heeft bovenal veel weg van een uitverkoop. Hove als kleine gemeente opslokken is zonder meer financieel interessant en politiek een koopje voor de buurtgemeenten. Hove heeft een erg lage schuldgraad, mooi begrotingsoverschot en de Hovenaar heeft een hoog inkomensprofiel. Daarnaast moet er weinig worden tegemoetgekomen in een fusie, de bestuurskracht van Hove staat voor 8.200 inwoners, bij een schaalvergroting zal de stem van de Hovenaar het moeten afleggen tegen de veel grotere bewonersaantallen van bijvoorbeeld Mortsel (25.000), Kontich (21.000) en zelfs Boechout (12.700).

Vandaag is het te laat om dit nog aan te kaarten op de gemeenteraad van 29 april, maar wij zullen hierover een debat vragen op de gemeenteraad van mei, en de visies vragen van alle fracties in de raad, meerderheid en oppositie” aldus gewezen burgemeester en gemeenteraadslid Luc Vuylsteke de Laps.

Bekijk de ATV reportages:

 

Hove heeft 11 naamgenoten verspreid over de hele wereld (2 in Duitsland, 3 in Denemarken, 2 in Noorwegen, telkens één in Wallonië, Engeland, de USA en Australië). Het zijn er allemaal deelgemeenten van een groter administratief geheel. De meest bekende is Brighton/Hove aan de Engelse zuidkust, het “Knokke van London”. Het Vlaamse Hove is nog de enigste zelfstandige gemeente Hove in de wereld. Veel Hovenaars willen dit ook zo houden. Willen alle Hovese politici dit ook zo houden? Dit dossier komt heel waarschijnlijk nog snel terug ter sprake in onze gemeente.

hove in de wereld cover

Peiling over fusies van gemeenten:

Moet Hove fusioneren met één of meerdere van haar buurgemeenten?

  • Neen (67%, 56 stemmen)
  • Ja (23%, 19 stemmen)
  • Geen mening (11%, 9 stemmen)

Totaal gestemd: 84

Laden ... Laden ...

Indien Hove MOET fusioneren met een buurgemeente, naar welke combinatie gaat uw voorkeur uit?

  • Lint (43%, 36 stemmen)
  • Boechout / Vremde (22%, 18 stemmen)
  • Allemaal eender (12%, 10 stemmen)
  • Edegem (7%, 6 stemmen)
  • Met meerdere gemeenten (7%, 6 stemmen)
  • Kontich / Waarloos (6%, 5 stemmen)
  • Mortsel (2%, 2 stemmen)

Totaal gestemd: 83

Laden ... Laden ...