Zuhal Demir neemt het op voor alle Vlaamse onthaalouders

Federaal volksvertegenwoordiger Zuhal Demir – zelf van Koerdisch Turkse afkomst – reageert onthutst op de vraag van het Turkse consulaat in Antwerpen om Turkse pleegkinderen hier voortaan enkel bij onthaalouders van Turkse origine onder te brengen. “Hoe kunnen die kinderen zich ontpoppen tot volwaardige jongeren als ze niet langer in contact mogen komen met de lokale gewoontes van hier ? Dit staat toch helemaal haaks op een goede integratie.”

Demir vraagt zich af welk belang hier primeert : het belang van Turkije of dat van het kind. “Voor mij is het zonneklaar : dat van het kind.” Tot slot vindt Demir dat Turkije zich niet moet bemoeien met een intern Belgische aangelegenheid. “Waarom zouden holebikoppels slechte ouders zijn voor Turkse pleegkinderen“, vraagt  Demir zich af. “Zij hebben toch ook de nodige opleidingen gekregen om kinderen in hun gezin op te nemen ? Ze zijn dus gelijkwaardige ouders. Ik vind het een schande dat de Turkse overheid een discriminerende houding aanneemt.

Turkije moet zich niet bemoeien met onze culturele waarden en normen
Turkije moet zich niet bemoeien met onze culturele waarden en normen

Minister ondervragen
Demir gaat alvast minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders over de kwestie ondervragen. “Ik wil weten of de federale regering het standpunt van Turkije deelt.”
Voor Demir is het duidelijk : Turkije moet respect hebben voor onze culturele waarden en normen.

Coverfoto : Zuhal Demir.