De nieuw samengestelde gemeenteraad (Hove) is op donderdag 3 januari jl. van start gegaan. Voor deze eerste zitting hadden de nieuwe gemeenteraadsleden heel hun familie meegebracht want de zaal was te klein. Vele van die mensen hadden nog nooit een gemeenteraadszitting meegemaakt.

Het was uittredend gemeenteraadsvoorzitter Diederik Vandendriessche (Hove Beweegt) die statutair nog het begin van de vergadering voorzat. Er volgende eerst de mededelingen dat de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober jl. in Hove geldig zijn verklaard, want er kwam geen enkele klacht binnen. De nieuwe burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) werd bij besluit van 20 november jl. door de Vlaamse minister van Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA) tot burgemeester van Hove benoemd. Op 5 december legde de nieuwe burgemeester in de handen van provinciegouverneur Cathy Bercx op het Antwerpse provinciegebouw de eed van burgemeester af.

Op de raadszitting volgde een hele resem van eedafleggingen; eerst door alle 19 verkozen gemeenteraadsleden en nadien nog eens door de schepenen en de burgemeester. Ze moesten allen rechtstaan en de voorgeschreven eed “Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen” afdreunen.

» Werden verkozen tot schepenen: David Van den Bergh, Arnold Herrebout, Guido Wollants en Bart Van Couwenberghe

De tweede schepen Arnold Herrebout (N-VA) zal zijn mandaat slechts twee jaar uitvoeren, want op 31 december 2014 geeft hij de fakkel over aan een partijgenoot. Er werd nog geen naam van opvolger voorgesteld.

Gemeenteraadslid en uittredend schepen Els Pauwels (CD&V) maakte hierover de opmerking dat “het nieuwe Hovese schepencollege geen enkele vrouw telt en dat dit een terugstap in de tijd is, terwijl de vrouwen de meerderheid van de Hovese bevolking uitmaken”. Ze kon op begrip rekenen van vele vrouwen in het publiek.

Verzakingen aan hun gemeenteraadsmandaat

In de groen-linkse oppositiefractie Hove Beweegt verzaakten achtereenvolgens Katrien Vanderheyden, Gie Goyvaerts, Bert Goossens en Maria D’Hondt achtereenvolgens aan hun mandaat van gemeenteraadslid. Zo komt uiteindelijk de niet verkozen Dierderik Vandendrieesche terug in de gemeenteraad. De groen linkse fractie houdt vier zetels over, een verlies van twee.

Als nieuwe gemeenteraadsvoorzitter werd Guido Sel (N-VA) aangeduid. Hij zal in de toekomst wat harder moeten spreken of een micro gebruiken, want zijn stem droeg niet tot op het einde van de raadszaal. Hij werd door de gemeentesecretaris Paul Vos ondersteund in zijn handelingen.

De verkozenen van de fractie CD&V-Open VLD vormen één fractie, terwijl in de vierkoppige gemeenteraadsfractie geen enkele liberaal verkozen geraakte.

Bij de verkiezing van de OCMW raadsleden dook er een klein schoonheidsfoutje op. Ieder gemeenteraadslid kreeg vijf stembrieven om zijn favoriete kandidaat aan te duiden en 19 Hovese gemeenteraadsleden zouden dus voor 95 stembrieven (19 x 5) moeten zorgen. Er doken bij de telling ineens 96 stembrieven op. (Bij onze buren in Mortsel moest een dag vroeger de stemming van de OCMW-raadsleden worden overgedaan omdat er een partijinstructie met stemadvies tussen de stembiljetten was geslopen). Uiteindelijk bleek alles op een verkeerde telling te berusten. Eerste schepen David Van den Berghe (pH7) kreeg van raadslid en uittredend burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) de opmerking dat hij niet zo snel besluiten moet trekken uit stemmingen die er misschien helemaal niet zijn.

Werden als OCMW-raadsleden verkozen: voor de N-VA , Walter Witvrouwen en Reinhilde Berben; voor pH7 Positief Hove zijn dit Jan Wouters, Machteld Hofmans (ook verkozen als gemeenteaadslid) en Goedele Breyne (wordt OCMW-voorzitter), voor het kartel CD&V-Open VLD : Diane Tinnemans (VLD) en Gert Denollet (onafhankelijke), voor Hove Beweegt : Guy Goyvaerts (HB/ SP-a) en Nelly Bellens. We stellen vast dat de N-VA stemmen leverde voor de verkiezing van een derde pH7-lid en de CD&V heeft ‘officieel’ geen lid in de OCMW-raad.

OCMW-raadslid Guy Goyvaerts werd maar met 9 stemmen verkozen, terwijl zijn partijgenoten over tien stembrieven beschikten. Er was geen enkel probleem want er waren evenveel kandidaten als er plaatsen waren. Goygaerts blijft drie jaar op post en geeft dan zijn mandaat nadien door aan Katrien Hoes.

Voor de politieraad van de politiezone H.E.K.L.A. (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) werden enkel de voorgedragen leden van de meerderheid verkozen, omdat de oppositiefracties onvoldoende stemmen hadden om een eigen kandidaat erdoor te halen. Voor de N-VA werd gemeenteraadslid Gerda Lambrecht gekozen en voor pH7 de heer Marc De Cleene. De burgemeester maakt van rechtswege deel uit van het politiecollege en zit bij beurtrol gedurende een vol jaar dit college voor.

Na de officiële zitting werd het geheel afgerond met een receptie. Wat steeds opvalt is dat op zulke evenementen partijgenoten en supporters direct samenklitten. Er zijn maar weinig gespreksgroepjes te vinden die op zulke informele activiteiten bestaan uit politieke concurrenten.

Gerda Lambrecht (N-VA) kan best wat mediatraining volgen
Gerda Lambrecht (N-VA) kan best wat mediatraining volgen

Wij gingen tijdens de receptie op zoek naar het waarom van het ontbreken van een vrouw in het nieuwe schepencollege. We spraken hierover eerst Gerda Lambrecht (N-VA)  aan, omdat zij als tweede kandidaat en als eerste vrouw op de N-VA-kieslijst stond. Wat opviel is dat betrokkene schichtig wegliep met een glas champagne in de hand en mompelde ‘dat we die vraag maar aan de burgemeester moeten stellen’. Er is nog “veel werk aan de politieke winkel” bij de nieuwe bestuursmeerderheid. Media-training is er o.a. één van. Heel waarschijnlijk wordt de opvolger van tweede schepen Arnold Herrebout (N-VA) op 1 januari 2015 een vrouw. Dan valt de keuze tussen de vrouwelijke N-VA-gemeenteraadsleden Gerda Lambrecht en Veerle Dhaene. Of er zou een opvolger (m/v) ter vervanging van buiten de gemeenteraad moeten komen. Een schepenmandaat houdt heel wat bekwaamheden in en is intellectueel niet te onderschatten. Als men het goed wil doen, “kan men in Hove beter zijn bed in het gemeentehuis opmaken”, want ‘de administratie laat geregeld wel wat steken vallen’ en er valt veel te controleren.

Het worden nog spannende politieke tijden in Hove.