Na de CD&V met huidig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps, stelt de groen-linkse meerderheidspartij Hove Beweegt nu eerste schepen Jo Ampe voor als kandidaat burgemeester voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 14 oktober 2012.

Hove Beweegt is een samenwerkingsverband tussen leden van Groen, SP.a, ex-KPB, ex-Spirit en onafhankelijke (extreem)linkse militanten. Zij nemen sedert 1994 in deze vorm aan de gemeenteraadsverkiezingen deel. Bij iedere verkiezing steeg hun zetelaantal.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd Hove Beweegt de grootste fractie met zes zetels in de gemeenteraad. Hun partijbestuur koos toen unaniem voor drie schepenmandaten en het OCMW-voorzitterschap. Deze keuze gaf hen de kans “heel veel beleidservaring en dossierkennis op te doen” aldus Jo Ampe.

Schepen Jo Ampe is ook kandidaat-burgemeester
Schepen Jo Ampe is ook kandidaat-burgemeester

In 2006 had Hove Beweegt politiek al de mogelijkheid om een coalitie te vormen met pH7 (een samenwerking tussen een vroegere afscheuring van CD&V uit 1994 en één afscheuring van VLD in 2006) , aangezien ze samen aan een meerderheid van tien zetels kwamen op de 19 gemeenteraadszitjes. Er waren korte tijd onderhandelingen met pH7 maar uiteindelijk koos Hove Beweegt voor een samengaan met CD&V en gaf het burgemeestersambt uit handen aan Luc Vuylsteke de Laps (CD&V). Dit gaf aanleiding tot het nodige gemor en kritiek binnen de groen-linkse groep Hove Beweegt. De CD&V wordt door vele groen-linksen nog steeds aanzien als “de tsjevenpartij of de kaloten waarmee men beter geen zaken doet”.

Politieke analisten stelden toen dat Jo Ampe schrik had om burgemeester te worden, gelet op de onervarenheid van de meeste groen-linkse verkozenen en de jarenlange politisering van het Hovese gemeentepersoneel via de CVP-CD&V die altijd al aan de macht was in Hove.

Hove Beweegt was de fractie die binnen de bestuursmeerderheid in 2007 ervoor koos om de gemeentebelastingen drastisch te verhogen. De CD&V moest noodgedwongen mee volgen.

Nu beweert Jo Ampe dat hij klaar is voor het burgemeestersambt van Hove. Het worden nog enkele spannende politieke maanden in Hove.