Het Antwerpse onafhankelijke satirische weekblad ’t Scheldt vierde zojuist zijn duizendste uitgave. Het weekblad verscheen in de beginperiode eerst tweewekelijks via fax en vanaf april 2008 wekelijks via e-mail en haar webstek. Het wordt uitgegeven door de vzw ’t Scheldt. De naam verwijst naar de gelijknamige Antwerpse stroom en het werkwoord “schelden”. Hoofdredacteur is (Gil)Bert Murrath.

 

’t Scheldt is erg op de hoogte van allerlei (vaak pittige) Antwerpse nieuwtjes die de normale persorganen niet halen wegens de politieke correctheid (te geladen) of de betrokkenheid van allerlei hoog geplaatsten die de gewone kranten uit de wind zetten. Zo wist ’t Scheldt twee jaar voor de publicatie van het boek over koningin Paola te melden dat koning Albert 2 een buitenechtelijke dochter heeft (Delphine Boël).

’t Scheldt en zijn verantwoordelijke uitgever Bert Murrath werden al verschillende malen voor de rechtbank getrokken door mensen die niet zo gesteld waren op hun berichtgeving. In 2004 werd er een klacht ingediend door toenmalig VLD-volksvertegenwoordiger Claude Marinower wegens smaad. Hij werd door ’t Scheldt uitgemaakt voor “een perfecte volgeling van nazi-methodes”. ’t Scheldt werd veroordeeld. Vervolgens ging Murrath in beroep. Het Hof van Beroep oordeelde dat het niet bevoegd was een oordeel uit te spreken aangezien het om een persmisdrijf ging. Het Assisenhof zou zich over de zaak moeten buigen.

In 2005 werd Murrath zelf tot drie maanden veroordeeld na een klacht wegens laster en eerroof. Sabine Denissen, gewezen curator van het Antwerpse Diamantmuseum, had een klacht ingediend na verschillende sappige berichten over haar privéleven. Hiertegen is Murrath in beroep gegaan en het Hof van Beroep heeft het vonnis vernietigd. Het Hof oordeelde dat de aanklacht over een persmisdrijf ging en dit moet in België door een Assisenhof worden behandeld.

’t Scheldt kreeg van in de beginperiode financiële steun van een aantal Antwerpse vooraanstaanden. Wijlen pastoor Van Nueten, schonk ’t Scheldt, toen het nog uitsluitend een faxkrant was, eind vorige eeuw, een modern faxtoestel terwijl een Vlaamse industrieel de telefoon- en faxkosten betaalde. Enkele Vlaamse zakenmensen hielpen de kosten te dekken, o.m. Rudi van der Paal(medestichter van de Volksunie, oprichter Vlaams-nationale Debatclub), Walter Hechtermans, een uitgever, een verzekeringsman en Marc Stoffels van patisserie Désiré de Lille.
Ook op journalistiek terrein heeft ’t Scheldt de nodige ondersteuning. De rubrieken van prof. dr. Bob Smalhout, Sylvain Ephimenco en Koko Donker worden aandachtig gelezen. Er is een nauwe samenwerking met de Nederlandse kranten De Telegraafen Trouwvoor de overname van artikels.
Wekelijks brengt men boekrecensies die men in andere media met een vergrootglas moet zoeken. Er verschijnen ook verslagen van recepties en feesten van Antwerpse politieke en socio-culturele verenigingen. Velen uit de Antwerpse jet-set doen meewarig over ’t Scheldt, maar iedereen weet wat erin staat. Verschillende abonnees sturen ’t Scheldt via internet door naar al hun kennissen.
Een Zuid-Afrikaan brengt nieuws uit zijn land in het Afrikaans.
De sport komt elke week vakkundig aan bod dankzij Jef Penaltyen Jef Velo.
Karel Anthonissen levert een fris geluid, zowel op buitenlands vlak als op economisch terrein. ElDiablo, Fre, Hansha, Harry , Korbo, Manten, Sam zijn karikatuurtekenaars die het blad met hun spotprenten verfraaien.

Wij wensen de redactie en de medewerkers van ’t Scheldt nog veel succes in hun dagelijkse zoektocht naar nieuws en achtergrondinformatie die soms het daglicht niet mag zien, want de pers en de gedachten moeten vrij zijn en mogen zich niet laten leiden door geldzaken, materiële belangen, een partij, een vakbond, een kerkgenootschap, een belangengroep, een emotie.

Verdere info : Redactie en Administratie vzw ’t Scheldt, Helenalei 53 in 2018 Antwerpen, Tel. : 03 / 239 70 22 & 0486 / 05 45 10, Fax : 03 / 230 83 54 – E-post : redactie@tscheldt.com – Web : www.tscheldt.be .